Dostupni linkovi

Braunov gaf dodatno podgrijao negativan publicitet laburista





Britanski premijer Gordon Braun kaže da Laburisti “biju bitku života” da bi sačuvali vlast nakon 13 godina vladavine. Negativnom publicitetu laburista uoči debate dodatno je doprinio sam Braun, sakandalom o kojem bruji kompletna britranska javnost.

Nesvjestan da mu je mikrofon uključen, Braun je 65 – togodišnju penzionerku Džilijen Dafi, koja podžava Laburiste nazvao je "zadrtom". Dafi je britanskom premijeru postavljala neugodna pitanja o kriminalu i useljavanju. Braun je posjetio gospođu Dafi, ostao kod nje 45 minuta izvinio se, a ona prihvatila izvinjenje.

No, to međutim nije umirilo javnost, a posebno ne njegove političke protivnike. Tako je konzervativac Džodž Ozborn ocjenio da incident govori o razlici koja postoji između javne i privatne ličnosti Gordona Brauna.

Sa druge strane najveće i najpozitivnije iznenađnje britanskih izbora lider Liberlanih demokrata, za kojim vlada prava “klegomanija”, a neki njegovu popularnost porede i sa onom Vinstona Čerčila, samo je konstatovao da je trenutak da se na sve što se dogodilo stavi tačka.

Fokus na ekonomiji

No bez obzira na to i u samom finišu kampanje svi su jedinstveni u ocjeni da su izbori najneizvjesniji u poslednjih nekoliko decenija.

Izbori su i po mišljenju glavnog urednika RFE, Johna O’ Salivena, nakadašnjeg savjetnika britanske premijerke Margaret Tačer, neizvjesni i zbog velikog rasta popularnosti Liberlanih demokrata kao treće partije.

“Prvo na njih se namjanje gleda kao na partiju, kao na establišment, kao u slučaju kozervativaca i laburista.Oni profitiraju zbog nezadovoljstva građana raznim skandalima, kao što je onaj prošlogodišnji kada je javnost bila zaprepašćena velikim troškovima u paralementu, takođe Liberlne demokrate koriste generalno nezdovoljstvo građana politikom i političarima.Drugo i Konzervativci i Laburisti, naročito ovi prvi su nastojenjima da se približe centru i privuku taj dio biračkog tijela, na neki način potvrdili vrijednost principa i politike Liberal demokrata“, ocjenio je O’ Saliven.

Gordon Braun će se tokom večerašnje debate fokusirati na ekonomiju i potrebno mu je da briljira ukoliko želi da popravi ogromnu štetu koju je naprvio sa gafom o zadrtosti. U suprotnom incident se neće pamtiti samo kao gaf, već kao istinski trenutak preokreta u kampanji za ove uzbore, procjenjuju mediji.
XS
SM
MD
LG