Dostupni linkovi

Nova obećanja o skorom hapšenju Ratka Mladića



Daću ostavku na mesto koordinatora Akcionog tima za hapšenje Ratka Mladića ukoliko do 31. decembra on ne bude uhapšen i izručen Tribunalu u Hagu, rekao je za jedan beogradski dnevnik Rasim Ljajić. Šta se može naslutiti iz izjave zvaničnika zaduženog za saradnju sa haškim Tribunalom- sumnju ili sigurnost u operativne procene bezbednosnih službi da se najtraženiji haški begunac može naći pred tribunalom do kraja godine.

Koordinator Akcionog tima za hapšenje haških begunaca ministar Rasim Ljajić, kao da se požalio ili upozorio nadležne državne organe da u slučaju da Mladić ne bude izručen do kraja godine Tribunalu, kao što je to nedavno rekao i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, podneće ostavku jer bi to bila "njegova pogrešna procena zbog koje bi morao da snosi konsekvence". Ovakva izjava na neki način nosi sumnju, možda i sigurnost ili upozorenje za operativce bezbednosnih službi da se najtraženiji haški begunac treba naći pred Tribunalom do kraja godine.

Upitali nadležnog ministra policije Ivicu Dačića kako tumači ovakav istup ministra Lajića.

“Pa ne znam! Ne bih da komentarišem.”

Ako je suditi po kratkoj poruci prvog čoveka policije, nešto se ipak desilo nepredviđeno. Sumnja ili optimizam ministra Ljajića. Poznat je stav članova Akcionog tima da ne žele više da za medije govore o hapšenju generala Mladića, pa smo u tom kontekstu pitali portparola Tužilaštva za ratne zločine Bruna Vekarića – da li je to eventualno otežalo istragu?

„Svaki komentar o tome kad će, gde će, kako će biti uhapšen Ratko Mladić, na neki način stvara zabludu ne samo u domaćoj, već i u međunarodnoj javnosti. Ne mogu da procenim da li nastaje određena šteta povodom takvih izjava, jer se ta šteta, ukoliko i postoji, ne može izmeriti, ali u svakom slučaju ne donosi nikakvu korist. Mislim da je najbolje pustiti ljude koji to rade da rade to na najbolji način, jer svi su svesni da se zaista ulažu kompletni napori da se taj posao završi i da onda svi zajedno objavimo da smo završili taj posao, odnosno da je Mladić uhapšen i da će ići u Hag.“


Svakako da se treba podsetiti da su Ljajić i Vukčević kao glavni koordinatori Akcionog tima za hapšenje haških begunaca, tvrdili da će Mladić biti do kraja godine, biti u Hagu, dok sada šalju poruku da će podneti ostavku ukoliko se to ne ostvari. Da li izjave dvojice zvaničnika zaduženih za saradnju sa haškim Tribunalom,sadrže sumnju ili sigurnost u operativne procene bezbednosnih službi. Analitičar Zoran Dragišić.

„Mislim da ove izjave ozbiljno upozoravaju one koji treba operativno da odrade svoj deo posla na hapšenju Ratka Mladića. Dakle 31. decembar je stavljen kao rok iza kojeg više nema nikakvih priča. Dakle, ukoliko Rasim Ljajić ili Vukčević podnesu ostavke i odu sa svojih funkcija. Oni će to verovtno učiniti na nekoj konferenciji za štampu gde će obrazložiti zašto to rade, na kakve su opstrukcije naišli i zbog čega Ratko Mladić još nije uhapšen. Sve bi to moglo predstavljati ozbiljan problem za one koji operativno treba posao da urade. Tako da ja to pre razumem kao upozorenje onima koji treba operativno posao da dovedu do kraja, jer bi svakako ostavka Rasima Ljajića bi direktno uprle prst u neke funkcionere u sistemu nacionalne bezbednosti.“

Vlada Srbije je još u mandatu Vojislava Koštunice jula 2006. godine jednoglasno usvojila plan za završetak saradnje sa haškim tribunalom, koji sadrži skup mera za javnost nepoznatih koje treba da dovedu do lociranja i prebacivanja u Hag preostalih optuženika, pre svega generala Ratka Mladića. Sve te mere su državna tajna kao što je još uvek nepoznanica gde se nalazi najtraženiji haški begunac.
XS
SM
MD
LG