Dostupni linkovi

Ambasadorka Crne Gore proglašena "personom non grata"


Vlada Srbije
Vlada Srbije

Nakon što je Vlada Crne Gore priznala Kosovo, Vlada Srbije uskratila je gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore u Beogradu Anki Vojvodić. Ambasadorka je potvrdila agenciji Beta da joj je sinoć u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručena nota kojom joj je saopšteno da je "persona non grata" u Srbiji.

"Nisam sigurna da je to dobar politički potez, ali kao ambasador svoje zemlje to stoički podnosim", izjavila je Anka Vojvodić.

Ona je ocenila da mera koja joj je izrečena nije promišljena, ali je istakla da će je poštovati.

"Poštovanjem odluka drugih država svi pokazujemo svoje demokratske kapacitete. Nadam se da će naši odnosi u budućnosti da budu onakvi
kakvi su bili do sada i da će se obezbediti stabilnost naših država i regiona u celini", rekla je Vojvodić.
Šef poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislav Nikolić zatražio je danas održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se povela rasprava o budućim odnosima sa Crnom Gorom posle njene odluke da prizna nezavisnost Kosova.
"Situacija je veoma ozbiljna. Svi koji su do sada priznali Kosovo nisu mogli da kažu da su srpska država, da su bili srpska država pa nisu... Jedan deo srpskog življa osuđen je da živi u državi koja je priznala da u matici može da postoji još jedna nova država", rekao je Nikolić za skupštinskom govornicom.
XS
SM
MD
LG