Dostupni linkovi

Koliko su Srbi dobili učešćem, a izgubili bojkotom


Posteri koji pozivaju na bojkot izbora u Mitrovici, 11. decembar 2010.
Posteri koji pozivaju na bojkot izbora u Mitrovici, 11. decembar 2010.
Izlaznost Srba na kosovske izbore bila je očekujuća. Srbi južno Ibra može se reći da su glasali u velikom broju, dok su oni na severu kosovske izbore, kao i po običaju, bojkotovali.

Od srpskih političkih subjekata, prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a pobedu je odnela Srpska liberalna stranka sa 12,525 glasova, na čelu sa Slobodanom Petrovićem, stranka koja je i do sada bila deo Vlade Kosova.

Sledi Jedinstvena srpska lista Rade Trajković sa 5010 osvojenih glasova, zatim Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije sa 989 glasova, Srpska kosovskometohijska stranka 861, Srpska narodna stranka 760, Srpska socijaldemokratska stranka 642 i Savez nezavisnih socijaldemokrata sa 375 glasova.

Učešće Srba na izborima južno od Ibra i bojkot onih sa severa predstavljaju dvostruku politiku koju Beograd ima prema Srbima koji žive na Kosovu, kažu analitičari.

Behlul Beqaj navodi da sada već postoji podela politike između Srba unutar srpske vlasti, prema Srbima na Kosovu.

“Najpre, traži se rešenje za učešće Srba u kosovskim institucijama, za one Srbe koji su južno od Ibra, a postoji i druga politika za one severno od Ibra. Srbi južno od Ibra koji su učestvovali na izborima ni u kom slučaju ne mogu se smatrati gubitnicima. Naprotiv, mogu biti samo faktor bez kojih se ne može stvarati politika na Kosovu,"
kaže Beqaj.

Korist koju će kosovski Srbi imati od učešća na izborima zavisi direktno od većeg angažovanja srpskih predstavnika u Vladi Kosova, kaže za RSE Momčilo Arlov, direktor Centra za razvoj civilnog društva iz severnog dela Mitrovice.

“Vidi se da je SLS ponovo pobedila, stranka koja je učestvovala i u prethodnoj vladi Kosova, mora definitvno da pravi neke rezove, mora da pokaže da je daleko odgovornija naspram vlastite zajednice”, navodi Arlov.

Adut i dilema

Na pitanje da li Srbi na severu gube nešto time što su bojkotovali kosovske izbore, Arlov kaže:

Momčilo Arlov: Podele u ovom trenutku nažalost bi učinile više štete nego koristi u srpskoj zajednici, ali opet se ovde vraćamo nažalost na neke visoke politike koje će odlučivati o životu običnih građana.

“U trenutnoj situaciji može se reći i da i ne. Sever Kosova u ovoj konstelaciji snaga i dalje ostaje adut u rukama zvaničnog Beograda sa kojim će ući u predstojeću partiju tehničkih pregovora sa Prištinom. Iz te perspektive Srbi ne gube, što se tiče Srba na Kosovu. Međutim, ostaje ona dilema da li stvarno idemo ka pomirenju, ka rešavanju nekih tehničkih pitanja od interesa za svakodnevni kvalitet svih života građana na ovom prostoru, ili se ponovo krećemo u pravcu podela. Podele u ovom trenutku nažalost bi učinile više štete nego koristi u srpskoj zajednici, ali opet se ovde vraćamo nažalost na neke visoke politike koje će odlučivati o životu običnih građana”,
kaže Arlov.

Ono što je sada sigurno je da će sledeću vladu formirati koalicija političkih subjekata, ali i to da će partije iz redova manjinskih zajednica igrati značajnu ulogu u tome. Inače, one su uglavnom do sada stupale u koaliciju sa pobednikom na izborima.

SLS - nezaobilazan faktor u formiranju Vlade

Premijer u ostavci Hashim Thaqi najavio je da će u koaliciju stupiti sa onima koji teže za evropskim Kosovom. Predsednik SLS, Slobodan Petrović, izjavio je za RSE da će njegova stranka i ovog puta biti koalicioni partner.

Predizborni plakat Srpsle liberalne stranke u Prištini, 8. decembar 2010.

“Ja mislim da je to kvalitet više za sve građane Kosova i da je to nešto što uliva poverenje i nadu za jedno bolje sutra svih nas, a program SLS se pre svega temelji na evropskim vrednostima”, kazao je Petrović.

Tokom predizborne kampanje, većina srpskih političkih subjekata koji su učestvovali na kosovskim izborima kritikovali su Srpsku liberalnu stranku za dosadašnji rad, te da je utrošila fondove za povratak, ali bez vidnih rezultata.

Nakon objave rezultata, gotovo sve srpske partije kritikovali su SLS za krađu glasova u nekoliko srpskih mesta. Stoga je Jedinstvena srpska lista Rade Trajković uložila žalbu Komisiji za prigovore i žalbe.

“Tražimo poništavanje izbora u Štrpcu i u Gračanici i u okolini i to zbog strahovitih nepravilnosti”, kazala je Trajkovićeva.

Što se tiče s’kim će ova lista u koaliciji i da li će da pristane da bude u istoj koaliciji gde je i SLS, odgovorio nam je Ranđel Nojkić.

“Za nas je vrlo bitno da se ovi izbori ponište, a u zavisnosti toga kakav bude bio ishod, možemo da razmislimo o daljim koracima”, kazao je Nojkić.

Inače, u ponedeljak u 19 sati istekao je rok za podnošenje žalbi u vezi sa nepravilnostima tokom izbornog procesa. Izborna komisija za žalbe primila je 171 žalbu i ima rok od 72 sata da izađe sa odgovorom.
XS
SM
MD
LG