Dostupni linkovi

BiH veći potrošač energije u Evropi


Gordana Bulić
Gordana Bulić
Udruženje potrošača Tuzlanskog kantona, u saradnji sa zemljama Evropske unije, provodi projekt o jačanju energetske efikasnosti, odnosno, nastoji upoznati građane s načinom na koji bi mogli slijediti standarde EU i štedjeti energiju. O tome razgovaramo s Gordanom Bulić, predsjednicom Udruženja potrošača.

RSE: Na snazi je projekt koji govori o energetskoj efikasnosti. Što ste s projektom dobili, o čemu se radi i u kojoj ste sada fazi?
Bulić: U suštini se ide na to da se kod građana probudi svijest, da im se aktivira jedan senzor pomoću kojeg će oni prosuđivati da je ponekad potrošnja energije neracionalna, da mogu tu da uštede, odnosno da tu postoji možda najveći prostor za štednju u njihovom porodičnom budžetu. Naravno, vrlo je teško uštedjeti od hrane, od školskih udžbenika, teško je uštedjeti od higijene, ali se može uštedjeti trošeći manje energije ili racionalnijim ponašanjem u domaćinstvu, smanjiti potrošnju energije uz isti komoditet. Znači, ako se samo malo više vodi računa, ta sredstva koja se uštede na energiji mogu da se ulože u druge potrebe.

RSE: Šta su vaša istraživanja pokazala? Ponašamo li se mi Bosanci i Hercegovici rasipno kada je u pitanju trošenje energije?
Bulić: Prema statistikama iz Evropske unije i prema ranijim istraživanjima do kojih smo mi došli, u Bosni i Hercegovini i u ovim ostalim zemljama regiona, mi smo veliki potrošači energije, mnogo veći potrošači energije nego u zemljama zapadne Evrope. Naravno, to nije baš uporedivo jer nam je stil i način života dosta drugačiji. Mi svi znamo da je tamo veća zaposlenost, da više žena radi, međutim, stvar je u tome da mi imamo isto tako puno stvari gdje možemo da se približimo Evropskoj uniji. U prvom redu – naše zgrade nisu dovoljno otopljene, nisu urađene fasade po standardima koji praktično omogućavaju manju potrošnju energije za zagrijavanje zgrade, odnosno stana. Također, mi idemo na to da se apeluje i na građane i na organe državne
Prema statistikama iz EU i prema ranijim istraživanjima do kojih smo mi došli, u BiH i u ovim ostalim zemljama regiona, mi smo veliki potrošači energije, mnogo veći potrošači energije nego u zemljama zapadne Evrope.
vlasti da se što više u potrošnji energije u domaćinstvu koriste obnovljivi izvori energije.

RSE: S obzirom da projekt traje 18 mjeseci, hoćete li i nakon toga imati neki vid programa koji će nastaviti tom promocijom evropskih standarda u potrošnji?
Bulić: Udruženja potrošača u BiH praktično i sljedećih 18 mjeseci nastavljaju promociju ovih rezultata koje smo dobili na ovom projektu, znači – rezultata istraživanja, umnožavanja tih promotivnih materijala o energetskoj efikasnosti. Naravno, pošto projekti EU traže sufinansiranje, tražili smo sufinansiranje i od našeg ministarstva energetike iz Federacije i BiH, pa čak i od nekih stranih ambasada i mi se nadamo da će se oni uključiti.

RSE: Znajući iskustva EU, što je važno da svaki potrošač zna, a bez čega nećemo moći ući u Evropsku uniju?

Bulić: Zaista je važno da svaki potrošač prilikom kupovine svojih uređaja, kućanskih aparata, uvijek provjeri deklaraciju tog proizvoda i da vidi kakav je to potrošač energije. Sada su proizvođači obavezni da to stave u svoje deklaracije, a kupci, naravno, treba da kupuju kućanske aparate koji troše manje električne energije. Vrlo je važno da građanin zna da se oko 40 posto energije troši na grijanje stana, a da troškove grijanja mogu da prepolove ukoliko naprave dobri termoizolaciju, odnosno da se ta termoizolacija na njihovim kućama ili stanovima isplati za tri godine. I to je značajna ušteda u domaćinstvima. Također, treba da se zna da ugalj i drvo nisu baš tako obnovljivi izvori energije, da se drvo može iskoristiti u niz drugih, kvalitetnijih proizvoda. Mi, praktično, kao potrošači i građani, treba da podržimo one snage u zemlji koje će nam obezbijediti korištenje obnovljivih izvora, da podržimo one ideje i one projekte koji će obezbijediti proizvodnju one energije u BiH od vjetra, od geotermalnih izvora, gdje se neće trošiti ugalj koji će sigurno jednog dana da nestane.

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Stepenik bliže za BiH do vizne liberalizacije
Politički konsenzus ključan za evrointegracije

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG