Dostupni linkovi

Mladić uhapšen - Srbija dobija


Mladić uhapšen – Srbija dobija

Iskreno, nisam vjerovao da će se to dogoditi. Pretpostavljao sam organi Srbije čuvaju Mladića prije nego što ga žele uhapsiti. Konačno, kao i u slučaju Karadžića neko ga je morao čuvati, neko mu je izdao osobnu kartu i osigurao sve ostalo. Mislio sam takodjer da je general Mladić opasniji za Srbiju u Hagu nego u Srbiji jer je on dokaz, sa legalne tačke gledišta, u kojoj je mjeri Srbija bila uključena u ratove usprkos pokušajima da pokaže suprotno.

Serge Brammertz, na konferenciji za štampu u Beogradu


Prije desetak dana u Beogradu je bio Serge Brammertz koji je u razgovorima sa liderima Srbije izjavio: ¨Mladić je u Srbiji i očekujem da bude uhapšen¨. On nije rekao ¨mislim da je Mladić u Srbiji i nadam se da će biti uhapšen¨ nego nešto direktno. Takva se rečenica u medjunarodnim razgovorima upotrebljava kad se nešto zna i kad se to nešto može potkrijepiti dokazima. Pretpostavljam da je ovakvoj izjavi haškog glavnog tužitelja prethodila informacija gdje se precizno Mladić nalazi pa se Srbija našla u poziciji da izabere – hapsiti ili ne. Hapsiti je značilo bitan dobitak za državu, ne uhapsiti bi značilo kraj evropskih ambicija.

Tadić je izabrao pravu odluku, on je dobro iskalkulirao i hapšenje optuženog za ratni zločin i genocid će mu odmah donijeti nekoliko bitnih dobitaka.

Najprije na medjunarodnom planu: odluka EU o prihvaćanju Srbije kao kandidata za članstvo će vjerojatno biti brza, pozicija Srbije u pregovorima oko Kosova je bitno jača. Nije ni slučajno da je Tadić u obraćanju na engleskom rekao da zahtjeva brzu istragu oko optužbi za trgovinu ljudskim organima na Kosovu. To nije izgovorio u obraćanju na srpskom jeziku. Konačno, na medjunarodnom planu će zahtjevi Srbije prema MMF-u i drugim financijskim institucijama biti lakše primani.

Boris Tadic na press konferenciji u Beogradu


Na regionalnom planu pozicija Srbije je takodjer ojačala svoju poziciju. Ne samo zato što je Hrvatska utopljena u svojim korupcionaškim aferama, BiH podijeljena nego i zato što Tadić sada može reći da je on učinio svoj dio posla i red je na drugima.



Ako bi Srbija nastavila da ide dalje od hapšenja pa da pozove na odgovornost one koji su do sada krili optužene za ratne zločine, tužioce koji dižu lažne optužnice, novinare koji su lagali javnost i slično, tada bi Tadić uspio Srbiju da dovede do pozicije lidera u regionu. Ostaje da se vidi da li će Mladićevo hapšenje pomoći ili odmoći Miloradu Dodiku. Da li će, naime, Tadić sada moći još više podržati Dodika i još više ugroziti BiH jer će moći reći: dao sam vam Mladića, moram podržati Dodika, trebaju mi i ¨njegovi¨glasovi ili će približavanje EU značiti i udaljavanje od agresivnog Dodika. Ne treba pri tom zaboraviti da je Dodik sebe pozicionirao kao lider srpskih nacionalista – ne samo u BiH nego i u Srbiji!

Kod kuće, u Srbiji, Tadić će ponovo dobiti podršku razočaranih članova svoje stranke kao i glasače koji su bili razočarani sporošću reformi u Srbiji. Predsjednik Srbije je učvrstio i svoju poziciju protiv opozicionih stranaka. Najjači medju njima, predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je danas da je "zaista iznenadjen" hapšenjem Ratka Mladića i da je to akcija koja je već ko zna koliko pripremana te da „ovo nije trenutak za bilo kakve stranačke reakcije, već za reakciju naroda i države". On je najavio - saopćenje, o protestima ni riječi.

Tadić je dakle, hapšenjem najtraženijeg bjegunca povukao, džokera.

Poker se nastavlja.

XS
SM
MD
LG