Dostupni linkovi

Neizvjestan ishod američko-ruskih pregovora u Moskvi


Državna sekretarka SAD stiže u Moskvu, 18. mart 2010.
Državna sekretarka SAD stiže u Moskvu, 18. mart 2010.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton počela je posjetu Moskvi. U fokusu razgovora sa ruskim zvaničnicima su dva velika spoljnopolitička prioriteta SAD - podrška sankcijama za Iran, zbog nuklearnih aktivnosti i novi sporazum o kontroli nuklearnog oružja sa Rusijom.

Pogledi dvije zemlje u oba pitanja ne razlikuju se previše, ali se svi pitaju hoće li Klinton uspjeti da se vrati u Vašington sa onim što predsjednik Barak Obama očekuje.

Na pregovorima o pripremi novog sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja postignut je "veoma dobar napredak", već je saopštila Hilari Klinton američka državna sekretarka, koja je jutros stigla u Moskvu gdje sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim i šefom diplomatije Sergejom Lavrovim razgovara o dva važna spoljnopolitička prioriteta Sjedinjenih država, novom sporazumu o nuklernom naoružanju i Iranu.

Nerazjašnjena pitanja

Što se tiče sporazuma. Klintonova je novinarima koji prate posjetu Moskvi rekla, međutim, da ne može da prognozira kada će priprema sporazuma biti završena. "Približavamo se tome", samo je nagovijestila šefica američke diplomatije.

U Moskvi je danas generalni sekretar UN Ban Ki-mun na susretu sa Lavrovim rekao da svjetska organizacija sa optimizmom gleda na rad Rusije i SAD na novom START sporazumu.

Dvije zemlje su počele pregovore o novom ugovoru START u ljeto 2009. godine, pošto je prethodni sporazum važio do decembra prošle godine.

Lideri dvije zemlje, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, izrazili su u subotnjem telefonskom razgovoru zadovoljstvo visokim stepenom usaglašenosti glavnih odredbi nacrta sporazuma i istakli da "sada može da se govori o konkretnim datumima predaje nacrta sporazuma na potpisivanje šefovima država“.

Ali Džejms Dobins, biviši pomoćnik državnog sekretara za Evropu nije uvjeren da sve pozitivne naznake znače da će se Hilari Klinton u Vašington vratiti sa sporazumom u rukama.

“Sporazum je uvjek bio tu na nekoliko sedmica pri kraju, ali je do sada ipak nemoguće da se prevaziđu preostale razlike. Obično se interpretira tako da Rusi kažu da još ima nekih nerazjašnjenih pitanja i da se još nadaju da mogu pritisnuti SAD oko toga, ali te razlike nijesu toliko velike, i da još ima šanse da dođu do zajedničkog rješenja”, istakao je Dobins.

Rad bliskoistočnog kvarteta

Agnecija RIA Novosti navodi da Rusija i SAD ipak nisu došle do konsenzusa na pregovorima u Ženevi jer je kamen spoticanja bilo pitanje mehanizma kontrole i uzajamnih provera ispunjavanja obaveza iz sporazuma.

Bijela kuća bi voljela da dođe do sporazuma prije neko što predsjednik Barak Obama ugosti 44 šefa država na samitu o nuklearnoj sigurnosti u Vašingtonu, koji će se održati 12. i 13. aprila, jer bi to bila simbolično veoma značajna poruka o svijetu oslobođenom nuklearnog oružja iz vizije američkog predsjednika.

Druga ključna tema je iranski nuklearni problem kao i jačanje rusko-američke saradnje u Avganistanu. Uz podsjećanje da se Rusija za sada protivi jačim sankcijama za Iran, zbog spornog nuklearnog programa, navodi se, međutim, da je Rusija ranije tri puta popuštala.

Osim toga, kako se procjenjuje Ruski zavničnici sad zvuče kao da imaju mnogo više razumijevanja za stav SAD. Stiven Fajfer bivši ambasador SAD u Ukrajini to ovako procjenjuje:

“Mislim da će Rusi biti spremni da prihvate značajno jače sankcije nego što je to bilo ranije u SBUN. Sumnjam da bi na kraju mogle da budu baš toliko oštre koliko Vašington želi.“

Klintonova će u Moskvi učestvovati i u radu bliskoistočnog kvarteta koji čine EU, Rusija, UN i SAD kao simbol međunarodne podrške izraelsko palestinskom mirovnom procesu koji je, uz mnogo teškoća, počeo da se obnavlja.


****
Pročitajte i ovo:
Zastoj pregovora o START-u
Poziv Rusiji i SAD da smanje nuklearni arsenal
Što prije postići novi START
XS
SM
MD
LG