Dostupni linkovi

Timošenko ostaje nepokorena i u zatvoru


Julija Timošenko ispred suda u Kijevu, juli 2011
Julija Timošenko ispred suda u Kijevu, juli 2011
Piše: Daisy Sindelar, priredila Mirjana Rakela

Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka i jedna od lidera Narandžaste revolucije već je danima u pritvoru u Kijevu. Sudi joj se zbog navodne zloupotrebe položaja i, kako vlasti tvrde, nepovoljnog ugovora o uvozu ruskog plina koji je potpisala sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom. No, i u pritvoru, ona je ikona stila.

U kijevskom zatvoru Lukjanivka pritvorenci imaju pravo na tuš s toplom vodom jednom tjedno, subotom. Čini se da to mnogo ne ometa pritvorenicu ćelije 242 koja usprkos zatvorskom životu i dalje izgleda odlično.

Nepokorena Julija Timošenko izgleda kao da je sišla s modnih žurnala svaki put kada se pojavi pred sucem. Plava kosa smotana u pletenicu, simbol ukrajinskih žena, sniježno bijela haljina, osmijeh, ponosno držanje.

Promatrači ističu da se predsjednik Viktor Janukovič nadao da će zatvor utjecati na njegovu rivalku, koji je vrlo tijesno pobijedio na prošlim izborima i da će ona zašutjeti.

Dogodilo se međutim suprotno, umjesto marginalizacije, ona je najavila novi politički povratak.

Timošenko u pratnji policije ispred suda u Kijevu, avgust 2011
Novinari, tv kamere, obični glasači, primjećuju da se Timošenko nevjerojtano dobro nosi sa uvjetima koji vladaju u zatvoru, a koji uklučuju boravak u ćeliji s pušačima, ograničene obiteljske posjete i malo privatnosti, pa i kada je u pitanju odlazak na toalet.

Istina je da Timošenko, koja je kao poslovna žena zaradila milijune prije nego se okrenula politici 2004. i stala na čelo Naranždaste revolucije, ima bolje zatvorske uvjete nego ostale zatvorenice.

Ćelija je veličine 17 kvadratnih metara, što je dvaput veće nego ćelije u kojima se nalaze „obične“ zatvorenice, njih tri. Ima televizor i frižider, a toalet je odijeljen fiksnom pregradom, a na zastorom. I što je najzanimljivije, zatvorske vlasti kažu da u takvim ćelijama nema ni insekata.

Ambicija ostaje

Ukrajinski mediji citiraju neimenovani zatvorski izvor koji kaže:

"Ona ne odaje dojam psihički slomljene osobe. Ponaša se jednostavno, prirodno. Gleda televiziju. Sjedi poput kraljice, s prekriženim rukama u krilu.“

Timošenko i njenim dvjema „cimericama“, bivšim službenicama Gradske uprave u Kijevu i Ministarstva financija, se dopušta da same kuhaju. Julijina majka donosi čaj, kruh, sir, kolače, sušeno voće i jogurt u zatvor. Ipak, obitelj se žali da bivša premijerka ne dobija dovoljno hrane.

Video: Timošenko ostaje u pritvoru, pristaše prosvjeduju, august 2011

x
Ukrajina: Timošenko ostaje u pritvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Novinar Radija Slobodna Evropa koji je s njom proveo jedan dan tokom kampanje tvrdi da ju je vido kako dnevno popije tek šolju kave, što potvrđuje spekulacije da je naprijed vuče ambicija a ne hrana.

Kao i ostale zatvorenice, ima pravo na dnevne šetnje i čitanje. Među piscima čije knjige čita su Mario Vargas Lima, Haruki Murakami, te Umberto Ecco.

Problema ima. Na primjer, bile su joj oduzete ukosnice kojima prišvršćuje svoju pletenicu oko glave. Kasnije su joj vraćene kako bi se pred sudom mogla pojaviti sa svojom uobičejenom frizurom.

U sudnici izvan kaveza

Na kraju, i jedna od njenih cimerica je pušačica, ali se zbog bivše premijerke odrekla cigareta.

Za sada je Julija Timošenko nepobjediva. U sudnici se ponaša odlučno, ima smješak na licu, a prema pristašama u sudnici punim glasom uzvikuje "Slava Ukrajini!".
Mnogi Ukrajinci ističu da će u nekim budućim izborima sigurno glasati za Juliju Timošenko.

U sudnici nije u „čeličnom kavezu“, poput ostalih pritvorenika, nema ni lisice na rukama, a prilikom jednog doslaka na suđenje suprug Oleksandar joj je donio buket bijelih ruža.

Stilisti ističu da je ona do savršenstva dovela svoj stil odijevanja, šminke i frizure. Pored ukrajinskih dizajnera, na njoj se mogu vidjeli modela Lusa Vuittona i Azzedina Alaia.

Mnogi Ukrajinci ističu da će u nekim budućim izborima sigurno glasati za nju.

Iako su na početku kritizirali njen stil oblačenja, jer je za mnoge bio suviše ženstven za politiku, s vremenom je njen stil prihvaćen.

„Ona je pametna i obrazovana osoba i svatko može vidjeti što se događa“, pojašnjavaju građani od kojih su mnogi, kao i međunarodni eksperti , uvjereni da se radi o političkom procesu.
XS
SM
MD
LG