Dostupni linkovi

Osnivanje REKOM-a moglo bi biti početak pomirenja


Prikupljanje potpisa za REKOM, Skoplje, april 2011
Prikupljanje potpisa za REKOM, Skoplje, april 2011
I Makedonija ima potrebu za zatvaranje post-konfliktnih rana i to kao i ostale zemlje u regionu, kažu u Skopju predstavnici civilnog sektora, koji tamo sprovode kampanju za prikupljanje potpisa za REKOM.

Koordinator ove inicijative za Makedoniju, Boro Kitanovski, kaže kako smo svedoci da procesi pomirenja posle konflikata na Balkanu teku sporo, da žrtve ratova dobijaju pažnju samo na ceremonijama i da je zato potrebna Komisija koja će pomoći da se utvrde činjenice o ratnim zločinima, da se rasvetli deo političkih okolnosti koji su doprineli izbijanju ratnih sukoba.

„Želimo da Komisija pomogne u rasvetljavanju sudbine nestalih, kao i da se, prvi put u regionu, napravi registar žrtava koji će biti javno dostupan svim građanima posle završetka rada Komisije. Činjenica je da u Makedoniji postoji visoki stepen netrpeljivosti između etničkih zajednica, što je indikator da imamo živi konflikt sa otvorenim ranama koje se ne tretiraju”
, kaže Kitanovski.

Politikolog Albert Musliu kaže da je proces oporavka iz konfliktnih rana uvek veoma bolan.

„Dok se ne dođe do zajedničke istine, problem je da se konflikt prevaziđe jer strane u njemu nastavljaju da govore svoje istine. I dok se to dešava, ne možemo doći do zajedničke istine i početi suštinski da rešavamo problem”
, ocenjuje Albert Musliu.

Vlasti se nisu izjasnile


Oni koji su se potpisali na glavnom trgu u Skoplju su saglasni da je ovo odlična inicijativa:

„Mnogi ljudi imaju problem jer nisu našli tijela svojih rođaka. Treba otkriti istinu.”

„Ovo je početak pomirenja. Iako je proces pomirenja vrlo težak, ipak se odnekud mora početi i baš zato smo se potpisali. Na ovim prostorima ima mnogo neizlečenih rana koje treba lečiti.“


Među onima koji su dali svoj potpis je i lider poznate skopske ska grupe Superhiks, Petar Mladenovski:

„Ovo je jedna odlična inicijativa REKOM-a. U stvari, daj Bože da nije bilo potrebe za ovakve inicijative i da se ne okupljamo ovako nakon dvodecenijskih sudara i ratova koji su se desili na Balkanu. Daj Bože da nije bilo razloga da danas budemo ovde.”

Treba istaći da nijedan zvaničan predstavnik vlasti u Skoplju nije našao za shodno da prisustvuje početku ove inicijative, niti da kaže nešto u vezi toga. Najverovatniji razlog za to su raspisani prevremeni parlamentarni izbori i sada je za njih najvažnije kako će proći 5. juna.
XS
SM
MD
LG