Dostupni linkovi

Embargo šansa za crnogorska preduzeća


Prodavnica u Srbiji - ilustracija
Prodavnica u Srbiji - ilustracija
Nakon embarga na uvoz robe iz Srbije, koji je uvela Vlada Kosova, otvara se prostor za alternativne pravce reeksporta srbijanske robe preko zemalja regiona, ali i za plasman njihove robe, koja bi se mogla naći na kosovskom tržištu.

Među zemljama koje mogu pomoći da se problem blokade na relaciji Srbija - Kosovo "premosti" je i Crna Gora, koja će ovako dobiti šansu da plasira na svoje tržište.

Vlada Kosova je uvela embargo na uvoz iz Srbije, što je uslijedilo kao posljedica neuspjelog sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini, odnosno, nakon odlaganja šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske Unije.

U obrazloženju ove odluke, navodi se da je kosovska Vlada "donijela odluku o primjeni recipročnih mjera, kao odgovor na blokadu izvoza sa Kosova, od strane Srbije".

Blokada trgovine na relaciji Srbija - Kosovo otvara prostor za alternativne pravce, odnosno, reeksport robe iz Srbije na Kosovo, koje će sada vjerovatno biti zainteresovano i za proizvode kojim bi zamijenili dosadašnji uvoz iz Srbije.

Crna Gora je među zemljama koje se i na Kosovu vide kao moguće rješenje.

Predsjednik kosovske Alijanse za biznis Agim Shahini, za RSE kaže da srpske kompanije mogu naći alternativna rešenja za uvoz robe na Kosovo preko drugih država:.

“Proizvodi Srbije stići će ponovo na Kosovo, ali preko ostalih država. Zato što mi ne možemo da zabranimo Crnoj Gori da izvozi proizvode iz Srbije na Kosovo. Roba iz Srbije stići će na Kosovo preko Albanije, Crne Gore i Makedonije sa dokumentima oko kojih nemamo problema”,
kazao je Shahini.

Povećano interesovanje za proizvode iz Crne Gore

Na pitanje - da li zategnuti ekonomski odnosi Srbije i Kosova mogu rezultirati unapređenjem ekonomske razmjene Crne Gore i Kosova, odnosno, povećanjem izvoza crnogorskih proizvoda kojim bi se na Kosovu supstituisali srpski proizvodi koji sada ne stužu na to tržište, za RSE je odgovorio pomoćnik crnogorskog ministra ekonomije za regionalnu trgovinsku saradnju i međunarodne odnose sa inostranstvom, Goran Šćepanović.

FOTOLAGERIJA - Merdare - Blokirani kamioni sa robom

"Povećano je interesovanje za crnogorske proizvode posebno iz oblasti poljoprivrede i prehrane ali budući da je mjera uvedena iznenada može isto tako da bude i ukinuta iznenada. Tako da što se tiče nekog dugoročnog efekta mislim da je nerealno očekivati da možemo napraviti neku procjenu. U svakom slučaju da svaka prilika koja bi omogućila povećan izvoz naših proizvoda je dobro došla ali je to stvar naših privrednika koliko brzo i koliko dobro mogu da se prilagode novom tržištu, odnosno povećanju potražnje za našim proizvodima", kazala je Šćepanović.

Crnogorski zvaničnici očekuju da blokada trgovine na relaciji Srbija - Kosovo neće dugo trajati, odnosno, da je za cijeli region bolje da se razmjena dobara razvija potpuno slobodno, u duhu CEFTA sporazuma, čini se da postoji svijest da u međuvremenu ne treba sjedeti skrštenih ruku.

"Sada smo u prilici da govorimo o značajnim viškovima povrća. To zaista može da bude šansa za crnogorska preduzeća da plasiraju te svoje prozvode i na Kosovo, imajući u vidu tu činjenicu da je otežan protok roba iz Srbije na kosovsko tržište. Siguran sam da će crnogorski privrednici to na pravi način sagledati", rekao je član skupštinskog Odbora za ekonomiju i finansije Zoran Vukčević.

Pored otvorenog prostora za povećanje izvoza, Crna Gora bi mogla imati koristi od eventualnog povećanog interesovanja srpskih kompanija, koje bi u Crnoj Gori mogle registrovati svoje firme za reeksport sopstvenih proizvoda.

Pomoćnik ministra ekonomije Goran Šćepanović kaže da se ne može govoriti o nekim procjenama jer crnogorska Vlada još uvijek nije upoznata sa tačnim sadržajem odluke kosovske Vlade.

"Odluka koja je donesena od strane Kosova bojim se da je politički motivisana tako da u ovom trenutku teško da možemo da napravimo neke ekonomske procjene takve odluke. No, ja ipak mislim da ta odluka neće biti dugog vijeka nego da će biti ukinuta relativno brzo, na isti način kako je i donesena",
kaže Šćepanović.

"Za Crnu Goru jeste važno da kao jedna otvorena država, otvorenog ekonomskog sistema da ima u svakom slučaju šansu da u skladu sa svim regulama obezbijedi mogućnost da preduzetnici iz Crne Gore, Srbije, i Kosova rade u svom interesu, odnosno interesu ostvarivanja profita. Mislim da, imajući takav generalni stav Crne Gore to jeste šansa i za Kosovo da nađe neki alternativni način komunikacije i sa Srbijom",
rekao je Šćepanović.
XS
SM
MD
LG