Dostupni linkovi

Bahrein: Četvoro mrtvih, nemiri se nastavljaju


Članovi obitelji i pristaša al-Fadel Matrook, prosvjednik koji je ubijen tijekom sukoba policije, nosili su njegov lijes iz mrtvačnice na pogreb u Manama, 16. veljače 2011.
Članovi obitelji i pristaša al-Fadel Matrook, prosvjednik koji je ubijen tijekom sukoba policije, nosili su njegov lijes iz mrtvačnice na pogreb u Manama, 16. veljače 2011.
Previranja na Bliskom istoku kao da nemaju kraja. Stigli su i do Bahreina gdje je situacija sve, samo ne i mirna.

U tom arapskom kraljevstvu policija se silom oduprla zahtjevima građana za nešto više demokratije. Četvoro je ljudi poginulo.

Kako je saopšteno iz ove male pustinjske države, snage sigurnosti otvorile su vatru bez upozorenja, noću. Iz protesta protiv ove akcije ministar vanjskih poslova Nasar al-Baharna, dao je ostavku.
Policija je napad, u kom je poginulo četvoro ljudi, izvela noću na glavnom gradskom trgu u Manami, gdje je spavalo oko 6000 demonstranata.

"Ovo je pravi terorizam", rekao je Abdul Džalil Kalil iz opozicione Vefak partije.

„Ima više načina za izbjegavanje konflikata. Ko god da je izdao nalog za napad, imao je namjeru ubiti te ljude“, kazao je on.

Policija je napad izvela noću na glavnom gradskom trgu u Manami, gdje je spavalo oko 6000 demonstranata koji su se pobunili, ne protiv kraljevske porodice, nego načina na koji se vlada.

Demonstranti naime žele reforme i parlamentarnu monarhiju. Vladu bi trebalo birati, a ne da je postavlja monarh.

Bijela kuća uzdržana


Stanovništvo Bahreina u većini je šiitsko. Kraljevska porodica Hamada bin Issa al-Halifa je sunitska.

Ova većina prigovara da je potisnuta iz svih važnijih poslova na arapskom poluotoku kojim vlada sunitska manjina.

Pominju među ostalim tržište nekretninama, zdrvatsvene i državne poslove. Politički promatrači strahuju stoga od širenja protesta na najvećeg svjetskog izvoznika nafte Saudijsku Arabiju.

Bahrein: Antivladini protesti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
Direktan link

(Protesi u Bahreinu 15.02.2011. godine)

Bahrein je sjedište 5. flote ratne mornarice SAD.

Portparol Bijele kuće Jay Carney nije komentirao tu činjenicu, nego vrlo uopšteno kazao kako Washington prati zbivanja u cijelom regionu.

"Bahrein, kao i sve ostale zemlje tog dijela svijeta, mora poštovati univerzalna ljudska prava. Pravo na protest i pravo da se saslušaju njihovi zahtjevi. I obje se strane moraju suzdržati od nasilja"
, rekao je on.

Mnogi zaljubljenici Formule 1 već su kupili ulaznice za Grand Prix Bahrein koji je planiran za 11.mart, a hoće li dogadjaj biti otkazan zbog nemira, još se ne zna.
XS
SM
MD
LG