Dostupni linkovi

Korupcija usporava opravak od krize


Transparency International je upravo objavio godišnji Indeks percepcije korupcije koji pokazuje da korupcija na visokom novou u nekim zemljama može usporiti međunarodne napore u borbi protiv posljedica globalne ekonomske krize.

Zemlje regiona su zabilježile različite rezultate. Crna Gora je popravila svoj rejting i sa 74. popela se na 69. mjesto.

Napredovale su i Makedonija koja se ove godine nalazi na 71. mjestu i Srbija koja je na 83., dok je Hrvatska i dalje ispred Crne Gore, na 66. mjestu.

Pad od deset mjesta bilježi Albanija, koja je ove godine na 95 mjestu, dok je od zemalja u regionu i dalje najgora percepcija korupcije u Bosni i Hercegovini, koja je na 99 mjestu.

Ovogodišnji Indeks percepcije korupcije pokazuje da su Novi Zeland, Danska i Singapur najmanje korumpirane zemlje, dok se među najkorumpiranijim nalaze Somalija i Avganistan.

Charles Recknagel, dopisnik engleskog servise Radija Slobodna Evropa, je razgovarao sa Janom Mittermaier, šeficom briselskog ured Transparencyja o ovogodišnjem izvještaju.

RSE: Ovogodišnji izvještaj o korupciji u 180 zemalja dolazi u vrijeme kada jačaju znaci da globalna ekonomska kriza slabi. Vi, međutim, upozoravate da visoki nivo korupcije u nekim zemljama može usporiti međunarodne napore da pomognu narodima tih zemalja da se bore i sa krizom i oporave od nje. Možete li to pojasniti?
Jana Mittermaier: Ono što zabrinjava je da je velika većina od 180 zemalja koje su uključene u listu zabilježila manje od pet od mogućih 10 poena. Ovo je veoma zabrinjavajuće u mnogim zemljama, na primjer u krhkim i nestabilnim zemljama kao što su Avganistan, Mianmar, Sudan ili Irak. Radi se o tome da u vrijeme ekonomskog oporavka, kada se raznim zemljema nude veliki ekonomski stimulativni paketi i pomoć od strane velikih donatora , u nekim područjima i zemljama svijeta dobro upravljanje blokira lorupcija.

RSE: Da li ima nekih područja u kojima indeks pokazuje pobaljššanja u borbi protiv korupcije?

Mittermaier: Izneneđujuće je da u bivšem Sovjetskoj savezu mnoge zenlje pokazuju bolje rezultate ove godine. Posebno se to odnosi na Kazahstan, Gruziju, Rusiju -- na Rusiju nešto manje -- Azerbejdžan, zemlje iz bivšeg Sovjetskog saveza koje su se zaista popravile. Razlog za to može biti da su te zemlje, a naročito vlade, zaključile da se anti-korupcijski napori isplate kada nastoje zadovoljiti strane donatore u vezi uslova za direktne strane investicje.


U slučaju Gruzije, na primjer, sitna korupcija je značajno oslabila. Ipak, ove zemlje još uvijek nisu visoko na našoj listi jer je kod njih korupcija još uvijek široko rasprostranjena. Činjenica da je sitna korupcija smanjena ne znači da je sva korupcija na visokom nivou rješena. Što se tiče Rusije i poboljšanja njenog rezultata u borbi protiv korupcije sa 2.1 na 2.2 , ovo se može tumačiti kao vrlo mlak odgovor na nedavno usvojeni antikorupcijski paket predsjednika Medvedeva.

RSE: Kako TRansparency sakuplja podatke po kojima ocjenjuje koliki nivo korupcije se smatra da postoji u određenim zemljama?
Mittermaier: Indeks percepcije korupcije je kompozitni indeks. To je u osnovi anketa na osnovu više anketa i mi izvlačimo rezultate na osnovu 17 poslovnih i stručnih istraživanja koja se izvode neovisno jedna od drugih od strane uglednih institucija. Transpareny onda sabire rezultate ovih 17 istraživanja.
XS
SM
MD
LG