Dostupni linkovi

Vlada i KAP potpisali ugovor o poravnanju


KAP, Fotografije: Savo Prelević
KAP, Fotografije: Savo Prelević
Vlada Crne Gore i većinski vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma "En Plus Grupa", ruskog tajkuna Olega Deripaske, postigli su poravnanje koje će obezbijediti dalje funkcionisanje KAP-a.

Rusi će nastaviti da, kao suvlasnici, upravljaju KAP-om, a i Vlada, koja će, uz obavezu da potpomaže oporavak kompanije i finansira socijalni program, preuzeti polovinu ruskih akcija, ima razloga za zadovoljstvo, jer su Rusi odustali od odštetnog zahtjeva od 300 miliona eura. Medjutim, kolateralna šteta novog aranžmana sa ruskim investitorima biće 2.400 radnika.

Za rezultat poravnanja crnogorske Vlade i većinskog vlasnika podgoričkog Kombinata aluminijuma postoje tri zainteresovane strane: ruski investitor koji može biti zadovoljan, jer će pod povoljnijim uslovima i izdašnu pomoć Vlade nastaviti da gazduje KAP-om; Vlada koja se oslobodila ruske tužbe, kojom su Rusi tražili obeštećenje od 300 miliona zbog, navodno, lažne slike koja im je predočena o KAP-u u vrijeme privatizacije ove kompanije, kao i hiljadu i po radnika koji će zadržati radna mjesta u KAP-u i Rudnicima boksita, koji čine jedinstven kompleks. Medjutim, bez posla treba da ostane 2.400 ljudi, koji su, od strane ruskog menadžmenta, procijenjeni kao višak.

U Savezu samostalnih sindikata kažu da je to, za crnogorske prilike, veoma velika cifra.

Portparol Saveza Zoran Djurišić kaže da su, prema kolektivnom ugovoru, radnicima KAP-a garantovane velike otpremnine, ali da su u kontekstu krize i rezultata pregovora, radnici zadovoljni i ponudjenim.

„Dio radnika se dobrovoljno prijavio da ode iz firme za ponudjenim otpremninama“, kaže Djurišić:

„Mi tu ne možemo da intervenišemo. Sigurno je da će se svi radnici, koju god otpremninu dobili, pojaviti sjutra na Birou rada. Tražiće novo zaposlenje, tražiće neke nove programe, i mislim da bi se njihovom sudbinom i budućim aktivnostima morali pozabaviti Zavod za zapošljavanje i najavljeni Fond rada.“

Djurišić ipak, kao najvažniji aspekt poravnanja Vlade i ruskog investitora ističe činjenicu da će KAP nastaviti da radi:

„Ovoliko otpuštenih radnika je ipak jedna velika opasnost za cio industrijski metalurški sektor u Crnoj Gori. Međutim, ako je to uslov da Kombinat aluminijuma nastavi da radi, i ako je to uslov da Boksiti nastave da rade, mi smo ipak za to.“

BITKU DOBIO KAPITAL


Poravnanje crnogorske Vlade i većinskog vlasnika KAP-a - EnPlus grupe ruskog tajkuna Olega Deripaske predvidja sredjivanje finansija i povratak, sa sadašnje prepolovljene proizvodnje, na punih 120 hiljada tona aluminijuma godišnje. Vlada će obezbijediti državne garancije u iznostu od 135 miliona eura za sredjivanje postojećih finansijskih obaveza i sanaciju kompanije. Pošto će Vlada preuzeti dio akcija, Rusi više neće biti većinski vlasnici, već će obije strane imati po 30 posto, s tim što će ostati ruski menadžment, uz vladino pravo veta na odluke.

Za višak od 2.400 radnika, pripremljen je socijalni program koji će, umjesto sa Deripaskinog bankovnog računa, biti plaćen novcem crnogorskih gradjana. Radnici će, pojedinačno, dobiti do 15-ak hiljada eura, iako im je po kolektivnom ugovoru pripadalo od 20 do 55 hiljada.
Protesti radnika KAP-a u maju ove godine

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srdja Keković kaže da je ova radnička organizacija, od početka upozoravala da je najvažnije odbrana radnih mjesta, a ne borba za otpremnine, čime se bavio konkurentski Savez sindikata:

„Imamo tu poražavajući činjenicu, da će ogroman broj naših kolega ostati bez posla, na žalost i na štetu ukupnog socijalnog ambijenta u Crnoj Gori, jer će se time pogoršati materijalno-socijalni položaj ogromnog broja porodica, dok će na drugoj strani, kada je u pitanju interes države, pominjanje tih državnih fondova i budžeta biti sigurno slabije.“

“Pošto se dio radnika ipak opredijelio za otpremnine, dobro je što će one sad bar biti isplaćene”, kaže Keković, koji ipak insistira na tvrdnji da nije dobro što se gasi veliki broj radnih mjesta:

„Cijena aluminijuma na tržištu će se oporaviti, kao što se već i oporavlja, ali ovi radnici se više nikad neće vratiti na radna mjesta. Mislim da su ovu bitku dobili kapital, i strateški partner koji će ostvarivati ekstraprofit, pošto otpusti veliki broj radnika.“


Podgorički Kombinat aluminijuma se, zbog pada cijene aluminijuma na svjetskom tržištu, i drastičnog poskupljenja električne energije, našao u nevoljama i prije početka svjetske ekonomske krize, koja je situaciju samo pogoršala.

Predstavnici KAP-a i Vlade su više od godinu dana pregovarali o državnoj pomoći kroz garancije pri zaduživanju, i odloženo plaćanje poreza, doprinosa i energenata, ali je od početka više bilo spornih tačaka, među kojima je glavna bila zahtjev Vlade da Rusi odustanu od tužbe i odštetnog zahtjeva od 300 miliona eura.
XS
SM
MD
LG