Dostupni linkovi

Kovačević se nagodio za manju zatvorsku kaznu


Miladin Kovačević
Miladin Kovačević
Miladin Kovačević, državljanin Srbije optužen za prebijanje američkog studenta Brajana Štajnhauera, u Beogradu će najverovatnije biti osuđen na dve godine i tri meseca zatvora. Kovačević je sa tužilaštvom zaključio sporazum po kom će priznati krivicu, u zamenu za kaznu koja je pet godina i devet meseci manja od maksimalne koja se može izreći za krivično delo za koje je optužen.

"Ne dajem izjave. Ne, ne, ne dajem izjave, hvala vam…" - da nema komentar bilo je jedino što nam je dvadesetdvogodišnji Miladin Kovačević rekao nakon izlaska iz beogradske Palate pravde, u kojoj se uz prisustvo advokata nakon dvočasovnih pregovora nagodio sa predstavnicima tužilaštva.

Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva, rekao nam je da su se dve strane saglasile da se Kovačeviću, optuženom za nanošenje teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru, nakon priznanja izrekne kazna od dve godine i tri meseca zatvora:

"I sada sud treba da odluči da li će prihvatiti ovaj sporazum ili ne. Naš stav je da je postignut veliki uspeh Tužilaštva zato što je ova kazna adekvatna kaznenoj politici koja se inače izriče za krivično delo nanošenja teških telesnih povreda. Podsetiću vas da su Kovačevićevi saučesnici pred američkim sudom osuđeni na dve godine zatvora. Smatramo da je ovaj dogovor i jedna afirmacija instituta o priznanju krivice"
, kaže Zorić.

Sud u Beogradu 27. septembra će saopštiti odluku u predmetu Miladina Kovačevića, koji se od 4. maja 2008. nije oglašavao u javnosti, a najveća zaprećena kazna za delo za koje je optužen je osam godina zatvora.

Tada je Kovačević, prema prvobitnoj američkoj optužnici a kasnije i onoj u Srbiji, u svađi oko devojke na rođendanskom žuru u univerzitetskom klubu u Bingamtonu u Njujorku brutalno pretukao dvadesetdvogodišnjeg kolegu studenta Brajana Štajnhauera, koji je duže vreme nakon incidenta bio u komi.

Ostaje pitanje zloupotrebe službenog položaja

Kovačevićev advokat Borivoje Borović rekao je da je učinjena nagodba u interesu svih, ali nije želeo da govori o detaljima tog sporazuma.

"Dovoljan je sam Kovačevićev gest, da na neki način pokaze zahvalnost pravosuđu Amerike i Srbije, koji su zajedno imali razumevanja da se postupak ustupi i sprovede u Srbiji. Miladinu Kovačeviću je veoma stalo do njegove države i njegovog naroda, i ovim sporazumom se konačno skida teret koji je sve vreme imala naša politička i pravosudna vlast", navodi Borović.

Posebnu dimenziju u priči daje činjenica da je po oduzimanju pasoša, kaucije od 100.000 dolara koju su platili njegovi roditelji, i izlaska iz zatvora, Kovačević otputovao u Srbiju sa privremenom putnom ispravom koja mu je izdata u srpskom konzulatu u Njujorku.

Zbog pomaganja Kovačeviću da pobegne i zloupotrebe službenog položaja u Beogradu se sudi bivšem konzulu Srbije u Njujorku Slobodanu Nenadoviću, i bivšem vicekonzulu Igoru Miloševiću, a preti im kazna do pet godina zatvora.
Novinar Miloš Vasić podseća kako je u celom slučaju posebno važno i to što ostaje pitanje zloupotrebe službenog položaja, ako ne i korupcije, od strane dva diplomatska činovnika


Da bi se Kovačeviću sudilo u Beogradu i da bi se kako tako ublažio diplomatski skandal, Srbija je porodici Štajnahauer platila 900.000 dolara za lečenje njihovog sina i nadoknadila još 100.000 dolara za kauciju. Miloš Vasić, novinar beogradskog nedeljnika Vreme, kaže za naš program da je samo delimično zadovoljan epilogom slučaja Kovačević.

"Problem je u tome što ovaj slučaj ima neke uglove koji će teško ostati pokriveni ovakvim ishodom. Pre svega to je ta potpuno nerazumna volja države da našim novcem poreskih obveznika plaća štetu koju je Kovačević naneo u kafanskoj tuči negde tamo, pa još onda posle pobegao iz zemlje. Onda i to što je iz nekog razloga država preuzela Miladina Kovačevića, u onom trenutku, maltene kao neku vrstu nacionalnog heroja. A posebno je važno i to što ostaje pitanje zloupotrebe službenog položaja, ako ne i korupcije, od strane dva diplomatska činovnika"
, navodi Kovačević.

Odmah posle ovog velikog incidenta i diplomatskog skandala visoki americki zvaničnici Hilari Klinton, Čarls Šumer, Moris Hinči i Kondoliza Rajs zatražili hitno procesuiranje Kovačevića, ali su se srpsko-američki odnosi vratili u normalu nakon što je Srbija pristala da mu sudi po američkoj optužnici i dokumentaciji.

Miloš Vasić zaključuje da slučaj Kovačević u ovom trenutku više ne bi trebalo bude potencijalno opasan za diplomatske relacije dve države:

"Osim ako sud preinači ili smanji ovaj zahtev Tužilaštva. Posle nedavne reforme srpskog pravosuđa čovek jednostavno ne zna šta se sve može desiti", navodi Vasić.

Miladin Kovačević studirao je u Americi i igrao košarku za Univerzitet Bingamton. Nakon bekstva iz SAD sudi mu se u Beogradu jer po srpskom Ustavu nije mogao da bude izručen državi u kojoj je učinio krivično delo.
XS
SM
MD
LG