Dostupni linkovi

Napadači na novinara Softića još nisu otkriveni


Tufik Softić u bolnici nakon napada 2007. godine.
Tufik Softić u bolnici nakon napada 2007. godine.

Kada je riječ o bezbjednosti, godinu koja ističe, na žalost, nijesu obilježila rasvjetljavanja napada na novinare u Crnoj Gori. Istraga je u toku, konstatuju nadležni i to je jedino što se može saznati i u slučaju nekadašnjih novinara lista "Republika" i bivšeg urednika Radio Berana Tufika Softića.

Nepoznati napadači su prije više od godinu dana napali u Beranama novinara Tufika Softića. Pokušali su da ga ubiju i načinilu su mu teške tjelesne povrede. Nikakvih bližih saznanja o počiniocima još uvijek nema. Po svemu sudeći nema nikakvih pomaka u istrazi. Odgovor na to pitanje potražile su i nevladine organizacije i za sada jedino mogu konstatovati zastoj, kaže aktivistkinja civinog sektora Tea Gorjanc Prelević:

"Mi smo od vrhovnog državnog tužioca na osnovu Zakona o pravu pristupa informacijama tražili informaciju o napretku u istrazi napada na Tufika Softića i još uvijek nijesmo dobili nove informacije, ali smo od samog gospodina Softića obaviješteni o tome da još uvijek nije utvrđen idnetitet osumnjičenog jednog lica i još uvijek nemamo ništa konkretno. To je suština. Ja ću da nastavim da tražim i sada ću ponovo da tražim i tako dalje."

Softić je prošao srećno, preživio je. Ostao je u besvjesnom stanju sa potresom mozga i prelomima ruke i ušne školjke. U lokvi krvi sa njim je ostala i poruka kriminalaca, ne jedina iste vrste upućivana minulih godina u Crnoj Gori:

"Upravo je pitanje kako može biti stanje u crnogorskim medijima poslije ovakvih slučajeva. Ja mislim da su ovakvi slučajevi i nerješavanje ovakvih slučajeva u direktnoj negativnoj koleraciji sa slobodom medija. Mislim da se poslije svakog ovakvog slučaja na mala vrata uvodi autocenzura u medije i to je pitanje zapravo kakav je status novinara u ovom društvu."

Upravo zbog toga Tea Gorjanc Prelević je sigurna da se isto pitanje mora ponavljati sve do nalaženja odgovora. To je uslov demokratizacije u Crnoj Gori, kaže ona:

"Akcija za ljudska prava će nastaviti da traži informacije od nadležnih državnih organa, prvenstveno tužilaštva, o napretku istrage u slučaju prebijanja novinara Tufika Softića, Mladena Stojovića iz Bara, a tako i ostalih slučaja napada i ubistva novinara zato što smatramo da ti ljudi nijesu napadnuti slučajno, već da su napadnuti zbog onoga što su istraživali i onog o čemu su pisali i smatramo da vladavina prava i jedno društvo koje ima za cilj da uspostavi vladavinu prava i da se bori protiv nekulture i nekažnjivosti to mora praktično, efikasno, nepristrasno i djelotvorno da radi."

Tufik Softić, inače magistar sociologije, u času napada na njega bio je glavni urednik lokalnog radija. I sada je novinar u toj kući gdje nemaju sluha da mu pomognu kako bi nadoknadio makar dvanaest procenata trajnog radnog invaliditeta. Možda je gore od porodice Softić prošla jedino medijska slika Crne Gore.

XS
SM
MD
LG