Dostupni linkovi

Optuženi nastavio da negira odgovornost za Markale


Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić tokom suđenja za genocid i ratne zločine, Hag, 05. novembar 2010.
Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić tokom suđenja za genocid i ratne zločine, Hag, 05. novembar 2010.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ispitan je zadnji svjedok tužiteljstva prije početka pauze od mjesec dana koju je optuženi dobio za proučavanje 14 000 stranica novih dokumenata dostavljenih od strane optužbe.

Bivši pripadnik sektora za kontra-diverzijsku zaštitu bosanskohercegovačkog MUP-a, doktor Emir Turkušić, kao balističar je osporavao tvrdnje optuženog kako su timovi sarajevskih inspektora neprofesionalno obavili uviđaje prilikom kojih je utvrđeno kako su smrtonosni projektili ispaljivani na sarajevske civili s položaja pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Užas sarajevskih civila prikazan je u video snimku reportaže britanske TV kuće, kojeg je tužiteljstvo pustilo na kraju unakrsnog ispitivanja balističara Turkušića.

On je dan prije opisao kako su minobacački projektili ispaljivani uzastupno. Odnosno nakon što je pogođena jedna grupa civila, malo se pričekalo te ispalilo još jednu granatu kako bi žrtve bile što veće. Video snimka je pokazala trenutak kad se grupu sarajevske djece i žena koji su došli na groblje ostaviti cvijeće počeli gađati minobacačima.
Fotografije masakra na pijaci Markale, Sarajevo, tokom suđenja Radovanu Karadžiću, Hag, 04. novembar 2010.

Nakon prvog ili drugog promašaja granata je pala među civile. Na snimci su se mogli čuti jezivi krici ranjene djece i žena.

„Sjećam se ovog snimka. Ako ovo nije teror nad civilima, šta je onda“, pitao je svjedok upitan od optužbe da li ga se sjeća.

TON: Krici pogođenih civila

Prethodno je optuženi Karadžić pokušao ustvrditi tijekom unakrsnog ispitivanja Turkušića kako su ostaci mina mogli biti podmetnuti koristeći one neeksplodirane, a koje su upućivale da su napravljene u Srbiji.

Također konstatirao je kako su balističar Turkušić i njegov tim, koji su napravili uviđaje incidenata spomenutih u optužnici, krivo zaključivali o smjeru ispaljivanja projektila. No, kako bi to potkrijepio ispitivao je svjedoka najviše o granatiranju škole Skender Kulenović u Dobrinji, što je inače kao incident, izbačeno iz optužnice.

TON: Svađa optuženog i svjedoka oko imena jezika

„Model na koji su utvrđivali pravac (ispaljenja) je istovetan. U mnogim slučajevima je radio ovaj uvaženi svjedok, ili njegove službe, ili drugi ljudi u njegovoj ekipi. I svuda je napravljena ista stvar: zakrenut je globus, strane svijeta su pomaknute i podešeno je tako da (projektil) dolazi sa srpske strane“, objasnio je Karadžić zašto je izabrao incident gađanja škole Skender Kulenović kako bi oborio svjedočenje svjedoka optužbe.
Optuženi Karadžić pokušao je ustvrditi tijekom unakrsnog ispitivanja Turkušića kako su ostaci mina mogli biti podmetnuti koristeći one neeksplodirane, a koje su upućivale da su napravljene u Srbiji

„Taman posla“, komentirao je Turkušić opasku optuženog da su izvještaji balističara namještani.

Zbog detaljnog razmatranja slučaja koji se ne nalazi u optužnici suci su ponovno bili potaknuti ukoriti Karadžića.

„Gospodine Karadžiću, ja sam vas zamolio da iznesete vašu tezu obrane svjedoku i onda prijeđete na nešto drugo“, upozoravao je nekoliko puta predsjedavajući sudac O Gon Kwon da unakrsno ispitivanje svjedoka o temama i događajima van optužnice nije relevantno.

„Gospodine svjedoče, vi ste krivo utvrdili na licu mjesta raspored komada (granate) i krivo ste utvrdili stranu svijeta“, konstatirao je ponovno optuženi.

„Apsolutno nemoguće, pokažite fotografije škole i fotografiju atrija na kojem je granata eksplodirala. Ne dolazi u obzir bilo kakvo zaključivanje ni strana svijeta niti čega drugog. Pokažite fotografije“
, odbio je svjedok mogućnost krivih zaključaka nalaza njegovog tima.

Zbog uzastopnog nezadovoljstva vođenjem unakrsnog ispitivanja svjedoka od strane optuženog koji se brani sam, suci su mu najavili kao mogućnost oduzimanje prava na samozastupanje budući da „neracionalno troši vrijeme“ što utječe na ekspeditivnost procesa.

TON: Karadžić o mogućem oduzimanju prava da se brani sam

Nakon završetka svjedočenja balističara Turkušića suci su prekinuli suđenje na mjesec dana te najavili kako će obavijestiti strane u postupku kada će se točno s procesom ponovno krenuti.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG