Dostupni linkovi

"Pulski doručak" u Beogradu


Trenutno u toku - Sajam knjiga
Trenutno u toku - Sajam knjiga

Prepreka književnoj saradnji u regionu nije ekonomska već politička, smatraju srpski i hrvatski pisci

Pisci iz Srbije i Hrvatske okupili su se u četvrtak ujutro u Beogradu na "Pulskom doručku" u okviru 54. Međunarodnog sajma knjiga.

Ovaj program je deo promocije književnog festivala "Sa(n)jam knjigu u Istri", koji se početkom decembra održava u Puli.

"Pulskom doručku" su prisustvovali hrvatski pisci Miljenko Jergović i Boris Dežulović i autori iz Srbije Vladimir Arsenijević i Vladislav Bajac.

“Riječ je o jednoj formi intervjua koja je uvedena na pulskom Sajmu knjiga, a koju radi legendarni zagrebački radijski novinar Vojo Šiljak. Tako je u okviru gostovanja Pule na velikom beogradskom Sajmu priređen i doručak sa autorima”, objašnjava za naš program Jergović.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu, koji protiče u znaku počasnog gosta - Grčke, ali i brojnih predstavnika 24 zemlje, sve zapaženiju ulogu igraju pisci i izdavači iz zemalja regiona.

Sajam je dobra prilika da čitalačka publika, nekad jedinstvenog kulturnog i jezičkog područja, dobije bolji uvid u stvaralaštvo svojih suseda.

Jergović govori i o tome šta je u ovom trenutku glavna prepreka uspostavljanju intenzivnije književne saradnje na prostoru bivše Jugoslavije.

“Mislim da je danas najveća prepreka nedostatak novaca i banalne birokratske pojedinosti i začkoljice. Zapravo političke prepreke ili prepreke koje bi se ticale nekog nacionalitičkog ustrojstva i jednog i drugog drštva, zapravo više i nema. Nacionalisti sasvim sigurno neće saradjivati i sasvim sigurno jedni druge neće čitati, a oni koji su na suprotnim stranama barikade će komunicirati ovisno o tome koliko im to bude omogućeno i dopušteno u materijalnom smislu,” rekao je Jergović.
XS
SM
MD
LG