Dostupni linkovi

Džajić pod zaštitom crnogorskog državljanstva?


Dragan Džajić
Dragan Džajić

Dragan Džajić opet je u centru pažnje srpske javnosti, kao u danima blistave fudbalske karijere, kada je važio za jednog od najboljih jugoslovenskih i svetskih igrača. Ali, ovog puta mediji se bave vešću da je dobio crnogorsko državljanstvo. Da li bi to moglo da utiče na sudski postupak koji se u Beogradu vodi protiv legende Crvene Zvezde?

Šok koji je Srbija doživela kada je početkom februara uhapšen večiti simbol Crvene Zvezde Dragan Džajić, zbog sumnje da je sa još dvojicom funkcionera tog beogradskog fudbalskog kluba učestvovao u milionskim malverzacijama prilikom transfera igrača u inostrane klubove, ovih dana zamenjen je novim iznenađenjem – iz Crne Gore stigla je vest da je Dragan Džajić dobio državljanstvo te zemlje.

Nakon prvobitnih, doduše retkih, komentara u štampi o Džajićevom patriotizmu, usledilo je i ozbiljnije pitanje o tome šta će biti sa sudskim postupkom koji se protiv njega vodi u Beogradu. Između ostalog i zbog mnogobrojnih polemika o opravdanosti hapšenja treće Zvezdine zvezde. Okružni sud u Beogradu nije zvanično obavešten da je Dragan Džajić dobio crnogorsko državljanstvo, izjavila je za naš program Ivana Ramić, portparol beogradskog Okružnog suda:

"Predmet je fazi istrage. U ovom trenutku ne bih mogla da kažem da li će činjenica što je okrivljeni Džajić dobio crnogorsko državljanstvo imati uticaja – neće imati uticaja dok god se okrivljeni bude uredno odazivao pozivima suda."

Sud nema komentar na odluku vlasti Crne Gore da Džajiću dodeli državljanstvo, rekla je Ramić, i dodala da u dosadašnjem toku postupka sa njim nije bilo problema kada je u pitanju odazivanje pozivima suda. Dragan Džajić je zajedno sa Vladimirom Cvetkovićem i Milošem Marinkovićem uhapšen uz veliku pompu, sa lisicama na rukama odveden je u policiju, taj snimak MUP je prosledio svim televizijama, i pet meseci proveo je u pritvoru. I pored prave potrage medija za njim, od tada se ne pojavljuje u javnosti.

Milan Vujin, vođa njegovog advokatskog tima, izjavio je za naš program da Džajić uzimanjem crnogorskog državljanstva ne želi da opstruira pravosudni postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji:

"Gospodin Džajić nema potrebe da izbegava postupak jer pravda je na njegovoj strani. Dakle, mi očekujemo da ovde pobedi pravda i on će se odazivati na svaki poziv suda. Mediji ne bi trebalo da spekulišu, trebalo bi da se bave činjenicama, kao što bi činjenicama trebalo da se bave i organi krivičnog gonjenja koji su krenuli u postupak bez imalo činjenica. Uopšte ne očekujemo da će doći do osude, a i ovo uzimanje državljanstva nema nikave veze sa tim postupkom."

Zvaničnici u Podgorici objasnili su da je Džajić postao državljanin Crne Gore zato što je još od '85. stanovnik Miločera, gde ima kuću. Advokat Milan Vujin, nekada i sam funkcioner u Crvenoj Zvezdi, kaže da je pitanje zašto je Džajić uzeo državljanstvo Crne Gore njegova lična stvar:

"Treba da znate da postupak dobijanja državljanstva ne ide tako brzo i on je verovatno, vođen činjenicom da je oženjen Crnogorkom, imao nekih razloga da to učini."

Prema važećim zakonima Crne Gore, izručenje njenih državljana nije moguće. Zato, srpsko pravosuđe mora da povede računa o tome da Džajić ima novo državljanstvo, kaže za naš program Goran Ilić profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, jer bi to moglo da iskomplikuje sudski postupak u Srbiji:

"Ako se gospodin Džajić nalazi na teritoriji Republike Crne Gore, a ne dođe ovde u Beograd na neki od zakazanih pretresa, bez njegove dobre volje da se pojavi ovde Crna Gora ga, kao svog državljanina, ne bi izručila Srbiji. Problem postoji u situaciji osuđujuće presude, pod uslovom da ona bude doneta, jer izvršenje takve odluke nije moguće, s obzirom da Crna Gora, ukoliko se on nalazi na njenoj teritoriji, ne bi izručila gospodina Džajića Republici Srbiji radi izvršenja presude."

Domaći zakoni su jasni: Okrivljeni koji se brane sa slobode dužni su da o svakoj promeni mesta prebivališta i boravka obaveste istražnog sudiju i za to traže odobrenje. Ukoliko se okrivljeni ne odazove pozivu suda određuje se pritvor, raspisuje poternica i dotični se tretira kao begunac. Pre nego što sud da konačnu reč, svaki osumnjičeni je nevin, te su sve prognoze u slučaju Dragana Džajića u domenu teorije. No, objašnjava profesor Goran Ilić, ukoliko bi on bio osuđen, a u tom trenutku nalazi se recimo u Miločeru, bila bi otvorena jedna opcija:

"Onda postoji mogućnost da naša država ponudi Crnoj Gori da prihvati da ona izvrši presudu koju je doneo naš sud i da to bude učinjeno od strane pravosudnih organa Republike Crne Gore. To nije obaveza, to je samo mogućnost koju svaka država ceni s obzirom na svoje zakonske odredbe."

Dragan Džajić, u svetu fudbala poznat kao Džaja, od svoje 15 godine bio je fudbaler Crvene Zvezde. U periodu od '68. do '73. beogradski klub predvođen Džajićem četiri puta je osvajao titulu u prvenstvu Jugoslavije, a u međunarodnim mečevima njegovi dueli sa Špancem Hozeom Luisom Kamačom postali su legenda. Igračku karijeru u Zvezdi završio je 1978.

XS
SM
MD
LG