Dostupni linkovi

NATO izveo najžešći napad na Tripoli


Libijske vlasti i mediji kreću se kroz ruševine zgrada nakon vazdušnih napada NATO na Tripolij, 10. maj 2011.
Libijske vlasti i mediji kreću se kroz ruševine zgrada nakon vazdušnih napada NATO na Tripolij, 10. maj 2011.
"Bombardovanje Tripolija u ponedeljak kasno uveče "ne predstavlja nikakav juriš NATO-a, već pokušaj da se unište vojne snage libijskog lidera Muamera Gadafija", saopštila je Severnoatlantska alijansa.

Na meti dosad najžešćeg napada bili su vojna obaveštajna agencija i nekoliko državnih zgrada. U međuvremenu, šefica UN za humanitarnu pomoć zatražila je prekid sukoba kako bi se omogućila dostava neophodnih potrepština ugrožanom libijskom stanovništvu.

Zamenica portparola NATO-a Karmen Romero rekla je da će Alijansa nastaviti da primenjuje istu strategiju: “da slabimo koliko god je to moguće Gadafijev režim i njegove mogućnosti da napada civile.

"NATO će nastaviti da napada libijske kontrolne i komandne centre i sve ostale strukture koje bi Gadafijeva vojska mogla da koristi", rekla je Romero.

Avioni NATO su u ponedeljak uveče bombardovali Tripoli, glavni grad Libije, a na meti su bili državni objekti, kažu očevici i libijski zvaničnici.

Prema rečima očevidaca, pogođena je zgrada koju koristi vojna baveštajna agencija, a zvaničnici kažu da je na meti bilo i zdanje koje ponekad koriste libijski poslanci.

Novinarima nije bilo dopušteno da priđu pogođenoj zgradi za koju stanovnici kažu da pripada vojnoj obaveštajnoj agenciji. Međutim, pokazana im je šteta koja je pričinjena na obližnjoj bolnici - razbijeni prozori i cevi popadale sa plafona.

Jedan od lekara je rekao da je u napadu na susednu zgradu teško povređeno jedno četvorogodišnje dete.

Još jedna pogođena zgrada, koju su koristili libijski poslanici, spadala je u simbole Tripolija, a bila je štab italijanske mornarice u vreme kada je Italija vladala Libijom.

To je bio najžešći napad na Tripoli u poslednjih nekoliko sedmica i usledio je nakon izjave generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogs Rasmusena da libijskom vođi Gadafiju ističe vreme.

Ima vesti o zlostavljanu i silovanju civila

U napadu na jednu od Gadafijevih zgrada 1. maja poginuo je njego sin i troje unučadi. NATO je krajem marta preuzeo komandu nad vojnim operacijama međunarodnih snaga u Libiji.

Za dva meseca je pod ovlašćenjem UN izvedeno 2.000 napada bombama čiji je cilj da se onemoguće akcije snaga lojalnih Muameru Gadafiju.

U međuvremenu, na frontu kod grada Adždabije, na istoku, vode se teške borbe između libijskih pobunjenika i trupa lojalnih Gadafiju.

Istovremeno. šefica UN za humanitarnu pomoć Valeri Emos (Valerie Amos) zatražila je pauzu u sukobima kako bi se olakšalo dostavljanje neophodnih potrepština najugroženijima.

Ruševine jedne od vladinih zgrada nakon NATO vazdušnih napada na Tripoliju, 10. maj 2011.
Ona je izjavila na sednici Saveta bezbednosti da je stanje u Misrati – jedinom gradu na zapadu Libije koji drže pobunjenici – očajno i da nedostaju hrana i voda.

Humanitarne agencije su najviše zabrinute za ljude koji žive u zonama obuhvaćenim sukobima.

U delovima Misrate vode se borbe oko dva meseca. Postoje zalihe, ali su nedostupne pojedinim ljudima, koji trpe zbog nestašica hrane, vode i drugih osnovnih potrepština.
Civili nisu pošteđeni u ovim sukobima.

To mora da se zaustavi. Savet bezbednosti mora da insistira da sve strane poštuju međunarodno humantirano pravo.

Vesti o upotrebi kasetnih bombi, zatim postavljanju mina u moru i na kopnu – pokazuju bezobzirnost prema fizičkoj i psihičkoj dobrobiti civila.

Ima izveštaja i o seksualnom zlostavljanju, uključujući silovanje. Takođe smo zabrinuti zbog vesti da se deca regrutuju za borbe, zatim o nestanku i kidnapovanju ljudi”.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG