Dostupni linkovi

'Prostor tišine' oko škole u Beogradu na godišnjicu masovnog ubistva


Sirena i 'buđenje' na godišnjicu masovnog ubistva u školi u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Sirena i 'buđenje' na godišnjicu masovnog ubistva u školi u Beogradu

Veliki broj građana okupljao se od 3. maja ujutru ispred škole "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda gde su ostavljali cveće, palili sveće i upisivali se u knjigu sećanja na devetoro đaka i čuvara škole koje je hicima iz pištolja pre godinu dana ubio maloletni učenik.

Prozori i fasada na delu zgrade bili su prekriveni belom tkaninom sa iscrtanim plavim pticama, a na ulazu u školu postavljena je prostorno-likovna instalacija na kojoj su ispisana imena ubijenih.

U 8:41, kada je maloletni učenik počeo da puca, puštena je sirena za uzbunu, a mediji u Srbiji su na minut prekinuli emitovanje programa.

Ulice oko škole, koje su označene kao "Prostor tišine", bile su zatvorene za saobraćaj u okviru celodnevnog komemorativnog programa pod nazivom "Buđenje".

Razgovori o uzrocima i posledicama

U obližnjem Tašmajdanskom parku građani su sa stručnjacima razgovarali o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023.

U parku je bio postavljen video-bim sa fotografijama stradalih.

Građani ispred škole "Vladislav Ribnikar", 3. maj 2024.
Građani ispred škole "Vladislav Ribnikar", 3. maj 2024.

"Forum (razgovor sa građanima) je organizovan jer u toku prethodne godine nismo posvetili dovoljno pažnje svim pitanjima koja nas i dalje muče, a to je zašto nam se desila ova tragedija, kakve su njene posledice i šta treba da promenimo da nam se ovakve tragedije ne bi ponovile", rekao je novinarima psiholog i član multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra Aleksandar Baucal.

U odgovoru na pitanje da li su institucije dobro reagovale nakon tragedije, Baucal je naveo da nema jednostavnog odgovora.

"Sigurno je moralo mnogo više, urađene su neke stvari, ali one su bile daleko od onoga što je trebalo i nisu bile dovoljne, zato većina građana ima utisak da nije dovoljno učinjeno", naveo je on.

Koje su mere uvedene?

Vlada Srbije preduzela je niz mera nakon masovne pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar i one koja je usledila manje od 48 sati kasnije u Duboni i Malom Orašju na oko 60 kilometara od Beograda.

Cilj mera je bio povećanje opšte bezbednosti, naročito u školama i među mladima:

• prikupljanje legalnog i ilegalnog oružja od građana
• veće prisustvo policajaca u školama
• dvogodišnja zabrana izdavanja dozvola za oružje
• češće lekarske i psihijatrijske kontrole za vlasnike oružja
• veća kontrola načina držanja oružja i rada streljana
• formiranje Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih

Najavljene su i izmene Krivičnog zakonika kojima bi se, između ostalog, smanjila starosna granica za krivičnu odgovornost maloletnika sa 14 na 12 godina.

Vlada je takođe najavila izmene i dopune Zakona o oružju i municiji kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja. Izmene tih zakona do danas nisu usvojene.

Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije pozvala je sve zainteresovane da potpišu peticiju da se 3. i 4. maj proglasi za Dan sećanja na žrtve svih masovnih ubistava.

Član tima, arhitekta Bratislav Tošković kazao je da je njihova misija da osmisle memorijalni centar.

"Memorijalni centar kreće od foruma, gde želimo da uspostavimo veoma širok dijalog o izgledu tog centra", naveo je i dodao da će za to biti raspisan međunarodni konkurs.

Komemoracija je završena 3. maja uveče dramskim programom u Studentskom kulturnom centru u Beograd.

Predsednik Srbije i članovi Vlade odali poštu

Premijer Miloš Vučević, ministrka prosvete Slavica Đukić Dejanović (D) i ministarka za brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski ispred škole "Vladislav Ribnikar", 3. maj 2024.
Premijer Miloš Vučević, ministrka prosvete Slavica Đukić Dejanović (D) i ministarka za brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski ispred škole "Vladislav Ribnikar", 3. maj 2024.

Premijer Srbije Miloš Vučević i ministri u Vladi odali su ispred škole "Vladislav Ribnikar" poštu ubijenima.

"Srbija je i dalje u šoku i neverici. Bol je neopisiv. Praznina je beskrajna. Vaša imena će zauvek ostati na našim usnama, a ljubav i žal u našim srcima. Nadam se i verujem da ste u nekom boljem svetu, na boljem i pravednijem mestu. Da se ne ponovi. Da se nikad ne zaboravi", navodi se u poruci članova Vlade u knjizi žalosti.

Ranije jutros, cveće je položio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Iza bezumnog čina ostala je praznina, ali i strašna opomena celom društvu da svim snagama čuvamo našu decu od svakog zla, opasnosti i pretnje. Na to nas obavezuju njihovi snovi i sve ono što su mogli da postanu", napisao je Vučić na Instagramu uz fotografije iz škole.

Obeležavanje godišnjice u Novom Sadu

Više desetina Novosađana okupilo se 3. maja uveče u centru tog grada gde su upalili sveće i odali počast ubijenima u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima kod Mladenovca.

Građani su se okupili na poziv Građanskog pokreta Bravo da bi se, kako su naveli, pored počasti preminulima poslala poruka solidarnosti sa porodicama i prijateljima ubijenih.

Aktivistkinje su držale panoe sa imenima ubijenih u obe masovne pucnjave.

"Mi smo ostali paralisani, u stanju šoka i neverice i sa milion pitanja. Solidarnost i zajedništvo tešili su nas dok smo pokušavali da shvatimo", navela je aktivistkinja Bojana Bodroža.

Nakon što su zapalili sveće, građani su se centralnim ulicama prošetali do Varadinskog mosta, gde su u Dunav bacili cveće i vence.

'Velika je tuga': Poruke žrtvama ispred škole u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" je 3. maja 2023. očevim pištem ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53).

Ranjeno je petoro učenika i nastavnica.

Viši sud u Beogradu potvrdio je novembra 2023. optužnicu protiv roditelja dečaka koji je počinio masakr, a suđenje je počelo u januaru 2024.

Optuženi su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba u koji je maloletni učenik, prema optužnici, sa ocem učio da puca.

Napadač nije odgovoran pred zakonom jer u momentu izvršenja napada imao manje od 14 godina. Smešten je u psihijatrijsku ustanovu.

Dan posle pucnjave u školi "Vladislav Ribnikar", 21-godišnji meštanin ubio je iz automatskog oružja devet mladih u selima Dubona i Malo Orašje u blizini Mladenovca kod Beograda.

Ubijeni su Nemanja Stevanović (21), Lazar Milovanović (20), Marko Mitrović (18), Aleksandar Milovanović (18), Nikola Milić (15) i Petar Mitrović (26) iz Malog Orašja i Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (25) iz Dubone.

Masovna ubistva pokrenula su u maju 2023. višemesečne proteste u gradovima širom Srbije.

XS
SM
MD
LG