Dostupni linkovi

Uplakana Poljska dočekala poginulog predsednika




Stotine hiljada Varšavljana ispratilo je predsednika Leha Kačinjskog koji je poginuo u subotu u avionskoj nesreći u Smolensku u Rusiji, zajedno sa suprugom Marijom i desetinama poljskih zvaničnika.

Tačno u podne u Smolensku je uz počasti poljska delegacija preuzela telo predsednika Kačinjskog, koje je identifikovao Lehov brat blizanac, Jaroslav Kačinjski, bivši poljski premijer, a posmrtni ostaci ostalih žrtava prebačeni su u Moskvu na identifikaciju i analize DNK.

Posmrtni ostaci poginulog predsednika prevezeni su u Varšavu, gde su dočekani uz vojne počasti na aerodromu.

Osim porodice pokojnog predsednika, tu su bili prisutni članovi državnog vrha Poljske - premijer Donald Tusk, predsednik Senata poljskog parlamenta Bogdan Borusevič i Sejma Bronjislav Komorovski koji je po Ustavu juče preuzeo obaveze šefa države.

Vojnici nose kovčeg sa telom predsednika Kačinjskog
Posle kratke komemoracije, sa aerodroma je krenula pogrebna povorka kroz mase Varšavljana koji su stajali u špaliru na ulicama od aerodroma do Predsedničke palate da isprate svog predsednika i bacali cveće na kovčeg.

Kovčeg sa ostacima poljskog predsednika je smešten u kapelu u Predsedničkoj palati i pristup njemu imaće samo porodica.

Noć pre, desetine hiljada Poljaka probdelo je na ulicama u molitvama za 96 žrtava avionskog udesa kraj Smolenska.

Među poginulima su guverner Centralne banke Poljske Slavomir Skžipek, načelnik Generalštaba poljske vojske Franćišek Gagor, zamenik šefa diplomatije Andžej Kremer, predsednik poljskog olimpijskog komiteta Piotr Nurovski i drugi visoki funkcioneri te zemlje.

Sedmodnevna nacionalna žalost počela je danas, a tačno u podne cela je zemlja stala i sa dva minuta ćutnje odala počast poginulima. Autobusi, tramvaji i automobili stali su, a oglasile su se sirene, dok su na ulicama su mnogi bili u suzama.

Nema podela

U Poljskoj su građani u subotu već na prvu vest o udesu avionu počeli da izlaze na ulice sa svećama i cvećem. Posle potvrde vesti oglasila su i crkvena zvona širom zemlje, kao i najveće zvono Zigmunt na Vavelu u Krakovu kojem crkva dopušta da se oglasi samo u izuzetnim okolnostima.

Varšavljani su u subotu tokom dana cvećem i svećama ispunili prostor ispred predsedničke palate, a preko Interneta i SMS poruka, kao kada je pre pet godina preminuo njihov zemljak papa Jovan Pavle Drugi, sazvali su noćno bdenje na Trgu Pilsudskog i povezali lancem zapaljenih sveća Grob neznanog junaka i papski krst.
Brat Jaroslav i kćerka Marta očekuju na aerodoromu u Varšavi telo predsednika Leha Kačinjskog


Na prozorima kuća, na ulicama, čak i na automobilima, postavljene su poljske dvobojke uz crne zastave i trake, a na zgradama institucija u znak žalosti zastave su spuštene na pola koplja.

Predsednik poljskog parlamenta Komorovski pozvao je u subotu uveče Poljake da zaborave na podele i budu zajedno u žalosti.

"Danas nema podela na levicu i desnicu. Svi smo zajedno", kazao je Komorovski u obraćanju naciji posredstvom televizije i radija. "U ovim teškim danima budimo zajedno svi u žalosti i zvaničnoj i onoj ličnoj, ljudskoj", apelovao je predsednik poljskog sejma.

I druge zemlje proglasile dan žalosti

I druge zemlje odaju počast poginulima. Rusija i Ukrajina su ponedeljak proglasile danom žalosti.

