Dostupni linkovi

Početak Glavaševog političkog kraja


Glavaš je u svibnju 2009, nakon što se sklonio u BiH bio već priveden u Sud BiH na saslušanje, nakon čega je pušten, fotografije: Midhat Poturović
Glavaš je u svibnju 2009, nakon što se sklonio u BiH bio već priveden u Sud BiH na saslušanje, nakon čega je pušten, fotografije: Midhat Poturović
Analitičari i civilna scena ocjenjuju da je zatvaranje osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša u utorak u Sarajevu početak njegovog političkog kraja, ali da još mnogo toga treba napraviti u suočavanju s nedavnom prošlošću.

I dok u Glavaševoj stranci – Hrvatskoj demokratskoj stranci Slavonije i Baranje (HDSSB) – kao papige ponavljaju da je sve ovo rezultat montiranog političkog procesa pritiv njihovog lidera, osječki politički analitičar Jaroslav Pecnik ocjenjuje u izjavi za naš radio kako Glavaševo uhićenje nije i njegov politički kraj.

„To naravno ide kraju, i dobro je da ide kraju! Jer, konačno da netko odleži za ono što je počinio, a kod glavaša tu nema sumnje. Međutim, to nije njegov politički kraj, jer on nastavlja živjeti preko svoje stranke“
, kaže Pecnik.

Njegova stranka sigurno će ući u Sabor na sljedećim izborima, i dotada će Glavaševa zvijezda biti visoko, kaže Pecnik.

„Ali – naravno – kako vrijeme bude odmicalo, tada će doći i do sukoba unutar same stranke. Jer, više im Glavaš neće biti toliko potreban, a tu naravno postoje i različite struje - oni koji su vjerni Glavašu, oni koji su manje vjerni Glavašu... Ali za sada je rezultat taj: Glavaš jest u zatvoru, ali njegov lik i djelo živi kroz HDSSB, i to će potrajati sve do parlamentarnih izbora. A nakon parlamentarnih izbora predviđam polako gašenje Glavaševe karizme, ali i sukobe unutar njegove stranke“, navodi Pecnik.

Voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič kaže za naš radio kako je Glavaševo zatvaranje temeljem pravomoćne presude vrlo važan korak prema pravdi, ali da se i ona boji da to nije kraj.

„Ostaju i dalje otvorena neka pitanja poput procesuiranja naručitelja ubojstva u slučaju Reihl Kir, ali ostaje i pitanje - gdje smo mi bili u ta vremena, koja je naša odgovornost, odnosno – pitanje suočavanja s prošlošću, proces koji je u Osijeku posebno težak“, kaže naša sugovornica.

Šeksova uloga


„A on je između ostalog otežan jer stranka HDSSB negira pravomoćnu presudu Glavašu, i mislim da je tu pravi potez onak koji je povukla Socijaldemokratska partija (SDP), izlazeći nakon pravomoćne presude iz koalicije sa Glavaševom strankom. Usput, mislim da u tu koaliciju nikada nisu trebali ni ući. Mislim da je važno da i druge stranke reagiraju, jer ima jedan vrlo jednostavan princip koji je vrlo važno poštivati – poštivanje pravne države i pravomoćnih sudskih presuda. To je pravi odgovor na ratne zločine“, smatra Teršelič.

U tom kontekstu, analitičar riječkog „Novog lista“ Denis Romac mlako reagiranje političke javnosti u Hrvatskoj na činjenicu da Glavaševa stranka ne priznaje presudu hrvatskog suda povezuje sa izostankom reakcija na očito laganje istaknutog HDZ-ovca Vladimira Šeksa na Glavaševom suđenju o događajima u ratnom Osijeku.

„Nitko se zbog toga nije previše uzbuđivao. Jasno je i zašto – političkoj nomenklaturi u Hrvatskoj to je neugodno pitanje, jer to otvara pitanje njihove odgovornosti, jer – tko je sve koalirao sa HDSSB-om, tko je s tom strankom stvarao paktove javne i tajne?! Zna se – mnogi!“
, navodi Romac.

Podsjetimo, Branimir Glavaš je u Hrvatskoj po zapovjednoj odgovornosti osuđen na 10 godina zatvora - što mu je Vrhovni sud kasnije smanjio na 8 – po dvije inkriminacije: ubojstva 6 većinom srpskih civila i pokušaja ubojstva jednog, čija su tijela potom ruku vezanih selotejpom bacana u Dravu, i ubojstva jednog srpskog civila i mučenje više njih u garažama Općinskog sekretarijata za narodnu obranu, kojem je Glavaš bio na čelu.

Tu je presudu potom potvrdio i sud u Bosni i Hercegovini, kamo je Glavaš pobjegao, nadajući se da će ga dvojno državljanstvo zaštititi od izdržavanja kazne, koju će na kraju tamo i odslužiti . Njemu je pred desetak dana - odlukom Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske oduzet i čin general-bojnika u mirovini. Čin se oduzima svakome tko je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 3 godine i dulje za djela s namjerom.
XS
SM
MD
LG