Dostupni linkovi

Tadić: Uskoro ugovor o starteškom partnerstvu sa Rusijom




FOTO GALERIJA: Putin u poseti Srbiji

Ljudmila Cvetković

Srbija i Rusija će u nekoliko sledećih meseci potpisati ugovor o strateškom partnerstvu, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić nakon susreta sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, koji je u sredu stigao u radnu jednodnevnu posetu Srbiji.

Tadić i Putin razgovarali su tet-a-tet sat i 45 minuta, čitav sat duže nego što je planirano što je objašnjeno obiljem tema.

"Imamo najviši mogući stepen saglasnosti u pitanjima međunarodne politike, a izuzetno je značaj doprinos Rusije u očuvanju suvereniteta i integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji u SB i UN", rekao je Tadić posle razgovora sa ruskim premijerom.
Putin: Pažljvo ćemo pratiti i zajedno raditi da evropska integraija ne bi izazvala štetu po rusko-srpske odnose

Ruski premijer je izjavio da Rusiju ne zabrinjava težnja Srbije da postane članica Evropske unije.

"Pažljvo ćemo pratiti i zajedno raditi da evropska integraija ne bi izazvala štetu po rusko-srpske odnose", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Tadić je istakao da je "strateško opredeljenje Srbije da bude članica Evropske unije" i istovremeno ima "strateški interes vezano za saradnju sa Rusijom, uključujući i energetiku".

"Ne vidim mogućnost da EU reši energetske potrebe bez partnerstva sa Rusijom", rekao je Tadić i izrazio uverenje da će i "Srbija biti deo tog aranžmana".

"Dovorili smo faznu realizaciju ruskog kredita od 800 miliona po projektima, dominantno u domenu železnice i ići ćemo projekat po projekat. Razgovarali smo o mogućim investicijama u energetski sektor i remont naših energana, i o nekoliko novih potencijalnih projekata u oblasti proizvodnje električne energije gde bi ruski investitori samostalno nastupali",
rekao je Tadić.

Južni tok i Kosovo


Ruski premijer Vladimir Putin poručio je da su projekat Južni tok i savezništvo Rusije i Srbije po pitanju Kosova nesporni.

Ulice Beograda tokom posete Vladimira Putina, 23. mart 2011
"Zadovolji smo nivoom saradnje sa srpskim parterima", rekao je Putin.

Upitan kako vidi nedavno zapocet dijalog Beograda i Prištine, Putin je istakao da je reč o suverenom izboru srpskog naroda

."Suveren je izbor srpskog naroda kako će da vodi svoje poslove, bilo kakvi pregovori bolji su od sukoba, ako bude to od nas traženo podržaćemo taj proces“,
naglasio je Putin. "Ako je u korist Srbije, polazimo od toga da to odgovara i interesima Ruske Federacije", zaključio je Putin.

U prisustvu premijera Srbije i Rusije, Mirka Cvetkovića i Vladimira Putina, potpisani su sporazumi o saradnji Srbije i Rusije u oblasti turizma, naučnoj saradnji i drumskom saobraćaju, kao i sporazum o saradnji grada Beograda i ruske elektroenergetske kompanije OADinter rao.

U susretu sa predsednicom Skupštine i šefovima poslaničkih grupa, Putin je poručio da u Rusiji nema nijedne političke stranke koja nije prijatelj Srbije.
Predsednik Srbije Boris Tadić i ruski premijer Vladimir Putin založili su se za zaštitu civilnog stanovništva u Libiji. Putin i Tadić odgovarajući na novinarsko pitanje složili su se da se ne može porediti bombardovanje Libije sa bombardovanjem Srbije 1999.

Putin je kazao da "zabrinjava lakocha sa kojom se poslednjih godina donose odluke o upotrebi sile". Ovakvo rešenje je komplikovano kada je u pitanju suverena država ali je cilj pošten”,
rekao je Putin.

Putin je u Srbiju stigao posle posete Sloveniji, avionom "iljušin", koji su kroz srpski prostor pratili srpski migovi. Na aerodromu, dočekali su ga premijer Mirko Cvetković i ministar policije Ivica Dačić.

Svečani doček

Putin je dočekan uz najviše državne počasti nakon čega je sa brojnom delegacijom ministara i privrednika započeo seriju susreta.

“Dobrodošli u Beograd i Srbiju! Ovo je zemlja velikog prijateljstva prema Rusiji i ruskom narodu. Naše veze su istorijske, duhovne. Jezici su nam slični i zastava nam je slična, ali kao što smo se dogovorili, treba da gradimo odnose za budućnost na bazi obostranog interesa. Za nekoliko meseci potpisaćemo sporazum o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije, što je kruna naših odnosa, ali toga ne bilo bez Vašeg doprinosa”
, rekao je Tadić na početku razgovora.

Putin je odgovorio: “Razgovaraćemo o svim oblicima saradnje. Imamo o čemu da razgovaramo, jer naša saradnja ide uzlaznim tokom. Drago mi je što sam posle deset godina ponovo u Beogradu.”

U neformalnom delu posete Putin obilazi Hram svetog Save a na Marakani gleda deo prijateljske fudbalske utakmice Crvena zvezda - Zenit.

Bezbednosni prsten koji čuva Putina broji najmanje 4.000 ljudi. Trase kojima se kretao ruski premierj bile su blokirane za tokom njegovog prolaska.

Posetu ruskog premijera Beogradu prati oko 400 predstavnika medija, od toga 250 domaćih i 150 stranih, uključujući 60 koji su stigli sa ruskim liderom.
XS
SM
MD
LG