Dostupni linkovi

Tržišta u padu nakon Barrosovog upozorenja eurozoni


Monitor prtikazuje pad vrijednosti dionica na njujorškoj berzi 5. kolovoza 2011. godine
Monitor prtikazuje pad vrijednosti dionica na njujorškoj berzi 5. kolovoza 2011. godine
Svjetske burze su ponovno uzdrmane i Evropska centralna banka nastavlja kupovati državne obveznice kako bi smirila tržišta ekonomija u problemima, dan nakon što je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso uputio alarmantno pismo liderima eurozone zbog mogućnosti da se kriza s evropske periferije proširi prema središtu kontinenta.

Strahuje se da bi Italija mogla biti prva među “velikim” kojoj prijeti bankrot. No, ni Španjolskoj ne cvijetaju ruže.

Vrijednosti dionica na svjetskim burzama nastavljaju padati i strahuje se da bi dužnička kriza u Evropi i SAD mogla isprovocirati novu globalnu finanacijsku krizu.
Burzovni stručnjak Robert Halver: Tržišta traže rješenje, određenu politiku. No nje nema i to je glavni uzrok nestabilnosti

Azijska tržišta su u padu samo dan nakon što je burza u New Yorku imala jedan od najtežih dana od 2008. Japanska Nikkei izgubila je 3,7 posto.

Evropska tržišta pretrpjela su slične gubitke . Na otvaranju burze frankfurtski DAX i francuski CAC pali su za više od tri posto.

Predstavnik frankfurtske burze Robert Halver kaže da će biti danas biti vrlo nestabilno.

"Tržišta traže rješenje, određenu politiku. No nje nema i to je glavni uzrok nestabilnosti," kaže ovaj burzovni stručnjak.

Kako bi se izbjegla nova globalna financijska kriza predstavnici Japana i Kine pozvali su na široku suradnju.

Nova recesija u SAD?

Japanski ministar ekonomije Kaoru Yosano izjavio je da je važano da oni koji odlučuju o ekonomskoj politici djeluju zajedno:

Jose Manuel Barroso

“Cijeli svijet je povezan kroz financije. Ono što se dogadja u New Yorku ili Londonu ne zadržava se samo u okviru tih burzi. Zato je važno da razmišljamo globalno kada govorimo o financijskom tržištu”.

Lideri Njemčake i Francuske, Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, kao i španjolski premijer Jose Luis Rodruguez Zapataro danas će telefonskom konferencijom pokušati dogovoriti strategiju zaustavljnaja širenja dužničke krize.

Sastanak se održava sam dan nakon alarmantnog upozorenja predsjednika Evropske komisije Barrosa.

Naime, Centar za ekonomska i poslovna istraživanja u Lonodnu u četvrtak je objavio da će Italija zbog rasta dugova vjerojatno bankrotirati, dok bi Španjolska mogla izbjeći ovu sudbinu ako ostvari snažniji privredni rast.

Neke zemlje su oslabile nacionalne valute, poput Japana i Švicarske, zbog konkuretnosti izvoza.

Ministar vanjskih poslova Kine Yan Jiechi koji se nalazi u posjetu Poljskoj pozvao je SAD da private odgovornu monetarnu politiku kako bi zaštitili dolarske investicije drugih država.

Američka Centralna banka u idući utorak će razgovarati o mjerama koje treba poduzeti kako bi se pospješio rast . No, analitičari upozoravaju da postoji opasnost novog uklizavanja SAD u recesiju.
XS
SM
MD
LG