Dostupni linkovi

Raste broj Roma protjeranih iz Francuske


Romkinja sa djetetom prilikom povratka u Rumuniju iz Francuske, 19. avgust 2010.
Romkinja sa djetetom prilikom povratka u Rumuniju iz Francuske, 19. avgust 2010.
Diplomatska aktivnost centra evropskih institucija, prije nego je i počela, dobila je temu koja se nametnula svojom aktuelnošću i mogućim posljedicama - deportacija Roma iz Francuske, te najava sličnih koraka Italije.

Prošle sedmice je iz Francuske, po nalogu predsjednika Sarkozyja, započela je deportacija Roma u zemlje njihovog porijekla, Bugarsku i Rumuniju. Prvih stotinjak Roma je već deportovano, a u narednim sedmicama Vlada u Parizu planira oko 700 Roma poslati van svojih granica.

Izvori Vlade tvrde da Romi odlaze dobrovoljno, uz nakadu od 300 eura za odraslu osobu i 100 eura za dijete, dok policija i zvaničnici unutrašnjih poslova potez pravdaju uvjerenjem da su ilegalni kampovi Roma, kakvih u Francuskoj ima na stotine, izvor krijumčarenja, prostitucije, delinkvencije i eksploatacije djece prosjačenjem. Zato se planira da se oko 200 romskih kampova u Francuskoj rasformira, a Romi pošalju van granica Francuske.

To je izazvalo oštru reakciju udruženja za zaštitu ljudskih prava.

"Ovo je etnički lov. Neki od koraka Vlade su posebno zabrinjavajući i rasistički,"
rekao je zvaničnik francuske Lige za zaštitu ljudskih prava, Malik Salemkour.

Otprilike u isto vrijeme se oglasila i Evropska komisija.

"Mi smo, naravno, veoma zabrinuti zbog bilo kakvog oblika diskriminacije. Naša politika je uvijek bila da promovišemo punu integraciju romske populacije u Evropi. Podsjećamo da su Romi, poput ostalih Evropljana, u potpunosti građani Evrope, da imaju pravo kretanja bilo gdje u Evropi. Mogu studirati, raditi, kao bilo ko drugi. To su njihova prava, prava koja moraju poštivati sve članice Evropske unije,"
rekao je portparol Komisije, Mattew Newman.

Međutim, izjavu portparola Komisije nisu, kako se očekivalo, slijedili konkretni koraci Brisela. Umjesto toga, priča o imigrantima dobija sve šire dimenzije.

Deportacije će razmatrati i Italija

Nakon Francuske, Italija je najavila da će na sto vanrednog skupa nekolicine ministara unutrašnjih poslova Unije, što će se 6. septembra održati u Parizu, staviti plan Rima da sa svoje teritorije protjera sve Rome koji nemaju prihode dovoljne za život i odgovarajuće uvjete stanovanja.

U međuvremenu, broj Roma protjeranih sa francuske teritorije raste, a i otkriva se pozadina tzv. dobrovoljnih odlazaka - uglavnom je riječ o prisili tipa „otići mirno sada ili za mjesec dana na silu“. Objavljeni su i podaci po kojima je Francuska prošle godine deportovala skoro 30 hiljada Roma.

Ove godine je, pored ostalih, red došao i na Roxanu koja ima devet godina i teško da se može smatrati prijetnjom francuskoj državi.

"Sada se sva djeca u školi zabavljaju, a mi moramo otići jer više nemamo gdje biti..."
priča ona.

Prije par dana se Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije, koja djeluje u okviru Vijeća Evrope u Strazburu, oglasila povodom deportacije
Roma, iskazujući duboku zabrinutost potezima Pariza.

Komisija podsjeća tako kako je prije par mjeseci Francuskoj upućen zahtjev da se bori protiv rasizma kakav je, tvrdi se, prisutan u većem dijelu francuske populacije. Takvoj atmosferi pomažu i nedavne izjave ljudi iz vrha države upućene direktno protiv Roma. Evropljani, bili oni Romi ili neki drugi, mogu da dolaze u Francusku kada to žele, ostaju tamo određeni period i opet se vraćaju, podjeća se iz Strazbura, uz pritužbu vlastima u Parizu da je odluka o
deportaciji Roma jasna diskriminacija na etničkoj osnovi.

Humanitarne organizacije iz cijele Evrope dodaju i to da je Francuska napravila za Rome "zatvoreni krug licemjerja" - Vlada traži od Roma, koji dolaze uglavnom iz Bugarske i Rumunije, da se uključe u društvo, nađu posao i dostojan smještaj, a u isto vrijeme je na snazi odluka iste te Vlade - donijeta u strahu da će Francuzi ostati bez posla - o zabrani zapošljavanja radnika, upravo iz Bugarske i Rumunije.

Na sve ovo, zvanični Brisel obećava da će pažljivo pratiti situaciju, a njegov vrh, belgijsko Predsjedništvo, pod pritiskom Francuske, najavljuje da će prisustvovati skupu nekolicine ministara unutrašnjih poslova, što će se 6. septembra održati u Parizu. Tako će, kažu kritičari, dati evropsku podršku
deportacijama.

Ko će sljedeći biti na meti rasizma i ksenofobije, pitaju se evropski parlamentarci iz redova liberala, tražeći da se po hitnom postupku o ovome izjasni i Evropski parlament.

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Poljoprivreda u BiH mora promijeniti smjer
Umjetnici ne vole granice
*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)

  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG