Dostupni linkovi

Evropsko nebo djelimično otvoreno, stručnjaci zabranu smatraju ishitrenom


Putnica gleda ekrane sa polascima na pariškom aerodromu
Putnica gleda ekrane sa polascima na pariškom aerodromu

Zračni saobraćaj se u Evropi postepeno normalizira, nakon što je pet dana diljem kontinenta vladao haos na aerodromima.

Za sve je „kriv“ vulkan islandskog glečera koji je proradio nakon skoro 200 godina mirovanja, i u atmosferu „odposlao“ oblak pepela, stakla i kamenčića, koji su onemogućili normalno letenje.

Analizirajući opravdanost odluke nadležnih organa da na oblak vulkanske prašine odgovore drastičnim mjerama, analitičari u Britaniji postavljaju pitanje – je li se baš moralo tako?

Dilema je opravdana s obzirom na činjenicu da su čak i dužnosnici EU-a priznali kako bi većina od preko 80 hiljada prizemljenih letova, po američkim standardima dobilo zeleno svjetlo.

Stručnjak Evropske komisije za mobilnost i transport Mathias Rue je izjavio kako su odluke o suspenziji letova donijete na osnovu niza pretpostavki koje nisu naučno utemeljene, te da nacionalne kontrole zračnog saobraćaja nisu načisto je li vulkanski pepeo toliko gust da bi mogao utjecati na rad avionskih motora.

Sve će ovo dodatno učvrstiti argumente onih koji su optužili nadležne da su suviše oštro reagirali na moguću opasnost. Uostalom i prvi rezultati četrdesetak probnih letova koje je tokom vikenda izvršilo nekoliko evropskih aviokompanija, dokazuju da je priča bila malo previše napumpana.

U svom uredničkom komentaru Guardian postavlja pitanje da li je avionski promet stao samo zato što se evropski birokrati rukovode načelom da treba zabraniti svaku, pa i najmanje rizičnu aktivnost, kako poslije ne bi snosili krivicu.

To naime tvrde direktori avionskih kompanija i neki komentatori, ali Guardian smatra da donesene odluke nisu primjer pretjeranog reagiranja. I dalje, naime, vlada prilično velika konfuzija oko toga koliku prijetnju predstavlja vulkanski pepeo, jer nisu izvršena ključna znanstvena i tehnička ispitivanja, a proizvođači mlaznih motora nisu učinili potrebne testove.

Od jutros većina evropskih zemalja ublažava restrikcije letova koje su od četvrtka prošle sedmice nametnute zračnim kompanijama.

Evropska unija je odlučila da više ne ograničava zabrane letenja, osim u zoni oko mjesta vulkanske erupcije, gdje je pepeo najviše koncentriran u atmosferi.

Potpuni povratak na normalni zračni promet u Evropi očekuje se u četvrtak, pod uvjetom da erupcija ne postane intenzivna.

Posle nekoliko dana potpunog ili djelimičnog prekida, aviosaobraćaj je normalizovan i u regionu. U Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH otvoreni su aerodromi, a letovi će umnogome zavisiti i od rada evropskih aerodroma.

Islandski vulkan je u ponedjeljak poslao novi oblak pepela prema Velikoj Britaniji, saopštile su tokom večeri britanske vlasti.


*****
Pročitajte i ovo:
Polovina evropskog neba i dalje pod blokadom

Oblak pepela s Islanda i dalje blokira avio saobraćaj
Oblak vulkanskog pepela sa Islanda paralisao avio saobraćaj

XS
SM
MD
LG