Dostupni linkovi

Belgija traži preispitivanje belog šengena za Srbiju


Nekadašnji redovi pred ambasadom Grčke u Beogradu, juli 2009.
Nekadašnji redovi pred ambasadom Grčke u Beogradu, juli 2009.
Horgoš, granični prelaz između Srbije i Mađarske, 19. decembra 2009.godine:

„Od danas je Srbija mnogo bliža Evropi nego što je bila juče. Obećali smo da ćemo da putujemo bez viza u Evropu, mnogi su sumnjali da će to biti moguće, ispunili smo to obećanje“, rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, nakon što je u ponoć bez vize ušao u Mađarsku.

Njegova je radost, međutim, poljuljana zahtevom Belgije da se preispita da li Srbija poštuje obaveze koje je te decembarske večeri preuzela. U kabinetu evropske komesarke u čijoj su vize nadležnosti, kažu da za sada Belgija nije uputila inicijativu da se Srbiji bezvizni režim ukine.

Ipak, u junu će biti objavljen izveštaj o tome koliko ljudi iz Srbije traži azil u Belgiji i, ako njihov broj nastavi da raste, mogao bi da usledi i zahtev za zamrzavanje viznog režima.
Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević veruje da je cilj zahteva koji je Belgija uputila Evropskoj komisiji popravljanje situacije, a ne ukidanje viza.


Zbog toga, Vuk Jeremić sada kaže da se situacija mora shvatiti ozbiljno i da je održao sastanak sa svim zvaničnicima zemlje, koji su uključeni u proces evrointegracija.

„Bilo bi vrhunski neodgovorno ne pristupiti tako važnom problemu, tako važnoj stvari, sa najvećim mogućim stepenom pažnje. Imali smo sastanak, prošli smo sve aspekte ovog problema, tehničke i diplomatske, dogovorili konkretne pravce delovanja u svim poljima. U narednih nekoliko dana i nedelja krenućemo sa primernom tih mera, svako će raditi svoj deo posla... Nadam se da će to naše delovanje dovesti do toga da se više ni u kakvom smislu i ni na kakav način ne dovodi u pitanje bezvizni režim“, kaže Jeremić.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević saglasna je da je situacija veoma ozbiljna, ali dodaje da veruje da je cilj zahteva koji je Belgija uputila Evropskoj komisiji popravljanje situacije, a ne ukidanje bezviznog režima.

„Ukazuju na problem koji Belgija ima sa lažnim azilantima, ali očekuju da će ta misija dati odgovor na neka važna pitanja i u kondicional stavlja, ukoliko odogovori ne budu pozitivni, ukoliko ne bi bilo konkretnih akcija, mogućnost da Belgija pokrene inicijativu za suspenziju viznog režima. To nije zatraženo, verujem da je ovaj korak i učinjen da bi se traženje suspenzije vizne liberalizacije izbeglo. Nije bilo konkretnog zahteva, nema neposredne pretnje, ali ima izuzetno ozbiljnog upozorenja koje izuzetno ozbiljno treba i shvatiti“, rekla je Milica Delević.

Prve mere policije



Azilanti iz Srbije i Makedonije deportovani iz Brisela, mart 2010
Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić uverava da situacija jeste ozibljno shvaćena i da će biti učinjeno sve što je neophodno da se bezvizni režim održi.

„To je jedno od ključnih dostignuća demokratskih vlasti u poslednjih 10 godina i Srbija će uraditi sve što je u njenoj moći da se taj režim održi. Na tom putu očekujemo podršku i saradnju zemalja šengenskog prostora“
, rekao je Đelić, ali od njega nismo međutim uspeli da čujemo koji bi to konkretno koraci bili.

„Biće prilika... moramo da se držimo teme...“,
rekao je Đelić.

RSE:
Recite nam samo šta Beograd radi da...

Đelić: ...Hajde da popijemo kafu... držimo se današnjih poruka. To je to.

Prve akcije na smanjenju broja ilegalnih imigranata, vidljive su međutim bile na terenu. Ubrzo nakon što se saznalo da bi građani Srbije mogli da izgube privilegiju slobodnog putovanja po zemljama Evropske unije, ministar policije Ivica Dačić je saopštio da su zbog izdavanja lažnih dokumenata uhapšene 24 osobe, među kojima i 16 policajaca.

Dačić je najavio i pojačanu kontrolu turističkih agencija koje se bave prevozom lažnih azilanata u zemlje Evropske unije, kao i oduzimanje pasoša onima koji bez pravog razloga traže azil.

Stručnjaci za evropske integracije ukazuju da se još nakon dobijanja Belog šengena, moglo naslutiti da će doći do problema sa lažnim azilantima. Iako smo zbog tog problema upozoreni uskraćivanjem slobodnih putovanja, Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija, veruje da Srbija i dalje ima vremena da popravi situaciju.

“Minimum do juna, da načini neke dodatne korake pre svega da se izvrši istraga, da se onemogući organizovani odlazak lažnih azilanata. To su neke agencije na jugu Srbije radile. Da se spreči da lica sa lažnim prebivalištem dobiju naš pasoš i da se poboljša saradnja sa zemljama preko kojih se vrši tranzit”
, rekao je Nikola Jovanović.

Uprkos upozorenjima evropskih zvaničnika, koje je kulminiralo izjavom predstavnika EU u Srbiji Vensana Dežera, da je zbog lažnih azilanata, moguće privremeno suspendovanje vizne liberalizacije, potpredsednik Vlade Božidar Đelić, optimista je da će državljani Srbije i ovog leta putovati bez viza.

“Bio sam u Atini pre tri dana i očekuje se da će čak milion naših građana posetiti tu nama prijateljsku zemlju”
, kaže Đelić.
XS
SM
MD
LG