Dostupni linkovi

SAD priznale Republiku Kosovo


Condoleezza Rice
Condoleezza Rice

Republiku Kosovo dan nakon proglašenja nezavisnosti priznale su SAD, Francuska, Velika Britanija Turska, Albanija i Afganistan. Šefovi diplomatija EU zaključili su da "primaju na znanje" deklaraciju kosovskih vlasti o nezavisnosti.

Sjedinjene Američke Države su službeno priznale nezavisnost Kosova. "Sjedinjene Države danas su službeno priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. Čestitamo narodu Kosova na ovom istorijskom događaju", kaže se u izjavi američkog državnog sekretara Kondolize Rajs (Condoleezza Rice).

Prije toga je objavljena izjava američkog predsjednika Džordža Buša (Georgea W. Bush) o nezavisnosti kosovskog naroda. "Ahtisaarijev plan je smjernica za dalje. Pratićemo događaje, ali Kosovari su sada nezavisni. To je ono što sam zagovarao zajedno sa svojom vladom", rekao je američki predsjednik.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu primio je danas popodne akreditacije šsefova diplomatskih kancelarija SAD, Francuske i Velike Britanije. Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Sejdiua, šefovi tih kancelarija su predali akreditivna pisma kojima se priznaje nezavisnost Kosova i diplomatski odnosi istovremeno podižu na nivo ambasadora.

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi priznao je danas Kosovo kao "suverenu i nezavisnu državu", saopštila je Jelisejska palata. "Imam čast da vas obavijestim da Francuska, u skladu sa deklaracijom EU i kao posljedica rezolucije koju je usvojila Skupština Kosova 17. februara 2008, od sada priznaje Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu", napisao je Sarkozi u pismu kosovskom predsjedniku Fatmiru Sejdiuu. Šefica francuske kancelarije za veze u Prištini Delfin Borion predala je večeras to pismo kosovskom predsjedniku.

I Albanija je službeno priznala Kosovo kao nezavisnu državu, rekao je albanski premijer Sali Berisha. "Vlada će se sutra sastati kako bi donijela odluku o uspostavi diplomatskih odnosa na nivou ambasadora", precizirao je Berisha.

Turska je zvanično objavila da je priznala nezavisnost Kosova. "Turska poštuje istorijsku odluku Kosovara i želi im sreću", izjavio je ministar pravosuđa Mehmet Ali Sahin, prenosi Hina. Njegova izjava je objavljena sat vremena nakon što je ministar vanjskih poslova Ali Babacan dao sličnu izjavu za turske medije, ali iz nje nije bilo sasvim jasno je li Turska već priznala Kosovo ili to namjerava uskoro učiniti, pa su i agencijske vijesti bile kontradiktorne.

Afganistan je danas bio prva država koja je priznala nezavisnost Republike Kosovo. "Podržavamo odlučnost naroda i priznajemo nezavisnost Kosova", rekao je Sultan Ahmad Baheen, portparol Ministarstva vanjskih poslova , prenosi AP.

Šefovi diplomatija dvadesetsedmorice su u ponedjeljak šest sati pažljivo birali i preslagivali riječi u službenom dokumentu Unije kako bi izbjegli direktno pozvati članice na priznanje Kosova, a da ne razočaraju novu državu na evropskom tlu čije su stvaranje svesrdno pomogli. Zajednički je stav nađen u frazi da Vijeće Unije "prima na znanje" deklaraciju kosovskih vlasti, a da će prema nacionalnoj praksi i međunarodnom pravu članice pojedinačno odlučiti o tome kakve će odnose uspostaviti s Kosovom.

Takav oprez i suzdržanost nametnule su Rumunija, Bugarska, Slovačka i Grčka koje hitnim priznanjem Kosova ne žele izazvati Srbiju, ali i Španija i Kipar koje se boje prelijevanja kosovskog modela u njihovo dvorište. "Španija neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova jer mislimo da to nije u skladu s međunarodnim pravom", rekao je ministar vanjskih poslova Španije Miguel Morratinos.

Najodlučnije u priznanju Kosova, ocjenjuju diplomatski izvori, biće Velika Britanija i Francuska, koje bi već večeras mogle priznati Kosovo. U talasu biće još Njemačka i Austrija, a možda i Slovenija. Zatim, u danima koji slijede, i ostalih petnaestak članica Evropske unije.

(Tekst preuzet od HRT-a)

XS
SM
MD
LG