Ispred poljske ambasade u Moskvi se nalazi veliki broj cveća i zapaljenih sveća, javljaju poljski mediji. Rusi žele tako da potvrde da iskreno misle ono što je njihov premijer Vladimir Putin poručio sinoć u posebnom televizijskom obraćanju Poljacima:

"Ta strašna tragedija je i naša tragedija. Molimo se za žrtve zajedno sa vama".

Mađarski premijer Gordon Bajnai pozvao je svoje sunarodnike da točno u podne održe dve minute ćutnje u počast žrtvama. Nekoliko stotina Mađara ostavilo je sveće i cveće kod spomenika Jozefu Bemu, poljskom generalu koji se u revoluciji 1848. borio na mađarskoj strani.

Nemačka je odlučila da će na dan pogreba poljskog predsednika, koji još nije određen, zastave na svim vladinim zgradama spustiti na pola koplja. Češki predsednik Vaclav Klaus naredio je da se na Praškom dvorcu uz češku postavi i poljska zastava i spusti na pola koplja.

Leh Kačinjski poginuo u avionskoj nesreći

x
Leh Kačinjski poginuo u avionskoj nesreći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00
Dan žalosti proglašen je i u Evropskoj uniji, saopšteno je u subotu uveče u Madridu.

Zastave evropskih institucija u Briselu u ponedeljak će biti spuštene na pola koplja, dok će svi sastanci EU početi sa dva minuta ćutanja, izjavili su izvori bliski Vladi Španije, koja je predsedavajuća EU.

Odluka je doneta posle sastanka šefa španske diplomatije Migela Anhela Moratinosa i predsednika Saveta EU Herman van Rompeja.

Ruski premijer Vladimir Putin obećao je brzu istragu uzroka pada aviona, a agencija Interfax je javila da su poljske vlasti saopštile kako su otvorile i svoju nezavisnu istragu.

Poljski avion srušio se u subotu, kada je predsednik Kačinjski i državna delegacija putovala na komemoraciju hiljadama poljskih oficira koje su Rusi streljali 1940. godine u Katinskoj šumi.

Pročitajte i ovo:
Poljska u šoku zbog pogibije predsjednika Kačinjskog i državnog vrha

Biografija Leha Kačinjskog

Biografija Leha Kačinjskog


Leh Kačinjski bio je jedna od najkontroverznijih figura poljske političke scene. Zajedno s bratom blizancem Jaroslavom Kačinjskim 2001. osnovao je stranku Pravo i pravda, koja se temelji na tradicionalnim katoličkim vrijednostima.

Bivši gradonačelnik Varšave, koji je dvaput zabranio gay parade u poljskoj prijestolnici, bio je zagovaratelj i ponovnog uvođenja smrtne kazne. Poljskim predsjednikom postao je 2005. godine.

Posljednje tri godine bio je primoran na kohabitaciju s premijerom Donaldom Tuskom, kojega je porazio u predsjedničkoj utrci.

Prema poljskom ustavu predsjednik ima manje ovlasti od premijera, ali znatno određuje ton vanjske politike, što je osjetio i Bruxelles jer je Lech Kaczynski bio jedna od najvećih zapreka potpisivanju Lisabonskog ugovora, bez kojega bi Europska unija i danas glavinjala u institucionalnoj krizi.

Braća Kacyzinski rođena su 18. lipnja 1949. u Varšavi. Tijekom Drugoga svjetskog rata njihovi su se roditelji borili protiv njemačke okupacije u poznatom varšavskom ustanku.

Lech i njegov 45 minuta stariji brat Jaroslav postali su poznati još kao djeca, glumeći 1962. u popularnom poljskom filmskom hitu Dvojica koja su ukrala mjesec. Lech Kaczynski oženio se 1978. studentskom ljubavi Marijom, koja je zajedno s njim poginula u nesreći pokraj Smolenska. Imali su kćer Martu.

Po struci pravnik, Lech Kaczynski u Poljskoj je uživao ugled nekorumpiranog političara koji, za razliku od drugih postkomunističkih vođa, nije osobno profitirao od bavljenja politikom.

XS
SM
MD
LG