Dostupni linkovi

Izbori u BiH donijeli djelimične promjene


Proslava izbornih rezultata u BiH, 3.10.2010
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Opšti izbori u BiH, 3.10.2010 (Autor Zvjezdan Živković)

Izjave kandidata Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, Socijaldemokratske partije Željka Komšića i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića nakon objave preliminarnih rezultata. Autor: Zvjezdan Živković

Dženana Karabegović


Prvi rezultati izbora u Bosni i Hercegovini pokazuju kako su se promjene, ipak, desile.

To ocjenjuju bosanskohercegovački analitičari koji kažu kako je nova vlast moguća u Federaciji BiH, gdje za sada ubjedljivo vodi Socijaldemokratska partija BiH.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, tu su stvari, manje-više, ostale iste. Većinu ima Dodikov SNSD.

Ono što trenutno niko ne može prognozirati je ko će formirati koaliciju na državnom nivou, tim prije što će je, po svemu sudeći, činiti SDP i SNSD, čiji su lideri Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik u predizbornoj kampanji,već najavili kako ne misle biti dio istog tima.

Rezultati opštih izbora u Bosni i Hercegovini, prvi put nakon 20 godina, donose neizvjesnost u tome ko će formirati vlast na državnom nivou.

Stranke koje su bile na čelu države u protekle četiri godine, sudeći prema postojećim podacima Centralne izborne komisije, novu koaliciju neće moći napraviti.

Kako sada stvari stoje, Stranka za BiH je najveći gubitnik. Njen lider Haris Silajdžić nije ušao u Predsjedništvo BiH, a stranka se po broju prebrojenih listića nalazi na četvrtom mjestu u Federaciji BiH:

„Čestitam gospodinu Izetbegoviću na izboru za člana Predsjedništva. Što se tiče Stranke za BiH, ja mislim da smo uradili dobro,“ rekao je Silajdžić.

SDA želi sa SDP-om


Nakon što je Stranka za BiH pretrpjela poraz, u Stranci demokratske akcije svog novog koalicionog partnera vide u Socijaldemokratskoj partiji BiH. To je sinoć otvoreno potvrdio novi član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović:

Opšti izbori u BiH, Fotogalerija

„Mislim da mi i SDP, barem što se tiče državnih interesa, interesa BiH, jednako vidimo budućnost ove zemlje.“

Iako se uoči izbora spekulisalo kako će SDP u koaliciju sa Fahrudinom Radončićem, liderom Stranke za bolju budućnost, Lagumdžija se još uvijek ne izjašnjava sa kim će partija na čijem je čelu formirati vlast. Euforija zbog najvećeg broja osvojenih glasova u Federaciji BiH još se nije završila:

„Mi smo svjesni da je ovo pobjeda SDP-a kakva od ’45. nije bila. Želim također da kažem da je ovo pobjeda nade u BiH, pobjeda koja je pokazala da ima u nama snage da pobijedimo strah.“

Ni analitičari u Bosni i Hercegovini još uvijek ne mogu odgonetnuti kakvu novu vlast građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati.

„Što se tiče mogućnosti da pravimo sa SDP-om bilo kakvu saradnju na nivou BiH, to je isključeno," rekao je Dodik.

Bez obzira na kalkulacije o postizbornim koalicijama, građani Bosne i Hercegovine su najvećim izlaskom na izbore u proteklih osam godina pokazali kako žele promjene i vlast koja će zemlju približiti Evropi.

To pokazuje i anketa koju smo zabilježili u Sarajevu:



Promjene su na vidiku, a nova vlast će biti bolja, ocjenjuje Slavo Kukić, profesor na mostarskom sveučilištu:

„Moglo bi biti da se izvjesne promjene dogode na razini Federacije, budući se vlast na razini Federacije neće moći konstituirati bez SDP-a. Što se tiče RS, mislim da se ništa specijalno neće dogoditi, dapače. Što se pak tiče BiH, državne razine, tu su moguće svakakve kombinacije, različite vrtste ucjena, pa i mogućnost da se vlast ne konstituira. Zašto ovo govorim? Zato što je veoma izvjesno da se vlast neće moći konstituirati bez SNSD-a, a ako je to tako, onda teorijski postoji mogućnost različitih uvjetovanja od strane SNSD-a.“

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Šaćir Filandra:

„Postoje osnovane pretpostavke da će prije svega buduća vlast biti efikasnija i odgovornija. To su dvije odlike koje su nedostajale prethodnim vladama, posebno u zadnjem periodu.“

Nasuprot sarajevskim kolegama, Ivan Šijaković, profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta, ne vjeruje da će se bilo šta u BiH promijeniti nakon izbora. Prema njegovim riječima, na političkoj sceni se nije pojavio niko novi:

„To će uvijek biti ona ista priča - važno je održati se četiri godine na vlasti praveći različite gimnastike političke, sa jedne strane. Sa druge strane, niko nije spreman toliko, osim na riječima, da se ozbiljno poduhvati promjene i reforme i tome slično, jer je to vrlo teško i na tome se uglavnom gube poeni.“

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

XS
SM
MD
LG