Dostupni linkovi

Populističko presijecanje vrpce


"Posao vijeka" sve je manje vjerovatan
"Posao vijeka" sve je manje vjerovatan
Iako je najavljivan kao posao vijeka i primjer koji govori o zrelosti i njegovom privrednom potencijalu regiona, čini se da je sve manje izvjesno da će izvođač radova na izgradnji prvog crnogorskog autoputa Bar-Boljare biti hrvatski građevinski konzorcijum na čijem je čelu splitski Konstruktor.

Vrpcu su prije samo tri mjeseca, tokom svečanog obilježavanja početka radova izgradnje auto puta Bar-Boljare, zajednički presjekli premijeri Crne Gore, Hrvatske i Srbije: Milo Đukanović, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković, a danas se čini da je sve manje vjerovatno da će hrvatski građevinci raditi prvi crnogorski auto-put koji treba da poveže crnogorsko primorje sa sjevernom granicom, i dalje se nastavi kroz Srbiju ka Beogradu.

Hrvatskom konzorcijumu je do sada dva puta odlagan rok za dostavljanje garancija, ali prema opštim procjenama, mala je vjerovatnoća da će uspjeti da ga ispoštuje. Crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar kaže da se u Vladi još uvijek nadaju da će hrvatske firme uspjeti da dostave garancije na vrijeme.

"U slučaju ispadanja "Konstruktora" i njegovih partnera iz projekta, Vlada ne bi trpjela nikakvu finansijsku štetu", kaže Lompar i dodaje:

"Došlo bi do određenog gubitka finansijskih sredstava od strane "Konstruktora". Mislim na nadoknadu koju su su dali konsultantu, i njihovu garanciju koju su dali prlikom ponude, a svakako i novac koji su potrošili za pripremu tenderske dokumentacije i pripremne radove."

Iz crnogorskog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, prethodno je saopšteno da bi u slučaju da to ne učini hrvatski "Konstruktor", drugorangirani na tenderu za gradnju auto puta Bar-Boljare, grčko izraelski konzorcijum "Aktor HCH", mogao da obezbijedi potrebne garancije za taj posao. Preliminarni pregovori su već počeli, ali sve bi se formalizovalo tek ako bi "Konstruktor" odustao:
LOMPAR: U slučaju ispadanja "Konstruktora" i njegovih partnera iz projekta, Vlada ne bi trpjela nikakvu finansijsku štetu

"Mi bismo pokušali da već 9. februara imamo spreman koncesioni ugovor za potpisivanje, da imamo ponudu drugorangiranog, odnosno, njihov finansijski model sa cijenom koja je korigovana sa onim što se sada u pregovorima dogovorimo, i na taj način završili bismo pregovore sa "Konstruktorom", a sa „Aktor“-om ušli u treću fazu, a to je zaključivanje svih finansijskih ugovora u kojima bi svakako bilo uključene i multilateralne finansijske institucije."

OD IZGRADNJE NEMA NIŠTA?

Ekspert za saobraćajnu preoblematiku Emin Duraković kaže da projekat od starta nije realizovan kako treba, prije svega zato što put nije prethodno uključen u transevropsku transportnu mrežu čime bi se, između ostalog, izazvalo interesovanje kvalitetnih strateških partnera kao i međunarodnih finansijskih institucija:

"Mi smo krenuli u sam proces izgradnje putem nekih građevinskih domaćih lobija, i lobija bliskih Vladi. Urađena je neka vizibiliti studija, koja se na kraju pokazala ništavnom. Ako se sjećate, ona je pokazala da će cijena biti milijardu i 800 miliona eura. Paradoksalno je da, kada dolazi do pada cijene građevinskog materijala za 70 - 100 posto, ovdje imate skuplju cifru izgradnje auto puta za čitavu milijardu u odnosu na onu fizibiliti studiji. A, ako u posao uđemo sa grčko-izraelskim konzorcijumom, onda cijena auto-puta praktično narasta na četiri milijarde, gdje Crna Gora treba da da tri milijarde, što je praktično nemoguće", objašnjava Duraković.

On smatra da je nedavno svečano otvaranje bilo u službi političkog populizma, a da od izgradnje auto puta neće biti ništa, čak ni u slučaju izbora novog izvođača:

"Ovako smo samo dobili jedno populističko presijecanje vrpce, dobili smo Gornje Mrke kao simbol nekog populističkog promovisanja nekih projekata u Crnoj Gori koji nijesu pripremljeni i nemaju realan osnov u ovom trenutku, i samo je pitanje dana kada ćemo sa nekim novim konzorcijumom dobiti neke nove Gornje Mrke, neko novo presijecanje vrpce, a od suštinske i prave izgradnje auto puta nema ništa."

Pored svih teškoća, hrvatski konzorcijum, prema saznanju hrvatskog portala SEEbiz.eu, ipak nije zabrinut za ishod pregovora oko garancija teških milijerdu eura. U Crnoj Gori se, međutim, sve više vjeruje da će od svečanog obiljažavanja početka radova ostati samo uspomena.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je tada rekao da ovaj projekat govori o kapacitetu regiona:

"Na ovaj način naš region pokazuje novu zrelost, pokazuje da i ovdje postoje kompanije i konzorcijumi koji su u stanju da izvedu i ovako zahtjevne građevinske poduhvate."
XS
SM
MD
LG