Dostupni linkovi

Otvaranje biračkih mesta na severu rizično


Predizborni plakati na Kosovu
Predizborni plakati na Kosovu
Politički predstavnici Srba na severu Kosova upozorili su da bi otvaranje biračkih mesta za predstojeće kosovske vanredne parlamentarne izbore 12. decembra u ovom delu Kosova moglo prouzrokovati incidente i destabilizaciju situacije.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u srpskoj vladi Oliver Ivanović u izjavi za RSE kaže da bi svaka odluka koja bi bila suprotna stavu Vlade Srbije, kada je u pitanju sprovođenje izbora na severu Kosova, mogla biti tretirana kao provokacija među lokalnim srpskim stanovništvom.

“Naš stav je da biračka mesta u bilo kojoj javnoj prostoriji na severu Kosova mogu predstavljati izazov i uzrok za incidente, a to nam najmanje treba. Suprotan stav Vladi Republike Srbije mogao bi da se tretira kao provokacija, a onda se ne zna kako bi se ta provokacija završila", kaže on.

Ivanović smatra da se eventualni incidenti i destabilizacija situacije na severu Kosova mogu izbeći ukoliko bi organizatori predstojećih kosovskih izbora biračka mesta usmerili na multietnička naselja u severnoj Kosovskoj Mitrovici gde žive Srbi, Bošnjaci i Albanci - poput Bošnajčke mahale, Tri solitera, Suvog Dola i Mikronaselja:

I predsednik opštine Zvečan, nadomak severne Mitrovice, Dragiša Milović kaže da su kosovski izbori koje raspisuje Priština apsolutno neprihvatljivi za Srbe na severu Kosova.

Milović smatra da otvaranje biračkih mesta u srpskim državnim institucijama na severu Kosova neće biti moguće.

“Za nas je neprihvatljivo da neko iz Prištine pokuša da otvori biračko mesto u prostorijama policijske stanice u Zvečanu. To se nigde u svetu ne dešava tako da ni mi ovde nećemo dozvoliti tako nešto. Verovatno će Albanci iz naše opštine izaći na te izbore i to u svojim selima i njihovim školama i sigurno je da ih u tome niko neće sprečavati”
, kaže Milović.

Nepotrebno podizanje tenzija

Predizborni plakati u Prištini, decembar 2010
Lider Srba sa centralnog Kosova i predstavnik Jedinstvene srpske liste na predstojećim kosovskim izborima Rada Trajković izražava zabrinutost zbog trenutne političko-bezbednosne situacije na severu Kosova.

“Ja sam vrlo zabrinuta za budućnost severa Kosova i Metohije, koje normalno svi mi želimo da vidimo stabilno sa brojem stanovnika Srba koje se u perspektivi uvećava a nikako umanjuje. Međunarodna zajednica će primiti ovakve poruke i komentarisaće ih na način da su institucije iz Prištine demokratske i tolerantne, jer su dozvolile da se u srpskim sredinama na prostoru Kosova i Metohije organizuju srpski izbori koje je raspisala Srbija. i nakon ovoga će sigurno biti dovedeno u pitanje ponašanje, odnosno rad, lidera Srba sa severa Kosova”, kaže ona.

Trajković u izjavi za RSE ocenjuje da je podizanje tenzija na severu Kosova povodom otvaranja biračkih mesta za kosovske izbore apsolutno nepotrebno.

“Svi znamo da opredeljenje Srba sa severa Kosova jeste da ne žele da budu deo institucija Kosova i zašto to ne pokazati kao opredeljenje naroda a ne da se cela ova situacija oko kosovskih izbora tretira kao opredeljenje ljudi da budu deo institucija u Prištini ali da ne smeju zbog ekstremista i presija koje dolaze od srpskih institucija na severu”, naglasila je ona.
Portparol kosovske policije Besim Hoti za RSE kaže da je policija preduzela sve neophodne mere kako bi glasanje na severu Kosova proteklo mirno.


Portparol kosovske policije Besim Hoti za RSE kaže da je policija preduzela sve neophodne mere kako bi glasanje na severu Kosova 12 decembra proteklo u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

“Mi imamo operativni plan, koji podrazumeva da građani na severu Kosova nesmetano, u mirnom i sigurnom okruženju, izlaze i glasaju. Mislim da će oko 1000 policajaca u mitrovačkom regionu biti uključeno u ovaj operativni plan. Mi smo tu da obezbedimo sigurno okruženje za sve gradjane i imaćemo punu podršku EULEX-a i KFOR-a ukoliko to bude bilo potrebno”
, kaže Hoti.

Na prošlim kosovskim izborima na severu Kosova zabeležana je zanemarljiva izlaznost birača, a takozvani pokretni punktovi na kojima su građani mogli da glasaju bili su van urbanih sredina.

Iinače, od ukupno 29 političkih subjekata, koliko je predalo liste Centralnoj izbornoj komisiji, šest stranaka i dve inicijative su iz redova srpske zajednice.

Kao i prethodnih godina, kosovski Srbi u Skupštini Kosova imaju 10 rezervisanih poslaničkih mesta, a taj broj bi mogao biti povećan, u zavisnosti od osvojenih glasova na predstojećim izborima.
XS
SM
MD
LG