Dostupni linkovi

Predstavljen bosanski Atlas ratnih zločina


Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović
(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

U Sarajevu je u sedmici za nama predstavljen bosanski Atlas ratnih zločina. To je projekat tima Istraživačko dokumentacionog centra iz Sarajeva, kojim je omogućen efikasan on line pristup dokumentima, sudskim presudama i svjedočenjima, koji su povezani s lokacijama na kojima su se događaji odigrali.

Bosanski atlas ratnih zločina napravljen je, između ostalog, i zbog toga što do danas nijedna institucija u Bosni i Hercegovini ili regionu nije pokušala ponuditi činjenice o stravičnim zločinima koristeći sličan pristup.

Mirsad Tokača
, direktor Istraživačkog centra je, tokom predstavljanja ovog jedinstvenog projekta u Evropi, kazao:

„Atlas će biti neumoljivi svjedok koji neće dopustiti negiranje ili umanjivanje zločina, diskriminiranje žrtava zbog njihove etničke, političke, rasne, vjerske ili druge socijalne pripadnosti. Atlas će biti prepreka falsificiranju ratnih događaja, ma ko bili njegovi promotori i akteri. Atlas će biti prepreka svakoj vrsti monopola na istinu ili ekskluzivnu interpretaciju činjenica. On će biti naš doprinos novom pristupu kulturi sjećanja.“


Iz Istraživačko dokumentacionog centra podsjećaju da je ovo samo dio projekta koji će biti nastavljen. U planu je izrada novog informacionog sistema sa bazom podataka o ratnim zločinima kao kičmom sistema, čija je implementacija u pripremi, zajedno sa regionalnim partnerima Dokumentima iz Zagreba i Fondom za humanitarno pravo iz Beograda.

Bosanski atlas ratnih zločina napravljen je, između ostalog, i zbog toga što do danas nijedna institucija u Bosni i Hercegovini ili regionu nije pokušala ponuditi činjenice o stravičnim zločinima koristeći sličan pristup, navodi Mirsad Tokača:

„Nažalost, pasivnost državnih organa je i dan-danas prisutna i vrlo malo se brige vodi o tome na koji način omogućiti ljudima pristupe informacijama. Zato želimo promovirati moderan pristup oblikovanju individualnog i kolektivnog sjećanja, oslobođenog ideološko-političkih predrasuda i svih vrsta monopola. Vrijeme kolektivnih sjećanja je prošlo. Ona će biti i dalje prisutna, ali mi moramo razvijati osjećaj individulanog sjećanja na događaje.“


* * *

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Nametanjem branioca spriječena opstrukcija suđenja

Zašto Karadžić opstruira sud?

Nove istrage za zločine kod Zvornika


Ratna zločinka dočekana kao Madona


* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG