Dostupni linkovi

Skupština Kosova odbila prekid pregovora sa Srbijom


Kosovski premijer Hashim Thaci u Skupštini, 2011
Kosovski premijer Hashim Thaci u Skupštini, 2011
Sa većinom glasova, Skupština Kosova je u četvrtak uveče odbacila zahtev tri opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova, pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova, o obustavi razgovora sa Srbijom.

Nakon šestočasovne debate ispunjene replikama i optužbama između
opozicije, sa jedne strane, i premijera Kosova, Hashima Thacija i šefice pregovaračkog tima, Edite Tahiri, sa druge, opozicija je zatražila usvajanje preporuka kojim se traži prekid razgovora sa Srbijom.

Ali, izglasavanje tih preporuka nije uspelo, pošto je 46 poslanika glasalo protiv, dok ih je za bilo 37.

U ime opozicije, šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri ocenio je sporazume štetnim po Kosovo i zatražio od Skupštine da obustavi razgovore sa Srbijom.

Ismet Beqiri
“U ime parlamentarnih grupa Skupštine Kosova predlažemo da Skupština donese odluku o obustavi razgovora Kosova i Srbije i da se tzv. zaključi ne prihvate kao obavezujući za Kosovo”, kazao je Beqiri.

Tokom rasprave, premijer Hashim Thaci je rekao da je Kosovo otpočelo razgovore poštujući demokratske vrednosti i u konsultaciji sa zapadnim saveznicima, te da svaka konfrontacija Kosova sa Washingtonom i Briselom rizikuje budućost Kosova, dodajući da je dijalog međunarodna obaveza.

“Zahtev za obustavu dijaloga kao vrednost našeg naroda i euroatlanska vrednost je zahtev za međunarodnu izolaciju Kosova, zahtev za konfrotaciju sa EU, NATO i SAD. I Srbija će imati evropsku perspektivu, ali joj je jasno stavljeno do znanja da neće moći ometati Kosovo na putu ka EU, te da neće imati veto i neće nikada postati članica EU bez priznavanja Kosova”, kazao je Thaci.
Premijer Hashim Thaci upozorio je da svaka konfrontacija Kosova sa Washingtonom i Briselom rizikuje budućost Kosova, dodajući da je dijalog međunarodna obaveza.

Na ovu konstataciju reagovao je poslanik DSK-a, Skender Hyseni. On je kazao da nijedna zemlja nema međunarodnu obavezu da čini ustupke protiv interesa njene državnosti kao što je se to desilo Kosovu sa postignutim sporazumima.

“Ustupci na štetu suvereniteta Kosova nije međunarodna obaveza i to se ne sme desiti. Trebaju se stopirati ovi razgovori i pozivam Vladu Kosova da ovo razmotri oprezno”, kazao je Hyseni.

Oštre kritike Vladi Kosova uputio je i lider Samoopredeljenja Albin Kurti. On je kazao da je netačna politička računica Thacijeve Vlade da Srbija ne može ući u EU.

“Oni misle da će Srbija, pre nego što se pridruži EU, priznati Kosovo, i da nema drugog izbora. Ali, pre nego što Srbija bude stala na prag Brisela, ona će stvoriti jednu srpsku republike. Ako imamo dobre odnose sa međunarodnom
zajednicom, odlično partnerstvo, snažne saveznike, zašto je onda prisutno ovoliko siromaštvo, nezaposlenost, zašto imamo podeljenu Mitrovicu?”, upitao je Kurti.

Rasprava u Skupštini odvijala se u žestokim replikama između poslanika opozicije i premijera Kosova, koje su kasnije prešle i na procene pojedinih ličnosti o tome ko je pametniji, ko je veći patriota, ko je protiv institucija i slično.
XS
SM
MD
LG