Dostupni linkovi

Vrhunac međubošnjačkog sukoba


Novi Pazar
Novi Pazar

Stranka ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina najavila je da će zatražiti privremene mere za Novi Pazar. Ovakav potez usledio je nakon subotnjeg incidenta do kog je došlo kada su se Ugljaninove pristalice uzvikujući “Alahu ekber” sukobile sa obezbeđenjem gradske uprave u Novom Pazaru. Došlo je i do pucnjave pri čemu je jedna osoba ranjena.

Ovo nije prvi incident između Bošnjaka u sandžačkoj regiji. Poslednjih godina zabeležena je čitava lista sukoba bilo na političkoj, bilo na verskoj osnovi, a u kojima su i glave letele. Vlada Srbije do sada nije pronašla način kako bi smirila tenzije. Po nekima razlog je taj što ga nije ni tražila.

Najava podnošenja zahteva za uvođenje privremenih mera u Novom Pazaru došla je iz Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina pet meseci nakon što je on izgubio vlast u tom gradu. U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima funkcionerka ovog bloka Dževa Memić je od gradonačelnika Mirsada Đerleka zatražila da saopšti ime osobe koja je u subotu pucala iz vatrenog oružja na pristalice njene koalicije i pri tome jednu ranila. Još je poručila:

“Đerlek zna ko je pucao. Neka kaže ime ili neka podnese ostavku, u suprotnom smatraćemo ga saučesnikom u zločinu".

Gradonačelnik Mirsad Đerlek odgovorio je oštrim optužbama na Ugljaninov račun:

“Ovo je još jedan eklatantan primer da gospodin Ugljanin zaista ne želi mir u Sandžaku i Novom Pazaru.”


Očevidac subotnjeg incidenta do kog je došlo kada su predstavnici Bošnjačke liste za evrpski Sandžak pokušali da uđu u prostoje u lokalnom Domu kulture (za koje tvrde da su zakupili, dok opštinska vlast uzvrća da ih uzurpiraju) bila je i direktorka organizacije “Urban in” Aida Ćorović. Priseća se:

“Da se pojavio Sulejman Ugljanin i uz verske pokliče Alahu ekber i tako dalje su počeli da razbijaju prozore vrata na bočnom ulazu Doma kulture.”


Jesmo tolerantni, ali nismo budale


U ovom trenutku policija obezbeđuje sporni objekat. Ista ona policija za koju Ugljaninov lokalni suparnik lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić tvrdi da je reagovala tek kada je lično pozvao šefa policije Ivicu Dačića i tražio da se nešto učini. Ljajić je uveren da su policajci prethodno čak 33 minuta posmatrali sukob, pa zaključje da to pokazuje da vlast štiti Sulejmana Ugljanina. U intervjuu dnevniku “Politici” Ljajić objašnjava:

“Verovatno misle: Rasim je tolerantan, one će da nam pravi probleme, a Ugljann je lud, on može svašta da napravi, daj da njega smirimo. Ali ja kažem, ako smo tolerantni, to ne znači da smo budale”.

Kako bi dokazao da je ozbiljan Ljajić, koji je i ministar za rad i socijalnu politiku, te predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, odlučio je da na sednici Predsedništva svoje stranke otvori raspravu o napuštanju Vlade Srbije. Njegov saradnik Meho Omerović to nam je potvrdio:

“Jer mi naprosto više ne možemo da trpimo situaciju u kojoj jedan čovek koji ima samo dva poslanika može da radi šta god hoće. A sve što se radi, što on ucenjuje i Vladu i vladajuću koaliciju, radi se isključivo na štetu Sandžačke demokratske partije.”

Omerović dalje traži sazivanje sednice Odbora za bezbednost Skupštine Srbije koji bi objasnio šta se u subotu događalo u Novom Pazaru:

“Zato što imamo podatke da policija nije reagovala na adekvatan način. Da su to učinili 33 minuta nakon što se incident dogodio iako se nalaze samo stotinak metara od Doma kulture.”


Nada Kolundžija
Vlada koja opstaje na 132 glasa podrške (za šest više od nužnog) teško da bi pristala na lake rizike i otkazivanje poverenja u sa velikom mukom sačinjenoj koaliciji. Dobra vest za nju je Ljajićevo obećanje da i ako izađe iz Vlade, neće joj otkazati poverenje. Upravo je to ono čemu se nadaju u vladajućoj koaliciji, o čemu donekle govori i šefica poslaničkog kluba Demokrata u Sukpštini Nada Kolundžija:

“Ukoliko u Novom Pazaru dve suprotstavljene strane nisu u stanju da reše taj problem u interesu svih građana, ne samo Novog Pazara već i svih građana Srbije, ukoliko nadležne institucije nisu u stanju da taj problem reše, posledice za to snose strane koje nisu u stanju da u skladu sa zakonom i opštim interesom reše ovaj problem.”


Igrač za sva vremena

Ovo je zapravo prva sedmica u kojoj se zubar i bivši bokser Sulejman Ugljanin pojavljuje u javnosti od kada je postao ministar bez portfelja (čime je očigledno nagrađen za podršku koju su njegova dva poslanika dala kabinetu premijera Mirka Cvetkovića). On uverava da su samo zahvaljujući njegovoj prisebnosti u subotu sprečene teže posledice:

“Ja sam uspeo da na kraju krajeva smirim stvar i da omogućim policiji da te izgrednike bezbedno izvede napolje. Da se spreče dalje posledice.”

Strasti u Sandžaku godinama su narastale bez da je iko od nadležnih pokušavao da ih smiri. Koštuničina Vlada nije učinila ništa kako bi podstakla dijalog između dve politički sukobljene strane ni nakon krvave jeseni 2006. godine kada su čak ubijene dve osobe. Verovatno ni nakon subotnjih incidenata vlast neće učiniti ništa kako bi umanjila tenzije u Sandžaku, uverena je Aida Ćorović. Ona kao najodgovornijeg za napetosti označava Sulejmana Ugljanina, ali je i čvrsto uverena da se vladajuće strukture njega neće odreći:

“Sada je definitivno jasno da je Ugljanin igrač za sva vremena. On je bio verni saradnik Slobodana Miloševića kad god je trebalo u Sandžaku praviti tenzije. To je Slobodan Milošević jednostavno patentirao. Jednostavno drže Ugljanina na ledu, kada bude zatrebalo, kada im opet bude potreban nemiran Sandžak, kada ponovo budu hteli da zamagle neke stvari od suštinske važnosti za ovu zemlju, kada ponovo budemo otimali neko državno preduzeće na primer, ponovo će biti dobro da imamo nemiran Sandžak.”


Podsećamo, tokom lokalnih izbora 2006. godien ubijen je kandidat Ugljaninove Liste za Sandžak Ruždija Durović a ubica je u medjuvremenu osuđen na 15 godina robije. Osuđen je i bombaš koji je usmrtio Zumretu Hajrović, a njenog suprugra takođe Ugljaninovog aktivistu Mahmuta teško ranio. Ova dva incidenta najteži su zabeleženi u Sandžaku poslednjih godina. Posle svakog sličnog slučaja slediko zatišje, sve do naredne prilike. Trenutno nema ničega što ohrabruje u nadi da tako neće biti ni posle sukoba od subote uveče.
XS
SM
MD
LG