Dostupni linkovi

Ceca počela služiti kućnu zatvorsku kaznu


Vila Svetlana Ražnatović u kojoj je u kućnom pritvoru
Vila Svetlana Ražnatović u kojoj je u kućnom pritvoru
Folk pevačica Svetlana Ražnatović, udovica komandanta paravojne formacije iz ratova devedesetih Željka Ražnatovića Arkana, počela je da služi kaznu kućnog zatvora zbog nezakonite prodaje fudbalera. iako je pravosnažno osuđena za milionsku utaju, njena popularnost u Srbiji raste čemu doprinosi i medijska estradizacija ovog slučaja.

Zoran Glavonjić

Folk pevačica Svetlana Ražnatović, poznata pod estradnim nadimkom Ceca, tokom kućnog zatvora narukvicu kojom će se pratiti njeno kretanje nosi na desnoj nozi, nije joj dozvoljeno da putuje u inostranstvo i priređuje koncerte, ali će u svojoj kući moći da pravi žurke i da ide na školske roditeljske sastanke.

Ovi detalji uglavnom su suština izveštavanja medija u Srbiji, nakon što je počela primena kazne zbog nezakonito zarađenih četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara, dok se javnost gotovo ne bavi pravosudnim i moralnim efektima presude.

Ovakav odnos, kaže za naš program kulturolog Ivana Kronja, predstavlja potpunu estradizaciju tog slučaja, što je najvećim delom posledica nezrelosti društva.

Svetlana Ražnatović ispred sudnice
„Ovo društvo nije naviklo na političku i pravnu odgovornost, i na druge slične stvari. Tako da se to odražava i u slučaju te estradizacije pravosudnog procesa Svetlani Ražnatović, koja je jedna od ikona devedesetih godina. Očigledno da je ta narukvica u medijima protumačena samo kao deo glamurizacije ove zvezde. Znači, možemo samo raspravljati da li će ona imati dijamante u toj narukvici ili ne“, ocenjuje Ivana Kronja.

Da je možda u pitanju blagonaklon odnos vlasti prema najpopularnijoj srpskoj pevačici, začinjen i političkom zaštitom, deo javnosti posumnjao je kada joj je posle nagodbe sa tužilaštvom određen osmomesečni kućni zatvor, iako joj je pretio boravak iza rešetaka dug čak 12 godina.

Moraće da uplati i milion i po evra kazne, ali mediji navode da će do 22. februara 2012., kada joj ističe kućni zatvor, moći da se baškari u svojoj vili i bazenu na beogradskom Dedinju, koje je pod sumnjivim okolnostima ratnih devedesetih izgradio Željko Ražnatović Arkan, kasnije optužen za ratne zločine.

Iako je sama priznala da je kriva po optužnici za malverzacije u prodaji fudbalera beogradskog FK „Obilić“ i nezakonito držanje oružja, mnogi Cecu i dalje podržavaju.

Novac zarađen za dan

Borislav Pelević, Arkanov saborac u ratno vreme i kasnije funkcioner njegove političke stranke, kaže da će kao dugogodišnji prijatelj i kum Cecu svakako posećivati i odbacuje tvrdnje da joj je određena blaga kazna.

„Svaka kazna je kazna. Ako je kućni zatvor moguć i u svim drugim zemljama sveta, onda ne vidim razloga zašto to ne bi bilo i kod nas. Sasvim je sigurno da ona nije zaslužila ikakvu kaznu. Ali mislim da se radi o tome da se suđenjem Ceci želela skrenuti pažnja javnosti sa loše situacije koja vlada u Srbiji. I uvek kada se nešto loše dešava, ona je bila dobar izgovor i dobra meta kako bi se skrenula pažnja javnosti sa mnogo bitnijih životnih stvari“, tvrdi Pelević.

Jedan od vidljivih efekata sudskog postupka protiv Svetlane Ražnatović je da joj je porasla estradna popularnost, što govori i činjenica da je za samo pet sati po objavljivanju na internetu njenu novu pesmu po ceni od 1,2 evra kupilo 780.000 fanova.

Praktično je u jednom danu otplatila kaznu koju joj je odrezala država, a mladi sa kojima smo u Beogradu razgovarali kažu da njene pesme slušaju i više nego ranije:



Činjenica da je Svetlana Ražnatović, uz svu svoju biografiju upotpunjenu kriminalnim detaljima, ovdašnja najpopularnija folk zvezda neminovno dovodi u pitanje postojeći sistem vrednosti. Kulturolog Ivana Kronja zaključuje da je i dalje jasno prisustvo pogubnog modela sa kraja dvadesetog veka.

“Naše generacije su vaspitane u duhu moralnog relativizma, što je jako opasno. Kritika vlasti zbog toga što nisu svi kažnjeni koji su nešto ukrali, a sa druge strane idealizacija zvezde koja je kako tako osuđena za to. Dakle, na sceni je zanemarivanje razuma a prevladavanje emocija”, smatra Ivana Kronja.

Svetlanu Ražnatović čeka još jedno suđenje u Beogradu, u kom je optužena zbog nasilničkog ponašanja. Tužilaštvo je podiglo optužnicu zbog sukoba i pretnji upućenih Aleksandru Olareviću, direktoru beogradskog FK Mladi proleter.
XS
SM
MD
LG