Dostupni linkovi

Klinton: Pregovori pomoć za sve na Kosovu




Miloš Teodorović i
Ognjen Zorić

Skoro pa ne birajući reči hvale, američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila se o srpskom predsedniku Borisu Tadiću, nakon razgovora u utorak u Beogradu. Nazvala ga je istinskim demokratskim liderom, dok je samu Srbiju opisala kao budućeg lidera, ne samo regiona, nego i Evrope.

Kada je reč o ključnom pitanju koje nagriza odnose dve države, dakle Kosovu, svako je ostao na svojim pozicijama. ipak, za razliku od ranijih situacija, obe strane su ovog puta saglasile da osnova za rešenje koje bi bilo u dobrom interesu svih – postoji.

Posle skoro tri sata sastanaka (sat više od planiranog) od čega su prvih 45 minuta proveli u razgovoru u četiri oka, predsednik Srbije Boris Tadić, o Kosovu:

“Još jednom sam potvrdio da Srbija ne priznaje niti će priznati nezavisnost Kosova. Poštujući legitimna prava albanskog naroda Srbija brani i svoja legitimna prava na Kosovu i Metohiji. Istovremeno Srbija je zajedničkim podnošenjem Rezolucije sa 27 zemalja članica Evropske unije, među kojima ima onih koje priznaju i onih koje ne priznaju nezavisnost Kosova, pokazala da je privržena dijalogu i da želi da dijalog počne što pre.”


Razlike su očigledno nepremostive, ipak Hilari Klinton, ovog puta je podvukla:

“Postoje zone u kojima se, kako je predsednik rekao, mi ne možemo složiti. Pre svih to je Kosovo. Ali verujemo da Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 9. septembra obezbeđuje adekvatnu bazu za budući dijalog između Beograda i Prištine. Taj dijalog može i biće od koristi za ljude na Kosovu i u Srbiji. On će se odnositi na praktična svakodnevna pitanja. To će takođe imati pozitivan uticaj na odnose između Srbije, njenih suseda, Evrope i SAD.”

Srbija može biti lider


Opisujući ga kao istinskog demokratskog lidera Klintonova je posebno izrazila zadovoljstvo što je u Srbiju došla na desetogodišnjicu pada Miloševića, kao i zato što je zemlja učinila izuzetan napredak. Vođena tim zaključkom američka državna sekretarka nije štedela reči hvale:

“Sjedinjene Države vide Srbiju kao zemlju koja nema samo izuzetnu istoriju, već ono što je mnogo važnije, kao zemlju koja ima velike potencijale. Mi verujemo u potencijale Srbije. Apsolutno smo ubeđeni da Srbija može biti ne samo član Evropske unije, nego i lider u Evropi.”

Posebno dvoje zvaničnika podvuklo je haško pitanje, uz Tadićevo obećanje da će pitanje Ratka Mladića i Gorana Hadžića biti okončano:

“Čak i kada bi Haški tribunal sutra prestao da postoji Srbija bi nastavila svoje traganje za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem u nameri da svi oni koji su optuženi za teške ratne zločine i zločine protiv čovečnosti se nađu pred licem pravde.”

Hilari Klinton pozdravila je rešenost Beograda da ne dovede u pitanje ispunjavanje obaveza prema Međunarodnom sudu za ratne zločine:

“Cenim sve što je urađeno od strane vaše Vlade, posebno u pogledu zakona, kao i napore onih zvaničnika koji ga sprovode. Takođe jako cenim ono što sam čula od predsednika Tadića, a to je da je su najviši prioriteti za Srbiju da u potpunosti ispuni obaveze prema Hagu. Želim da ponovim ono što sam ranije rekla. Da Srbija čini dobre korake da uhvati haške begunce. I ti koraci biće priznati.”

Ponavljajući da se snaga demokratskog sistema gradi na zaštiti individualnih prava, oboje su se osvrnuli na žestoke sukobe u centru Beograda, od nedelje, što je privuklo globalnu medijsku pažnju:

“Jedino štiteći pravo svakog pojedinca na njegov identitet i štiteći svaku dimenziju njegovog identiteta možemo odbraniti temelje demokratije”, rekao je Tadić.

"Hrabrost policajaca koji su obezbeđivali ‘Paradu ponosa’. To nije bio lak posao, ali smo videli kako su zvanične snage pokazale spremnost da zaštite prava svakog pojedinca“, ocenila je Klinton.

Hilari Klinton stigla je na surčinski aerodrom oko 15 sati gde ju je dočeo vicepremijer zadužen za pitanja evro integarcija Božidar Đelić. U pratnji sedam džipova, blokiranim bulevarima Novog Beograda stigla je do Palate Srbija, ispred koje ju je dočekao predsednik Srbije Boris Tadić, bez zvaničnih počasti.

Rukovanje za medije, uz gošćin komentar „zanimljiva zgrada“ koji se odnosio na nekadašnju „Palatu federacija“ izgrađenu u Brozovo vreme. Uglavnom udaljeni od novinara, koji su proveli sate izolovani u jednoj od prostorija istog zdanja, na njihova pitanja nisu odgovarali.
XS
SM
MD
LG