Dostupni linkovi

Platforma četiri stranke: Podijeliti odgovornost a ne fotelje


Zvonko Jurišić, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija i Mladen Ivanković na sastanku u Sarajevu, decembar 2010
Zvonko Jurišić, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija i Mladen Ivanković na sastanku u Sarajevu, decembar 2010
Socijaldemokratskapartija (SDP) BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatska stranka prava HSP i Stranka Radom za boljitak predstavili su u ponedjeljak u Sarajevu zajedničku platformu koja predstavlja osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Prema riječima lidera ove četiri stranke, ovo je platforma i za zajednički nastup u institucijma BiH u naredne četiri godine, a poziv je upućen i svim drugim političkim partijama da se priključe i podrže potpisano kako bi se ubrzalo formiranje vlasti u zemlji nakon oktobarskih izbora.

Usaglašena platforma SDP BiH, SDA, HSP i Narodne stranke Radom za boljitak je dokument koji definiše šta su prioritetna politička i ekonomska pitanja za BiH i kako ih riješiti u naredne četiri godine.

Tako je dogovoreno da se radi na ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, rješavanju pitanja vojne i državne imovine, popisa stanovništva, usvajanje niza ekonomskih zakona, ali i izmjene Ustava i transformacije Kancelarije visokog predstavnika.

Takođe je dogovoreno uspostavljenje vrhovnog suda BiH, novih mi
'Pošto se zalažemo za ukidanje OHR-a, moramo riješiti pitanje prijenosa ovlasti OHR-a - ko će biti ubuduće vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma' pojasnio je Tihić.
nistarstava na nivou države, civilna kontrola vojske, kao i ustavna reforma u tri faze.

„Prva faza jeste implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci, i po dubini koliko se mognemo dogovoriti, zatim definisanje pitanja nadležnosti, izvornih i podijeljenih nadležnosti države i entiteta, pitanje evropske kaluzule, i pošto se zalažemo za ukidanje OHR-a, moramo riješiti pitanje prijenosa ovlasti OHR-a - ko će biti ubuduće vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma. Druga faza jesu ustavne reforme za članstvo u EU koje su vezane i za članstvo u NATO-u. I treća faza, kada se stvore politički uvjeti za to, drugačija teritorijalna organizacija“, pojasnio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić tvrdi da će usaglašena platforma osigurati institucionalnu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda kako bi se, između ostalog, izbjeglo nezadovoljstvo pri izboru člana Predsjedništva BiH, a naročito hrvatskog naroda.

„Da se predsjednik Predsjedništva BiH bira indirektno u Parlamentu BiH, što je vrlo bitno, da Parlament BiH ima u budućnosti veći broj zastupnika radi kapaciteta donošenja zakona nego što je to sada“
, navodi Jurišić.

Rotacije u državnim institucijama


Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić na sastanku u Sarajevu, decembar 2010
Predložene promjene odnose se i na novi način formiranja Savjeta ministara BiH, te imenovanja predsjedavajućeg oba doma državnog Parlamenta, dodaje Tihić.

„Da se uvede princip rotacije po etničkom principu kada su u pitanju pozicije predsjednika Predsjedništva, predsjednika Vijeća ministara, predsjednika Zastupničkoga doma, predsjednika Doma naroda, svi na mandatni period od četiri godine, s tim da svaki konstitutivni narod mora biti zastupljen na jednoj od ovih pozicija i opet da nijedan kandidat iz jedne etničke strukture ne može biti više od dva mandatna perioda. Kada je u pitanju odlučivanje u vladama entiteta, složili smo se da uvedemo principe odlučivanja kao što je to u Vijeću ministara, tako da se ne može ni teoretski desiti kao što se do sada moglo desiti da jedan narod u entitetskoj vladi bude preglasan. Zatim, zagarantirane kvote konstitutivnih naroda i ostalih u zakonodavnim tijelima, od općine, kantona, entiteta do države“
, pojašnjava Tihić.

Kada je u pitanju zakon o popisu stanovništva, predloženo je da se popis izvrši 2011. a da se podaci o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. primjenjuju do okončanja pregovora s EU o sticanju statusa punopravnog člana ili ulaska u NATO.

Ujedno i mapa za Evropu


Lider SDP-a Zlatko Laguimdžija naglasio je da su svi ovi prijedlozi dogovoreni između ove četiri stranke i da je to prvi korak ka ispunjavanju obećanja datih biračima. Naravno, sve ostale političke stranke su pozvane da se priključe, poručio je Lagumdžija.
'Ovo je poziv svima da ustvari ne dijelimo ni sebe ni fotelje, nego da podijelimo posao i odgovornost i da se pridruže', poručio je Lagumdžija.


„Mi smatramo da je potrebno otvarati proces vraćanja povjerenja među nama. Ne postoji nijedan ustav, nijedan dokument koji će sam po sebi riješiti probleme ukoliko ljudi neće da djeluju u dobroj volji jedni prema drugima. Ovo je poziv svima da se priključe u institucionalnom preustroj BiH i poziv svima da ustvari ne dijelimo ni sebe ni fotelje, nego da podijelimo posao i odgovornost i da se pridruže“
, rekao je Lagumdžija.

Jedan dio platforme sadrži i prijedloge rješavanja ekonomskih i socijalnih pitanja, rekonstruisanja javne uprave, te usklađivanje poreznih stopa, kaže predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković.

„Oporezivanje luksuza, a rasterećenje rada, dosljedna primjena ugovora o slobodnoj trgovini, zaštita domaće proizvodnje, podrška domaćoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, a naročito svakoj izvozno orijentiranoj proizvodnji u BiH“, naveo je Ivanković.

Ova platforma, kako tvrde njeni potpisnici, predstavlja i mapu puta za euroatlantske integracije, prema kojoj je predviđeno da BiH za dvije godine počne pregovore za kandidatski status.

Lideri SDP, SDA, HSP i Narodne stranke Radom za boljitak naglasili su da imaju ustavni kapacitet za formiranje vlasti u Federaciji, te da će na dogovorenoj platformi insistirati u institucijma BiH.

Usaglašeni dokument je upućen HDZ-u 1990, a pozvane su i sve političke partije iz RS da ga podrže ili dograde kako bi to bio program na kojem bi vlast na nivou države radila u naredne četiri godine.
XS
SM
MD
LG