Dostupni linkovi

Vlada RS odbacila Inckove odluke


Vlada RS odbacila je odluku visokog predstavnika o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u Odjelu za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH na još tri godine.

Samo nekoliko sati nakon što je visoki predstavnik donio ovu odluku, nakon vanredne sjednice Vlade RS premijer Milorad Dodik najavio je da će zatražiti zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS.

„Zatražićemo od Parlamenta da potvrdi svoju raniju odluku kojom se na sjednici od 1. oktobra obavezala da se odbije svaki slučaj nametanja bilo kojih odluka visokog predstavnika u budućnosti. Tražićemo od Skupštine RS da potvrdi svoju raniju odluku o ličnom izjašnjavanju, kako bi se narod u RS izjasnio da li je spreman da u budućnosti prihvata pravno nasilje koji vrši visoki predstavnik“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci u ponedjeljak uveče, na vanrednoj konferenciji za novinare.

„Vlada RS smatra da treba spriječiti upliv neimenovanih stranaca kakav je visoki predstavnik i poziva političke predstavnike Bošnjaka, Hrvata, zajedno sa nama Srbima i ostalim u BiH eliminišemo dugogodišnju tiraniju i pravno nasilje visokih predstavnika i drugih međunarodnih zvaničnika“, rekao je Dodik.

Dodik je kazao da će Vlada RS vjerovatno predložiti narednih dana Skupštini RS da povuče saglasnost za osnivanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, jer to vijeće, kako je kazao, "nije potrebno kada imate ovakvo bespravno nasilje visokog predstavnika“.

INCKO UBIJEĐEN DA NEĆE BITI REFERENDUMA

Iako su to tražile političke stranke iz Federacije BiH, te mnoge nevladine organizacije i pojedinci, visoki predstavnik u ponedjeljak nije produžio mandat stranih tužilaca i sudija u Odjelu za organizovani kriminal i korupciju.

Oni će, kako je kazao Incko, biti pozvani da ostanu u BIH, ali će njihova uloga biti savjetodavna.

Incko je juče donio i odluke koje bi trebale omogućiti donošenje gradskog budžeta Mostara i četrnaestomjesečnu deblokadu izbora gradonačelnika u tom gradu.

Vlada RS odbacila je i ove odluke, jer se, kako je kazao Dodik, radi "o direktnom izbornom inžinjeringu koji treba da omogući majorizaciju BiH".

Visoki predstavnik izjavio je, međuitm, kako je ubijeđen da u RS neće biti referenduma o njegovim jučerašnjim odlukama.

"Ukoliko bi i bilo referenduma, možda bi 50-60 posto izašlih na referendum i bilo za pitanje koje se postavi, ali je vrlo upitno koliki bi bio odziv na takav referendum", kazao je Incko za današnji Dnevni avaz.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA PODLEGLA UCJENAMA

Političke stranke u Federaciji BiH odobravaju produženja mandata strancima u Odjelu za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH, ali su razočarane što visoki predstavnik nije odobrio ostanak i stanim sudijama i tužiocima u Odjelu za organizovani kriminal i korupciju.

Stranka za BiH ocijenila je kako ovakva odluka predstavlja poruku kriminalcima da mogu mirno spavati, dok su u Stranci za BiH više zabrinuti time što je međunarodna zajednica, kako tvrde, "podlegla ucjenama iz RS".

„Bojim se da Dodik neće stati, da će nastaviti i dalje sa ovakvim ponašanjem, sa ovakvim zahtjevima i da će to na drugoj strani stvoriti nekog drugog Dodika, da ćemo se mi, umjesto rješavanja problema, i dalje baviti raznim sukobljavanjima“, ocijenio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Inckova odluka, slaže se i predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, je kapitulacija međunarodne zajednice pred faktičkim stanjem i ucjenama.

„To nije dobro jer sluti na krah politike međunarodne zajednice u BiH, ruši kredibilitet međunarodne zajednice ovdje, a nama treba kredibilna međunarodna zajednica, da bi došli do stabilne i funkcionalne države“, upozorio je Ljubić.

PODRŠKA IZ BRISELA

U SDP-u takođe smatraju je visoki predstavnik izašao ususret kriminalcima.

„Mi smo danas u poziciji da imamo potpuno ugrožen ustavno-pravni poredak BiH, zahvaljujući jednoj ovakvoj odluci, u kojoj visoki predstavnik i međunarodna zajednica nisu iskoristili bonske ovlasti i sačuvali zdravo jezgro BiH“, ocjenjuje potpredsjednik SDPBiH Damir Hadžić.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton i komesar EU za proširenje Oli Ren pozdravili su odluku visokog predstavnika o produženju mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u BiH.

U njihovom zajedničkom saopštenju navodi se kako je to „prava odluka u pravo vrijeme“.

U Tužilaštvu BiH pozdravili su odluku visokog predstavnika o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u Odjelu za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH, iako žale što mandat nije produžen i strancima u Odjelu za organizovani kriminal i korupciju.

„Odluke visokog predstavnika se ne komentiraju nego izvršavaju“, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
XS
SM
MD
LG