Dostupni linkovi

Ukrajina može da koristi oružje za napade unutar Rusije, navela Britanija


Susret Zelenskog (lijevo) i Camerona u Kijevu, 2. maja 2024.
Susret Zelenskog (lijevo) i Camerona u Kijevu, 2. maja 2024.

Britanski šef diplomatije David Cameron rekao je da je na Ukrajini da odluči kako će da upotrijebi britansko oružje, te je naglasio da Kijev ima pravo da gađa mete na ruskoj teritoriji, prenosi u petak BBC.

Cameron je, tokom posjete Kijevu, rekao da će Britanija da daje Ukrajini godišnje tri milijarde funti (oko 3,5 milijardi eura), dok god bude potrebno.

"Baš kako Rusija napada unutar Ukrajine, sasvim možete razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu da osigura svoju odbranu", rekao je Cameron.

Cameron, koji se sastao sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, rekao je da je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu i da Ukrajina ima "apsolutno pravo da uzvrati natrag Rusiji".

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u petak da izjave britanskog ministra predstavljaju priznanje da Zapad vodi rat protiv Rusije koristeći "ukrajinske ruke".

"Riječi Camerona su još jedan dokaz hibridnog rata koji Zapad vodi protiv naše zemlje", rekla je Zaharova. "Rusija na to odgovara i nastavit će odgovarati."

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da je riječ o "direktnoj eskalaciji napetosti oko ukrajinskog sukoba koja potencijalno predstavlja prijetnju evropskoj bezbjednosti".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG