Dostupni linkovi

Srbija odustala od gonjenja, Purda izlazi iz pritvora


Tihomir Purda na ulazu u sudnicu Suda BiH, Sarajevo, januar 2011
Tihomir Purda na ulazu u sudnicu Suda BiH, Sarajevo, januar 2011
Sud BiH donio je u četvrtak rešenje o obustavi ekstradicionog postupka protiv Tihomira Purde, a nakon što je Ministarstvo pravde Republike Srbije putem Ministarstva pravde BiH obavestilo Sud BiH da nadležni sud u Republici Srbiji odustaje od zahteva za izručenje Tihomira Purde.

S tim u vezi doneseno je i rešenje o ukidanju pritvora Purdi, koji se nalazio u zatvoru u Zenici, saopšteno je iz Suda BiH u četvrtak popodne.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja tri hrvatska građanina Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza.

Podsetimo, zbog slučaja Purda je podignuta velika prašina u Hrvatskoj, jer je optužnica podignuta u Beogradu na osnovu izjave date prilikom zatočeništva u logoru u Srbiji u vreme rata 90-ih.

Tihomir Purda je u pritvoru u BiH od 5. januara kad je na graničnom prelazu uhapšen na osnovu poternice iz Srbije iz 2007. u kojoj se tereti za pucanje na tri ranjena vojnika JNA, od kojih su dva ubijena na licu mesta, a treći je preminuo u bolnici.

“Mi smo u ovom postupku saslušali 14 svedoka u Beogradu, naše kolege u Hrvatskoj saslušale su više od 30 svedoka u Hrvatskoj, niko od njih nije suštinski teretio ova lica i usled toga smo doneli ovakvu odluku. Želim ovom prilikom da pohvalim efikasno delovanje Državnog odvjetništva Hrvatske koje je u jako kratkom roku uspelo da uzme iskaze 30 lica a isto tako i BiH koje je takođe dalo doprinos da se ovaj komplikovan slučaj reši. Želim da kažem da je to trag ranijih istraga koje je vodilo vojno pravosuđe, da smo mi taj predmet nasledili od njih, da je po našoj oceni bilo dovoljno osnovane sumnje da krenemo u taj postupak koji je, nakon utvrđivanja svih činjenica, završio na ovakav način“
, kaže za RSE Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.

Predrag Matić, savetnik hrvatskog predsednika za branitelje, od nas je čuo za ovu vest.

“Moram reći da sam konačno ugodno iznenađen ovom viješću. U Hrvatskoj smo svi to očekivali, ja pogotovo koji sam vukovarski branitelj i koji sam prošao logore u Srbiji, tri logora i zatočeništva. Sve one izjave koje je čovjek dao, to su bile, sad se to pokazalo, izjave date pod prisilom i da to nema nikakve veze sa stvarnošću. Na žalost, taj slučaj je izazvao velike i moram reći nepotrebne, potrese u Hrvatskoj i ovo nam treba biti opomena da svakom pojedinačnom slučaju treba pristupiti vrlo odgovorno”
, rekao je Matić.

Moguće zatvaranje svih predmeta

Bruno Vekarić
Bruno Vekarić je rekao da očekuje da se tragom nedavnog dogovora tužilaca za ratne zločine Srbije, Hrvatske i BiH u Bijeljini, zatvore svi predmeti koji opterećuju države u regionu.

“Mi smo već preko 700 takvih predmeta ovde zatvorili, s obzirom da se radi o krivičnim delima koji su relikt prošlosti i ratnih vremena. Ostalo je još četiri otvorena predmeta, tačnije imena hrvatskih gradjana koji su u nekoj vrsti postupka i vrlo brzo ćemo saslušati svedoke i odlučiti da li ima ili nema elemenata za krivično gonjenje. Ako ima elemenata, naša želja je da mi to ustupimo Hrvatskoj, da ona na tome dalje radi. Tako da će tenzije zbog mogućeg hapšenja na granici biti potpuno eliminisana. Mi očekujemo uskoro potpisavanje Sporazuma o ustupanju dokaza sa BiH, Nacrt je već sačinjen. Na taj način ćemo doprineti efikasnijoj regionalnoj saradnji“
, naveo je Vekarić.

Da li to znači da se više neće ponoviti nijedan slučaj poput Jurišića ili Ganića koji su uhapšeni na osnovu beogradskih poternica? Ganić je nekoliko meseci nakon zatvora proveo u kućnom pritvoru u Londonu da bi bio, posle komplikovane sudske procedure, pušten na slobodu.

Slučaj Ilije Jurišića je još drastičniji, jer je on čamio tri godine u beogradskom zatvoru zbog optužnice za zločin nazvan ‘Tuzlanska kolona’ da bi na kraju bio pušten na slobodu.

Da li vest o odustajanju od gonjenja Purde i najava srpskog Tužilastva da će slične predmete prepustiti tužilaštvima susednih zemalja, znači da su političari digli ruke od instrumentalizacije zločina počinjenih u 90-im, da je konačno ostavljen prostor da se uspostavi međusobno poverenje pravosudnih organa?

Da su se svi uverili u odlučnost država da neće nikome oprostiti počinjene zločine, kao što to kaže hrvatski branitelj Predrag Matić.

“Ratova na ovim područjima je bilo i molimo Boga da ih nikada više ne bude ali ako ih ikada bude bilo gdje na svijetu, uvijek poruka mora biti da se ratni zločin ne isplati i da će biti kad tad kažnjen. Ali, naravno, zločin mora biti dokazan, opravdano podnesen a ne kao u slučaju Purda, momka koji ima troje djece i četvrto im je na putu. Cijela obitelj je doživjela stres, cijela naša država je doživjela stres jer svi smo mi bili duboko uvjereni da je on nevin i da nije počinio to što mu se stavlja na teret. I, hvala Bogu, danas je potvrđeno da Srbija odustaje od daljeg progona. To je dobra vijest”,
zaključuje Matić.
XS
SM
MD
LG