Dostupni linkovi

Tražene informacije o Mladiću, priveden ugostitelj


Potraga za haškim beguncem Ratkom Mladićem u restoranu "Bajka" u Beogradu, 2. novembar 2010.
Potraga za haškim beguncem Ratkom Mladićem u restoranu "Bajka" u Beogradu, 2. novembar 2010.
U potrazi za osobama koja se dovode u vezu sa odbeglim haškim optuženikom Ratkom Mladićem, srpska policija pretresla je u utorak tokom prepodneva dve lokacije u Beogradu i jednu u Aranđelovcu. Vlasnik ugostiteljskih objekata koji su pretresani Goran Radivojević priveden je na informativni razgovor.

U Tužilaštvu i policiji kažu da je akcija sprovedena u cilju pronalaženja materijalnih dokaza koji bi mogli dovesti do haških begunaca, kao i da je deo uobičajenih aktivnosti u saradnji sa Tribunalom u Hagu.

Novinari su u restoran Bajka u šumi beogradskog izletišta Košutnjak stigli svega desetak minuta pošto je policija napustila objekat. U kafani nismo zatekli nijednog gosta, a zaposleni i brat vlasnika objekta Zoran Radivojević, iako nisu želeli da daju izjave, u razgovoru sa novinarima, čiji smo deo zabeležili, tvrdili su da njihov gazda nije uhapšen.

U MUP-u je, međutim, ubrzo potvrđeno da je tokom akcija pretresa restorana "Bajka" i istoimentog etno-sela na Bukulji kod Aranđelovca na informativni razgovor priveden četrdesetpetogodišnji vlasnik Goran Radivojević, a policija je pretresla i njegovu kuću u beogradskom naselju Bele Vode.

Sve akcije sprovedene su uz asistenciju Žandarmerije, a kako je za naš program izvestio novinar lokalne televizije Sunce Dušan Starčević, tokom pretersa etno-sela na obroncima planine Bukulja, iznad Aranđelovca, maskirani pripadnici specijalne jedinice, naoružani dugim cevima blokirali su sve prilaze objektima:

“Došli su terenskim vozilom, u maskirnim uniformama, fantomkama i dugim cevima. Pretres je trajao najviše dva sata. Zaposleni nisu voljni da daju izjave, ali nam je potvrđeno da ovde niko nije uhapšen”
, navodi Starčević.

Pretraga lokacija u Beogradu i Aranđelovcu, najnoviji je pokušaj da se dođe do informacija koje bi dovele do odbeglog haškog optuženika Ratka Mladića.

Dojave građana nemaju veze


Ivica Dačić, juni 2010
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je reč o uobičajenim aktivnostima u saradnji sa Haškim tribunalom, a radi se o potrazi za materijalnim dokazima i proveri osoba koje su povezane sa porodicom Mladić.

“Policija je i do sada proveravala sve informacije koje se tiču lokacije gde se eventualno kriju haški optuženici, ali se redovno vrše kontrola onih lokacija kada je reč o ljudima za koje se sumnja da su sa njima povezani"
, rekao je Dačić.

Podsećamo da je Vlada Srbije prošlog četvrtka sa milion na deset miliona evra povećala iznos nagrade za informaciju koja bi dovela do pronalaženja Ratka Mladića. Dežurni telefon 9191 od tada je usijan, no šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić za RSE kaže da ove akcije nemaju nikakve veze sa eventualnim dojavama građana.

„Ta potraga i pretresanje tih prostorija su rezultat operativnih podataka dobijenih iz drugih izvora. Između ostalog i podaci naše agencije“
, pojašnjava Stojić.

Najnovije akcije sprovedene su desetak dana uoči posete glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji u Beograd stiže kako bi se iz prve ruke informisao o toku potrage za beguncima pre nego što u decembru Savetu bezbednosti podnese izveštaj o saradnji Srbije. Nadležni negiraju povezanost aktivnosti policije i Bramercove posete, no zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić podvlači:

“Kakvi su rezultati današnje akcije, odmah ćemo obavestiti gospodina Serža Bramerca.”


Već ustaljena praksa pojačavanja aktivnosti policije uoči dolaska glavnog haškog tužioca i nesmotreno i brzopleto raspisivanje nagrade, Zoran Dragišić sa Međunarodnog instituta za bezbednost vidi kao svojevrstan performans koji ukazuje na neozbiljnost vlasti u Srbiji.

“Mislim da ovo kod Serža Bramerca i ostalih ljudi koji će procenjivati napredak Srbije u saradnji može izazvati samo dodatno ogorčenje jer je očigledno da se na ovaj način potcenjuje njihova inteligencija. Tim pre ako se uzme u obzir da je sve to praćeno jednom ozbiljnom medijskom kampanjom. Ovo je jedna praksa sa kojom zaista treba prestati. Mislim da bi bilo dobro da nas Vlada obavesti onog trenutka kada uhapsi Ratka Mladića, a da pre toga ovakve performanse ne izvodi”
, ocenjuje Dragišić.

Ratko Mladić nalazi se u bekstvu od kraja 1996. godine. U prethodnih 14 godina pretresani su brojni vojni i stambeni objekti, kuće njegovih rođaka i jataka širom Srbije i Republike Srpske. Bilo je više pokušaja njegovog lociranja i hapšenja, ali svi su završeni bez uspeha.
XS
SM
MD
LG