Dostupni linkovi

Odlukom UN-a Kosovo ne gubi


Shkelzen Maliqi
Shkelzen Maliqi

Kosovski analitičari ocenjuju da će proces ocenjivanja zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde potrajati, te da je Srbija iscrpila političke i diplomatske mogućnosti da dovede u pitanje nezavisnost Kosova.

Odlukom Generalne skupštine UN-a da Međunarodni sud pravde oceni zakonitost proglašavanja nezavisnosti, Kosovo neće ništa izgubiti, dok će ta inicijativa biti kontraproduktivna za samu Srbiju, ocenjuje prištinski analiitičar Shkelzen Maliqi.

"Ovom incijativom protivljenja i dovođenja u pitanje nezavisnosti Kosova Srbija se u stvari sukobljava sa Evropskom unijom, dok je za učlanjenje Kosova u UN potrebna većina članica UN-a, što je teško ostvarljivo u ovom trenutku, pošto u Savetu bezbednosti UN-a nema saglasnosti o tome. Istovremeno, Srbija je inicirala ideju saglasnosti sa Evropskom unijom kako bi se na neki način kroz Savet bezbednosti UN-a do kraja godine legalizuje misija EULEX-a na Kosovu“
, kaže Maliqi.

Analitičar Driton Lajqi kaže da je Srbija iskoristila svoje političke i diplomatske mogućnosti da bi dovela u pitanje nezavisnost Kosova.

“Srbija je u prvom redu iskoristila pravo i privilegiju članstva u UN i bio bi na neki način nonsens da se nekoj državi ne dozvoli da zatraži pravno mišljenje od jednog organa UN-a, kao što je Međunarodni sud pravde. To će dovesti u pitanje nova priznanja Kosova. To će takođe dovesti u pitanje učlanjenje Kosova u UN, političkim, ekonomskim i drugim međunarodnim institucijama“, smatra Lajqi.

On ocenjuje da je na ovaj način Srbija želela da dobije u vremenu, pošto je dosadašnja praksa Međunarodnog suda pravde da se odluke o takvim pitanjima mogu otezati po nekoliko godina, iako su takve odluke pre svega savetodavne a ne obavezujuće:

„Srbija je svojoj javnosti ali i kriminalnom srpskom podzemlju pokazala da čine nemoguće, koristeći i politička, diplomatska i pravna sredstva, da po mogućnosti ometa širenje broja zemalja koje će priznati Kosovo. Međutim, priznanje se neće zaustaviti. Najbolja poruka za to je priznanje Kosova od strane Portugala, samo dan pre održavanja sednice Generalne skupštine UN-a na kojoj je usvojen zahtev Srbije.“

I Maliqi smatra da će proces razmatranja zahteva Srbije i donošenja odluke trajati dosta vremena:

“To će trajati sigurno najmanje godinu dana, dok se ne donese neka odluka. Ima šansi da odluka ne bude jasna, čime Srbija neće ništa dobiti. U međuvremenu ima dovoljno prostora da Kosovo obezbedi priznanje od strane većine zemalja, što će ovu inicijativu Srbije deklasirati.“

Ja, kaže Maliqi, očekujem da će se narednih meseci nastaviti proces priznanja Kosova, Prekjuče je to bio Portugal, govori se da će nas priznati Crna Gora, mnogo je država iskazalo spremnost za to, ali još uvek nisu priznala nezavisnost Kosova.

Analitičari smatraju da još uvek nije okončana, kako kažu, politička igra i da institucije Kosova treba da ojačaju diplomatske kapacitete, kako bi u nastavku lobiranja na kraju bitke bili pobednici.

XS
SM
MD
LG