Dostupni linkovi

Konzervativci u vodstvu, ali bez većine


Naslovne stranice londonskog Times-a sa likom konzervativnog lidera Davida Camerona
Naslovne stranice londonskog Times-a sa likom konzervativnog lidera Davida Camerona
Konzervativna partija Davida Camerona, prema podacima s biračkih mjesta, na izborima koji su se odigrali u četvrtak osvojila je najviše mjesta u britanskom parlamentu, ali nedovoljno da sama formira većinu.

Decenijama nije Velika Britanija imala ovako tijesne izbore, a aktuelni premijer Gordon Brown nije se spreman povući.

Nakon prebrojavanja glasačkih listića sa 607 od 650 biračkih mjesta Konzervativna partija osvojila je 291 mjesto u parlamentu, odnosno 36,2 posto glasova.

Laburistička partija osvojila je 29, a Liberalnodemokratska partija Nicka Clegga nepunih 23 posto ukupnih glasova.

Ostvarilo se dakle očekivanje o parlamentu u kojem nijedna stranka nema većinu da samostalno formira vladu. Ostvarila se i pretpostavka da će Konzervativci imati najbolji izborni rezultat. Iznenađenje predstavljaju liberalni demokrati koje nisu ostvarili ništa bolji rezultat nego na prethodnim izborima usprkos popularnosti njihovog lidera Nicka Clegga nakon prve TV debate.

Prema pravilima, u slučaju da nijedna stranka nema apsolutnu većinu u parlamentu, laburisti bi prvi dobili mandat za sastav vlade, jer šansu za formiranje vlade ne dobija najprije ona stranka koja je osvojila najveći broj poslaničkih mjesta, već ona koja je bila na vlasti u trenutku raspisivanja izbora.

"Nije vrijeme za brzoplete odluke"


Ali Cameron smatra da su nakon 13 godina građani odbacili laburističku vlast.

"Trebamo sačekati konačne rezultate izbora, ali vjerujem da je već jasno kako su Laburisti izgubili mandat da vode ovu zemlju," rekao je Cameron.

Brown je poslao dvojake signale glede preuzimanja vlasti. Posebno je naznačio kako će pokušati sklopiti koaliciju s liberalnim demokratima i ostati u sedlu.
Downing street 10, sjedište britanskog premijera.


"Rezultati su još nepoznati, ali moja je dužnost i dalje voditi jaku, stabilnu i principijelnu Vladu koja će Britaniju izvesti na stabilan put ekonomskog oporavka, te ostati na tragu reformi političkog sistema za kojeg postoji konsenzus u našoj zemlji," rekao je Brown.

Brown očigledno računa na lidera Liberalnih demokrata koji je u kampanji osvojio studente i uspio ih dovući do birališta. Među analitičarima međutim ostaje dilema je li "klegomanija" pomogla ili odmogla stranci?

U svakom slučaju Clegg je poručio:

"Mislim da nije vrijeme za brzoplete odluke koje neće proći duži vremenski test. Mislim da bi za sve najbolje bilo uzeti mali predah, razmisliti i formirati Vladu koju naši građani zaslužuju u ovim teškim vremenima," rekao je Clegg.

Ko god bude u novom kabinetu ne predstoji mu lak posao. Valja uvjeriti sve na financijskom tržištu da Britanija ima detaljan plan za uravnoteživanje svoga budžeta. Osim toga Britanija mora potvrditi da jeste mjesto na kojem je sigurno raditi biznis.

Prema pisanju Times-a dodatni porezi na velike zarade i bankarske bonuse mogli bi utjecati mnogo više na reputaciju zemlje nego na to koliko će budući ministar financija biti u stanju prikupiti u državnu kasu.
XS
SM
MD
LG