Dostupni linkovi

NATO konferencija izazvala bunt u Srbiji



Fotogalerija: Protesti protiv NATO-a u Beogradu, 12. i 13. juni 2011

Zoran Glavonjić

Desetak uhapšenih levičarskih aktivista, dvodnevni protesti dela opozicionih stranaka i desničarskih organizacija, transparent „Nikad u NATO“ na Savskom mostu i zapaljena NATO zastava ispred zgrade Predsedništva su uvod u Konferenciju NATO i partnerskih zemalja u Beogradu.

Glavno pitanje lidera anti-NATO kampanje je „Da li organizovanje tog skupa znači da je vojno neutralna Srbija donela odluku da uđe u Severnoatlantsku alijansu?“.

Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije, izjavio je za naš radio da održavanje tog sastanka u Beogradu pokazuje da je Srbija bezbedna zemlja i pouzdan partner u kolektivnom sistemu bezbednosti.

„Ova konferencija nije ni strateška ni politička, nego pre svega jedino bezbednosna. Ova konferencija ni na koji način neće ni udaljiti, ni posebno približiti Srbiju NATO-u. Naprotiv, Srbija će tražiti da ispunjava
„Ova konferencija nije ni strateška ni politička, nego pre svega jedino bezbednosna. Ova konferencija ni na koji način neće ni udaljiti, ni posebno približiti Srbiju NATO-u", poručio je ministar Šutanovac.

svoje potrebe u okviru Partnerstva za mir. Mi smatramo da je to u ovom trenutku sasvim dovoljan okvir saradnje Srbije i NATO-a”, rekao je Šutanovac.

Na skupu u Beogradu učestvuje 55 predstavnika vojski, koji dolaze sa svih kontinenata, od kojih je 28 iz NATO zemalja.

Ovaj sastanak, koji organizuje Saveznička komanda NATO-a za transformaciju, najmanje se svideo Srpskoj radikalnoj stranci koja je, u skladu sa imenom i ranijim delovanjem, ispred Predsedništva Srbije organizovala najradikalniji protest.

Demonstranti su se sukobili sa policijom koja ih je sprečila ga uđu u zgradu u pokušaju da predsedniku Srbije Borisu Tadiću uruče protestno pismo, zapalili su NATO zastavu, a dok je gorelo znamenje Severnoatlantske alijanse lider Radikala Dragan Todorović zatražio je da se u Beogradu ne održi sastanak onih koji su, kako je rekao, 1999. godine bombardovali Srbiju.

Dragan Todorović i radikali na protestu protiv NATO-a, 13. juni 2011
“Pozivamo Borisa Tadića da sidje sa vlasti, jer nije zaslužio da bude predsednik Republike Srbije! Da smenimo vladu Mirka Cvetkovića, i da smenimo ovog izdajnika Borisa Tadića”, poručio je Todorović.

Nešto mirnije proteste organizovala je Demokratska stranka Srbije na beogradskim mostovima, uz transparente “NE u NATO”, optuživši vlast da "na prikriven način gura državu u taj vojni savez”.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da sastanak u Beogradu ni na kojin način nije upitan, i da predstavlja i priznanje Vojsci Srbije.

“Mi tvrdimo da se Vojska Srbije, pored toga što se utemeljila među građanima Srbije i postala institucija sa najviše poverenja, i u inostranstvu predstavila u najboljem mogućem svetlu. I da je poštovanje koje postoji u svetu, u stvari dovelo do toga da se tako velika konferencija održi upravo u Beogradu, što je nama velika čast i pored svih onih minornih grupa koje to osporavaju”, ocenio je Šutanovac.

Uoči ove konferencije, saopšteno je da će oko 40 pripadnika Vojske Srbije, zajedno sa bugarskim i američkim snagama u kojima je i 100 marinaca SAD, učestvovati u prvoj zajedničkoj vojnoj vežbi koja će biti održana na poligonu Novo Selo u Bugarskoj.

Sve više građana protiv

Aleksandar Radić, vojni analitičar i urednik biletna „Defence and security“, kaže za naš program da organizacijom skupa najvišeg ranga Srbija pokazuje da je ozbiljan vojni partner, ali da tim sastankom neće napraviti iskorak ka članstvu u NATO.
"Jedinice PVO Vojske Srbije, koje su naoružane raketnim sistemima koji su dejstvovali protiv NATO aviona 1999. godine, sada izvode bojeva gađanja sa članicom NATO u Bugarskoj", kaže Aleksandar Radić.

„Nego će uputiti jedan signal dobre volje, i poruku da želi da bude partner i da želi da saradjuje. Ali, kada je reč o saradnji sa NATO mnogo više toga se čini na bilateralnom planu, u organizaciji vežbi i školovanja. Mi trenutno imamo situaciju da jedinice Protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, koje su naoružane raketnim sistemima koji su dejstvovali protiv NATO aviona 1999. godine, sada izvode bojeva gađanja sa članicom NATO u Bugarskoj, na poligonu koji je deo tog vojnog saveza“, kaže Radić.

Kao cilj konferencije navedena je razmena iskustava o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa, a tema je nazvana "Nakon Lisabona - sprovodjenje transformacije".

Protest SRS-a zbog NATo konferencije u Beogradu, 13. juni 2011
Protivnici skupa, među kojima je i Aleksandar Mitić, iz Centra za strateške alternative, kao glavni argument navode to što ga je organizovao vojni savez koji je bombardovao SR Jugoslaviju.

„Mislim da je to sa moralnog i etičkog aspekta savim pogrešno. To je skup na kom će se raspravljati o transformaciji NATO-a u budućnosti i o budućim planovima koji će možda doprineti tome da se jednog dana ono što se dogodilo u Srbiji pre dvanaest godina, i ono što se sada događa u Libiji, primeni i u nekoj drugoj zemlji“, navodi Mitrić.

Prema poslednjem istraživanju, sve je više građana Srbije koji su protiv članstva u NATO, pa ih je sada čak 61 odsto. Uoči Konferencije NATO i Partneri Beograđane smo pitali šta misle o eventualnom članstvu Srbije u tom vojnom savezu:



Vojni analitičar Aleksandar Radić zaključuje da je još daleko dan kada će Srbija odlučivati o pitanju “NATO-da ili ne”, a da do tada održavanje konferencije može da donese samo dobro.

“To telo koje se sada sastaje u Beogradu ne treba potceniti, ali ga ne treba ni preceniti. Ali je jasno da održavanje te konferencije ničim ne dovodi u pitanje vojnu neutralnost Srbije”, ocenjuje Radić.

Na dvodnevnoj Strategijskoj vojnoj konferenciji NATO i partnerskih zemalja u Beogradu učestvuju i predstavnici država koje su u Partnerstvu za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative.
XS
SM
MD
LG