Dostupni linkovi

Kfor: Martijev izveštaj mora da ima dokaze


Dick Marty
Dick Marty
Na Kosovu su i dalje u toku reakcije na izveštaj Dika Martija (Dick Marty) o umešanosti bivših vođa OVK tokom i posle rata na Kosovu u trgovinu oružjem, drogom i ljudskim organima, a u kojem je kao glavni vođa takve grupe prozvan kosovski premijer u ostavci Hashim Thaqi.

Kako političari koji su na poziciji ali i oni iz opozicije sada već vlade u ostavci, tako i civilno društvo odbacuje optužbe iz Martijevog izveštaja, navodeći da su optužbe neosnovane, da su za dokazima o ovom slučajnu bezuspešno tragali i EULEX i UNMIK, i da je bilo nemoguće da OVK tako nešto uradi.

Thaqi je u nekoliko navrata kazao da ukoliko Marti ima dokaze, on ih treba predstaviti odgovarajućim organima kako bi slučaj dalje bio istražen. On je za agenciju Associated press naveo i da je spreman za saradnju u vezi sa ovim slučajem, i zatražio je da celi slučaj istraže međunarodna zajednica i kosovske vlasti.

Ministar za evropske integracije u ostavci Besim Beqaj izjavio je za Švajcarsku televiziju TSR, da su optužbe izvestioca Dick Martija neistinite, i da su orkestrirane iz Srbije.

“Veoma je žalosno čuti da je jedan diplomata, kao što je g. Marti, u ime jedne institucije lansirao ovakve neistinite optužbe. Svesni da su ove glasine orkestrirane iz Srbije. Ukoliko neko kaže da je čuo nešto, to ne predstavlja dokaz. Dokazi trebaju da budu konkretni. U politici je ponekad vreme trenutka za lansiranje napada veoma važano, a za nas je ovaj trenutak važan zato što je na Kosovu u toku proces kreiranja nove vlade nakon izbora. Ovaj izveštaj je planiran baš u ovo vreme kako bi se pokvarila slika Kosova. Pozdravljamo bilo kakve istrage ali pod uslovom da su zasnovane na dokazima, dok oni koji pružaju lažne tvrdnje trebaju odgovarati pred zakonom”
, rekao je kosovski ministar u ostavci Beqaj, za Švajcarsku televiziju TSR.

Ako nema dokaza, u pitanju su klevete

Prethodno je zamenik američkog ambasadora u Prištini, Michael Murphy rekao da ovaj izveštaj neće uticati na odnose SAD i Kosova, te da se dokazi, ukoliko postoje, trebaju predstaviti odgovarajućim organima.

Na izveštaj Martija reagovao je i komadant KFOR-a na Kosovu, Erhard Byhler. On je kazao da Kosovo nije mesto kriminala i korupcije, ali navodi da ovaj Martijev izveštaj kvari sliku Kosova.

I on je međutim dodao da ovaj izveštaj neće uticati na odnose između Nemačke i Kosova.

“Ovaj izveštaj neće imati posledice na bezbednost Kosova. Kosovo je mirnije posle izbora nego ikada do sada. Izveštaj mora da ima dokaze, a ako ih nema onda su to sve klevete”
, kazao je Byhler.

Oštro je reagovalo i udruženje proižašlo iz borbe OVK-a. Muharrem Xhemajli iz ovog udruženja navodi da je izveštaj deo pripremljenog scenarija protiv borbe OVK-a.

“Nijedna optužba koja dolazi od neke političke grupe ili institucije ne može umanjiti važnost koju je OVK imala prema albanskom narodu”
, kaže Xhemajli.

On je takođe naveo da je u toku priprema peticije protiv Martijevog izveštaja.

Na izveštaj Dika Martija reagovala i Kosovska alijansa za biznis, čiji je predsednik Agim Shahini kazao da ovaj izveštaj predstavlja napad na strane investitore na Kosovu.

“Zašto je ovo urađeno? Zašto je poslata ovako loša poruka ljudima, Švajcarskoj i Savetu Evrope? Naša dijaspora pruža značajan doprinos u razvoju naše zemlje. Ovo je urađeno radi lične koristi, političke ili ekonomske ili zato što im je potrebno da budu u centru medijske pažnje”
, kazao je Shahini.
XS
SM
MD
LG