Dostupni linkovi

Priština i Beograd postigli prve konkretne dogovore


Šefovi pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Borislav Stefanović i Edita Tahiri
Šefovi pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Borislav Stefanović i Edita Tahiri
Tokom pete runde dijaloga Beograda i Prištine u subotu u Briselu postignut je dogovor o rešavanju pitanja slobode kretanja građana i o razmeni kopija matičnih knjiga.

Šefica delegacije Kosova Edita Tahiri ocenila je da je sporazumima dveju strana učinjen "prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova".

"Sve više postaje jasno da je integracija Srbije u EU uslovljena priznavanjem Kosova, i danas je napravljen prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova", rekla je Tahiri nakon višečasovnih razgovora u Brisela.

Prema njenim rečima, dogovori se zasnivaju se na principu reciprociteta i njihovo sprovođenje garantovaće i nadzirati Evropska unija.
"Ovo su možda prvi istorijski sporazumi dve države i mislim da su oni postignuti zato što obe države imaju za cilj učlanjenje u Evropsku uniju", rekla je Edita Tahiri.

"Ovo su možda prvi istorijski sporazumi dve države i mislim da su oni postignuti zato što obe države imaju za cilj učlanjenje u Evropsku uniju. Ovim sporazumima Kosovo i Srbija su ispunile neke od uslova i vrednosti koje vode ka EU", rekla je Tahiri za Radioteleviziju Kosova nakon višečasovnog dijaloga u Briselu.

Šef tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je, međutim, posle razgovora da postignuti sporazumi ni na koji način ne ugrožavaju suverenitet Srbije i ne znače priznavanje Kosova.

Matične knjige preko Euleksa

Prema njegovim rečima, Srbija će preko Euleksa od Prištine dobiti kopije matičnih knjiga čime je izbegnuto da Srbija daje originale matičnih knjiga jer je to pitanje državnog suvereniteta.

Takođe, Srbija će Euleksu da preda kopije matičnih knjiga čime je, na temelju srpskog zakona, obezbeđena zaštita podataka.

Stefanović je kazao da će, kada je reč o slobodi kretanja,
Građani sa Kosova moći će da koriste kosovske lične karte i vozačke dozvole, ali će im MUP Srbije na administrativnoj liniji izdati dva sertifikata.

građani sa Kosova moći da koriste kosovske lične karte i vozačke dozvole, ali će im MUP Srbije na administrativnoj liniji izdati dva sertifikata - najpre jedan kojim će se utvrditi da je to samo administrativna kontrola posedovanja ličnih karata sa datumom.

To znači da ne postoji pravni odnos sa dokumentima izdatim u Prištini, objasnio je on.

Stefanović je dodao da će MUP Srbije izdavati i sertifikat o posedovanju vozačke dozvole čime se ni na koji način ne prejudicira status Kosova jer će biti naznačeno da se ta dozvola koristi samo za upravljanje vozilom.

On je rekao da će naknadno biti pronađeno rešenje za priznavanje univerzitetskih diploma. Prema njegovim rečima, rešenje će biti da sertifikat o univerzitetskim diplomama daje neka institucija van Srbije ili međunarodna organizacija.

U Briselu se očekuje saopštenje zvaničnika Evropske službe za spoljno delovanje Roberta Kupera koji je "pružalac dobrih usluga" u dijalogu beogradske i prištinske delegacije.
XS
SM
MD
LG