Dostupni linkovi

Gadafi gubi kontrolu nad zemljom


Anti-vladin protest nosi parolu protiv režima Muamera Gadafija, Bengazi, 23. februar 2010.
Anti-vladin protest nosi parolu protiv režima Muamera Gadafija, Bengazi, 23. februar 2010.
Nakon više od sedmicu dana, koliko traju anti-vladini protesti u Libiji, čini se da Muamer Gadafi gubi kontrolu nad zemljom. Dok se predsjednik krvavo obračunava s demonstrantima i prijeti još većim krvoprolićem, Zapad prijeti sankcijama.

Od granice s Egiptom na istoku do granice s Tunisom na zapadu šire se protesti protiv Gadafijevog režima.

Novinarima je gotovo nemoguće ući u Libiju sa zapadne strane, ali oni koji se nalaze na istoku kažu kako prosvjednici drže vlast u tom dijelu.

Reporteri koji iz Egiptra stižu do gradova Tobruk i Bengazi izvještavaju o o anti-Gadafijevim snagama koje su razvile crveno-crno-zelenu zastavu libijske monarhije koju je Gadafi svrgnuo 1969.godine.

Te snage takođe tvrde da pod kontrolom drže i Misratu, najveći grad na zapadu zemlje, udaljen svega 225 kilometara od Tripolija.



(Nema podataka o tačnoj lokaciji, Tripoli ili Bengazi, Libija (snimano kamerom na telefonu 22. februar, 2011) Amaterski video navodno pokazuje dnevne napade na Libijace od strane vojske i plaćenika.)

Napredovanje demonstranata pojačano je nakon Gadafijevog govora na TV kad je obećao borbu „do posljednje kapi krvi“ i pozvao svoje snage da očiste zemlju od prosvjednika, „kuću po kuću“.

Pucnjava se u četvrtak čula i u glavnom gradu kad su vladine snage, potpomognute stranim plaćenicima, lutale ulicama.

Azzam: Opozicija će pobjediti

Mnogi su se stanovnici sakrili u džamije, plašeći se nasumične pucnjave. Ljudi su plaćenike opisali kao crne Afrikance koji govore francuski.

Spekulira se da je riječ o plaćenicima iz Čada, a prema New York Times-u, stotine dodatnih kreće se prema Tripoliju kako bi pojačali kontrolu nad glavnim gradom.

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu uveče po srednjoevropskom vremenu, kazao je kako su "patnje i krvoproliće pretjerani i da je to „neprihvatljivo“.

"Naložio sam mojoj administraciji da pripreme niz opcija o tome kako možemo odgovoriti na krizu. To uključuje radnje koje mi možemo poduzeti, one koje uskladjujemo s našim saveznicima, te one koje se mogu provesti kroz medjunarodne organizacije. Kao i sve vlade, tako i libijska ima odgovornost da se uzdrži od nasilja, kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći onima kojima je potrebna. Mora odgovarati za svoje neuspjehe i suočiti se s cijenom za kršenje ljudskih prava", rekao je Obama.



(Tripoli, postavljeno 23. februara 2011. - puno demonstranata na ulici tokom noći skandirali su protiv režima Moamera gadafija.)

Neki su u Washingtonu kritizirali Obamu da nje kasno progovorio o kažnjavanju Gadafija, ali su iz njegove administracije objasnili da je predsjednik htio sačekati da se iz Libije sigurno evakuiraju hiljade američkih građana.

Sve je duži spisak dužnosnika koji Gadafiju okreću leđa. Posljednji udarac stigao je od sina Saifa koji je najavio ostavku.

Stručnjak za bliskoistočna i afrička pitanja, Maha Azzam predviđa pobjedu opozicije u Libiji.

"Jednom kada počnu protesti, teško ih je zaustaviti, i bojim se da ćemo biti svjedoci još većeg nasilja. Što se Gadafi bude više osjećao da je stjeran u ćošak, to će bliži biti kolaps režima. Na kraju, opozicija će se pojaviti i povesti Libiju naprijed", zaključuje Azzam.

U međuvremenu, cijene nafte i dalje rastu.
XS
SM
MD
LG