Dostupni linkovi

Iransko nuklearno pitanje u fokusu


Mahmud Ahamdinedžad, 03. maj 2010.
Mahmud Ahamdinedžad, 03. maj 2010.
Prvog dana Njujorške konfrencije o neširenju nuklearnog oružja u fokusu iransko nuklearno pitanje i dolazak Mahmuda Ahmadinedžada u UN.

Iran će u Njujorku izneti praktične i fer predloge o razoružanju i svjetskoj bezbjednosti, rekao je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad uoči današnjeg početka redovne Njujorške konferencije o neširenju nuklearnog oružja

"Iran će na toj konferenciji izneti praktične, fer i jasne predloge u vezi sa svetskom bezbednošću i razoružanjem",
rekao je Ahmadinežad i istakao da su razoružanje i primena nuklearne energije u miroljubive svrhe dva važna svetska pitanja.

"Islamska Republika smatra da je razoružanje pitanje koje ima uticaja na svetski mir i nastaviće da radi na tome."


Uoči odlaska iz Teherana Ahmadinedžad je novinarima jasno stavio do znanja da će napori SAD da dogovori nove snakcije Iranu zbog odbijanja da prekine obogaćivanje uranijuma biti napadnuti.

“Atomska bomba je postala oruđe za maltretiranje, dominaciju i ekspanzionizam”,
rekao je Ahmadinedžad.

Zamjena teza


Sa druge strane američka državna sekretarka Hilari Klinton tokom vikenda je komenatrišući dolazak Ahmadinedžada na konferenciju u Njujork rekla da dolazi da bi skrenuo pažnju i zamijenio teze.

“Mi nećemo dozvoliti Iranu da pokuša skrenuti priču sa njihovog nepoštovanja obaveza,“
poručila je Klinton u intervju za NBC.

Američka će delagcija kako se procjenjuje naći podršku u generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu koji je prošle sedmice Ahmadnedžadu poručio da je “teret dokaza na njemu”, da dokaže stvrene mirnodopske svrhe njihovog nuklearnog programa, kako tvrde u Teheranu.

Iranski nuklearni program, zbog kojeg Iranu prete nove sankcije, biće jedno od glavnih pitanja razmatranih na marginama konferencije o neširenju nuklearnog naoružanja koja se održava svake pete godine i koje će trajati mesec dana.

Zapadne diplomate smatraju da će Ahmadinežad u uvodnom govoru optužiti SAD da koriste strah od širenja naoružanja kao izgovor da ospore zemljama u razvoju pristup nuklearnoj tehnologiji koja se koristi u mirnodopske svrhe.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, dok ga zapadne sile optužuju da to radi da bi proizvodio atomsko oružje.

Savet bezbednosti UN je do sada u tri navrata uvodio sankcije Iranu zbog tog programa, a svetske sile sada traže i četvrtu rundu sankcija.

U svakom slučaju dok bude trajala konferencija u zgradu Ujedinjenih nacija, američke i evropske diplomate će na istom mjestu pokušati da prošire dogovor sa Kinom i Rusijom na pristanak usglašavnja četvrte runde ekonomskih sankcija za Iran.
XS
SM
MD
LG