Dostupni linkovi

Svjedok opovrgao svoje izjave protiv Šešelja


Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tibunala
Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tibunala
Goran Jungvirth

Na haškom suđenju vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju svjedočio je kao zaštićeni svjedok član Radikalne stranke i bivši pripadnik Crvenih beretki, pod pseudonimom VS 1058. Iako je u Hag stigao kao zaštićen svjedok Tužiteljstva, u sudnici se nije pojavio dobrovljno već pod prijetnjom sudskog vijeća.

Svjedok koji se pod prijetnjom sankcijama pojavio na strani Tužiteljstva opisao je kako je na ratište otišao kao dobrovoljac Srpske radikalne stranke nakon čega je bio prebačen u Jedinicu za specijalne operacije Državne bezbjednosti Srbije, po zločinama poznate Crvene beretke.

Iako je 2004. i 2006. godine dao mnoštvo kompromitirajućih izjava protiv Šešelja, poput onih o govorima optuženog koji pozivaju na stvaranje velike Srbije, većinu ih je opovrgao u haškoj sudnici:

„Ne znam, verujte mi, možda je došlo do greška u prevodu, možda je neko taj govor koji sam spomenuo. Prvo, ja politički nisam, što bi se reklo, obojen čovek. Mene politika ne zanima. Sama konfiguracija reči nije moja. Ja tako ne pričam i ja takvu izjavu ne dajem. Znate, kad nešto kažete, ako su reči moje, ja ću ih prepoznati, ali ovo nisu moje reči.“

Svjedok je i sam ustvrdio kako se ni on, kao pripadnik Radikala i paravojne jedinice, nije borio za veliku Srbiju:

„Ja sam voleo onu staru zemlju. Možda se gospodin Šešelj neće složiti sa mnom, ali mene ne zanima mnogo velika Srbija. Mene je zanimala stara Jugoslavija - tamo se lepo živelo.“


Makar je zaštićeni svjedok odbio potvrditi dosta svojih navoda u prijašnjim izjavama, ipak je potvrdio povezanost Arkanovih i Šešeljevih jedinica u napadima na bošnjačku i hrvatsku stranu.

Šešelj, s druge strane, pokušava uvjeriti sud o zasebnom djelovanju svojih od Arkanovih snaga, na koje pokušava svaliti zločine koji mu se po zapovjednoj odgovornosti stavljaju na teret.

Svjedočenje o načinu djelovanja dobrovoljaca SRS

Svjedok VS 1058 kao insajder je opisao sudu modus operandi srbijanskih snaga koji ukazuje na zajedničke akcije:

„Ako prepostavljate da smo i direktno sarađivali, nismo. Nije on primao naređenja od nas, niti smo mi primali naređenja od njega. Mi smo primali naređenja od pripadajućih jedinica JNA, ali smo na taj način kako vi kažete sarađivali - bili smo tu u isto vreme.“


Iako su zločini počinjeni u Bosanskom Šamcu uklonjeni iz optužnice protiv Šešelja radi bržeg postupka, Tužiteljstvo je iskoristilo zaštićenog svjedoka da bi on opisao zauzimanje tog mjesta i pokazao način djelovanja dobrovoljaca Srpske radikalne stranke.

Šešelj, koji je optužen da je u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata, zajedno s državnim vrhom Srbije, organizirao paravojne jedinice, tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka sucima je pokušao ukazati kako su se dobrovoljci stvorili kao nužnost obrane ugroženog srpskog naroda:

Šešelj:
Da li je Tuđman obnovio stare ustaške simbole?

Svjedok: Da.

Šešelj: Da li su se ustaški emigranti počeli masovno vraćati u Hrvatsku?

Svjedok: Da.

Šešelj: Da li je došlo do prvih progona srpskog stanovništva?

Svjedok:
Da.

Šešelj: Da li su mnoge srpske izbeglice već iz hrvatskih gradova počele da dolaze u Srbiju?

Svjedok: Da.

Šešelj: Da li došlo do spontanog otpora srpskog stanovništva tamo gde su Srbi bili u većini?

Svjedok: Da, to smo spomenuli malopre.

Suđenje Šešelju se nastavlja ovog tjedna izvođenjem novog svjedoka Haškog tužiteljstva.

*****

Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Ganić pušten iz pritvora uz kauciju

Podsjećanje na svirepe zločine "grbavičkog monstruma"

Suđenje Karadžiću: Relativiziranje i negiranje najveći problemi

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG