Dostupni linkovi

Interes RS i Srbije da Mladić ne bude uhapšen?


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Istražujemo šta može biti razlog da vlast u Beogradu ne isporučuje Ratka Mladića Haškom tribunalu?

Ako nije dovoljno jak motiv ono za šta je ratni komandant bosanskih Srba optužen, a to su najteži zločini, genocid u Srebrenici nad Bošnjacima i višegodšinje granatiranje Sarajeva, zar nije motiv interes Srbije danas, jer bez Mladića u Hagu neće biti deblokran put Srbije prema EU?

Danas je haški tužilac Serž Bramerc u Beogradu. Delovala je kao hladni tuš sinoćna izjava Rasima Ljajića (zaduženog za saradnju sa Hagom u Vladi Srbije) u Utisku nedelje na B92, da deblokada puta Srbije prema EU ne zavisi od izveštaja Serža Bramerca, već od stava Holandije, zemlje koja je blokirala primenu Trgovinskog sporazuma sa EU. Jer, sve vreme se govorilo da je za evropski put Srbije odlučujuća ocena koju će glavni haški tužilac saopštiti sredinom decembra u Savetu bezbednosti o saradnji Beograda sa Hagom.

Rasim Ljajić:

„Ova poseta neće ništa doneti jer Mladić nije u Hagu, to svi vidimo da nije u Hagu, znamo da se to neće dogoditi ni danas, ni sutra, ni prekosutra, verovatno ni narednih dana. A bez Mladića u Hagu, Holandija neće blokirati naš put prema EU. To nam je rečeno pre dva dana od strane holandskih zvaničnika."

Pa, sad , ako se na tas stavi, sa jedne strane, jasna poruka da bez Mladića u Hagu Srbija ostaje na sporednom putu prema Evropskoj uniji, šta to preteže na drugom tasu, na kome su razlozi da se on ne isporuči?

Politički analitičar Vladimir Todorić veruje da je ova vlast, hapšenjem Radovana Karadžića, pokazala da ne kalkuliše i da ima nameru da do kraja sarađuje sa Tribunalom, ali ipak navodi sledeće moguće razloge za odlaganje hapšenja traženog Mladića:

„To je da bi njegovo hapšenje moglo da inkriminiše državu zbog povezanosti tadašnje JNA u akcijama na području BiH sa jedne strane, a sa druge da bi njegovo hapšenje izazvalo velike turbulencije u javnosti, jer se ne bi moglo izvesti bez oružanog sukoba sa onima koji ga štite.“

Što se javnosti tiče, najnovija istraživanja pokazuju da je sve manje onih koji se protive saradnji sa Hagom. Jedno nedavno istraživanje pokazuje da više od 45 od sto građana smatra da treba sarađivati sa međunarodnim tribunalom. Svetlana Logar iz Stratedžik marketinga:

„Prema svemu što znamo po istraživanju javnog mnjenja, ne bih očekivala da bi reakcije na hapšenje Mladića bile imalo veće nego na hapšenje i isporuku Karadžića.“

Šta je sa sledećim argumentom, da bi hapšenje Mladića poremetilo odnose među koalicionim partnerima i ugrozilo vlast? Politički sociolog Vladimir Goati:

„Mislim da su vlasti odlučne da uhapse oba begunca, uključujući i Mladića."

RSE: Da li bi to poremetilo odnose među koalicionim partenrima u vlasti?

Goati: Ne verujem, mislim da su oni čvrsto vezani i u tom pogledu nikakve promene ne bih očekivao.

Ostaje argument koji se smatra jedino ozbiljnim, a to je šta bi suđenje Mladiću u Hagu moglo da znači za Srbiju i Republiku Srpsku. Advokat Srđa Popović:

„U Bosni i dalje traje taj spor između Federacije i Republike Srpske da li je RS genocidna tvorevina, da li može da opstane, da li treba da opstane kao takva.... i taj spor se stavlja u kontekst priče o Kosovu. Tako da politički motivi za ovo odugovlačenje, otezanje i nevoljnost su prilično jasni."

RSE: Znači, Vi mislite da je u pitanju interes Republike Srpske da se Mladić ne uhapsi?

Popović: Naravno. Ali, istovremeno i interes Srbije. Srbija stavlja znak jednakosti između situacije na Kosovu i Republike Srpske i upotrebljava to kao adut u razgovorima o statusu Kosova.

I na kraju, da li neko ozbiljan veruje da vlast u Beogradu ovog trenutka zaista nije u mogućnosti da locira Mladića? Posle toliko godina igranja sa Hagom i domaćom javnošću, koja je generala sretala na utakmicama u svečanim ložama, u kafanama kako bezbrižno pijucka piće i jede ćevape usred Beograda, da bi kasnije sumnjala da je u podzemnim skloništima u kasarnama i da je moguće da su nedužni vojnici stradali samo zato što su ga slučajno videli? Da li, dakle, posle svega treba verovati vlasti koja tvrdi da mu se 2006-te gubi svaki trag? Novinar Miloš Vasić nas je iznenadio svojom procenom da je to zaista moguće:

„Ja vidim Mladića kao vojnog penzionera negde na Novom Beogradu, skinuo 20-ak kila, pustio brkove, stavio naočare, igra šah sa penzionerima i uopšte se pravi blesav. Jednom mesečno ili dva puta godišnje mu neko doturi u poštansko sanduče kovertu sa nešto para... Može tako da živi do prirodne smrti.“

Sećate li se da je, kad je uhapšen Radovan Karadžić, neko otkrio da je pre nekoliko godina objavljen roman u kome se dešava upravo to što se u stvarnosti sa Karadžićem desilo? E, pa može li se to ponoviti i ovog puta? Ne znamo da li je naš prethodni sagovornik odgledao na You toube-u pilot epizodu nikada emitovanog humorističkog serijala studenata Fakulteta dramskih umetnosti o Mladiću, jer ga nijedna TV nije htela, a u serijalu se general u svojoj prepoznatljivoj uniformi krije u jednom stanu u Bulevaru umetnosti na Novom Beogradu. Pa, kad neko zazvoni na vrata, on pobegne u prenatrpan špajz, ali kad ga telefonom neko iz Vlade zovne, on se uredno javi:

Mladić: Alo?

Glas : Jeste Vi, generale?

Mladić: Da, ja sam.

Glas: Ovde Srđan iz Vlade.

Mladić: Izvoli.

Srđan iz Vlade (snebivajući se): Pa, mislio sam da li... da li ste spremni da se predate?

Mladić: Aaaaa, nisam, nisam. Još nisam.

(smeh u pozadini)

Srđan iz Vlade: Jaoj, pa šta sad, šta sad da kažem ovima iz Haga?

Mladić: Šta da kažeš, pa kaži gde ste me locirali.

Srđan iz Vlade: A, gde?

Mladic: Pa, je... li ga, u Valjevu.

Srđan iz Vlade (sasvim tiho): A, u Valjevu...

XS
SM
MD
LG